StoryEditorOCM
Dalmacijavatreni momci

Vrgorački vatrogasci vraćaju vjeru u ljude: na teren idu TAM-ićem iz '89., često nemaju ni za gorivo, ali dotuklo ih je tek kada su vidjeli - da je Mati izgorjelo auto; Odmah nakon gašenja požara, bacili su se u humanitarnu akciju...

25. lipnja 2017. - 12:20

Vatrogasci su naši heroji, čuje se posljednjih dana na svakom koraku nakon što su članovi brojnih vatrogasnih postrojbi spasili kuće i hotele od vatrene stihije na Makarskom primorju.

Više-manje znamo da postoje brojni problemi u svim vatrogasnim zajednicama, a posebno u DVD-ovima koji se financiraju iz proračuna jedinica lokalne samouprave. No, to ne sprječava brojne vatrogasce da riskiraju svoje živote za druge.

Jedno od društava, koje prostorno pokriva Vrgorac, već je neko vrijeme u ozbiljnim problemima, bez adekvatne opreme, u strahu kako će ostati bez goriva na cesti, bez novaca za registraciji automobila…Problemi na svakom koraku, ali kad poziv stigne, zapovijed se ne odbija. Tako je bilo i neki dan.

- Iako smo u ozbiljnim problemima, kad je poziv stigao neki dan krenuli smo odmah u Tučepe. To je jače od nas - kaže nam Vinko Markotić, zapovjednik DVD-a Vrgorac, te otvara dušu i otkriva s kojim se problemima suočavaju:

- Zaposleno nas je osmero u DVD-u Vrgorac, već dvije godine nemamo sezonskih vatrogasca, a pokrivamo 284 km četvorna, prostorno najveći grad u županiji. Moram naglasiti da imamo i 25 dobrovoljaca, ali na njih je teško računati ljeti jer gotovo svi sezonski rade na Makarskoj rivijeri.

Imamo osam vozila, od toga četiri nisu registrirana, a na teren uglavnom idemo s TAM-om iz 1989. god. Danas ulijemo u vozila gorivo, a sutra ne znamo hoćemo li imat za gorivo. Vatrogasni kombinezoni su nam iz 2010.god, doslovno se raspadaju.

Mi se financiramo iz gradskog proračuna, sredstva su nam prepolovljena. Vodi se borba svaki mjesec kako isplatit plaću, mučimo se na razne načine da „skucamo“ za plaću, koja nekad zna i kasniti.

Markotić misli da država treba naći neko rješenje za financiranje DVD-a, jer kaže svaki dan su sve veći izazovi pred vatrogascima, a oprema zastarjela.

- Svi DVD-ovi u Hrvatskoj su na „udaru“, dobrih i loših, gradskih ili općinskih proračuna. Smatram da bi država trebala pronaći neki model kako pomoći tim društvima, a ne da samo ovise o gradovima ili općinama. Država treba pomoći gradovima i općinama kako bi se na području cijele Hrvatske osigurala adekvatna protupožarna zaštita.

Konkretno, ovdje kod nas u Vrgorcu, situacija je izuzetno loša. Već godinama pokušavamo realizirati Vatrogasni dom, jer nam automobili stoje na otvorenom i propadaju, ali to je i dalje na čekanju - priča Markotić.

No, jedan susret prije nekoliko dana počeo mu je ulijevati nadu kako bi se neke stvari, ipak mogle promijeniti, barem što se tiče opreme za DVD-e Vrgorac.

- Kad nas je vidio u Tučepima, prišao nam je naš general i ministar obrane, Damir Krstičević, pozdravio nas i rekao kako je uvijek na usluzi - otkriva nam Markotić.

Koliko su vatrogasci plemeniti, pokazuju i dokazuju svaki dan. No, veliko srce vrgoračkih vatrogasca i akcija, koju su pokrenuli ovih dana nije nikog ostavila ravnodušnim. Odlučili su pokrenuti humanitarnu akciju kako bi kupili neki automobil Mati Marinoviću, jednom od najpoznatijih vrgoračkih težaka.

- Dobili smo neki dan dojavu kako gori automobil na ulazu u Vrgorac. Kad smo došli tamo i vidjeli da je to crveni Fiat od Mate Marinovića iz Višnjce, srce nam je puklo. Teško bi nam bilo gledat da se to dogodilo bilo kome, a posebno nas je pogodilo što se to dogodilo Mati.

Radi se o poštenom i vrijednom čovjeku koji svoj kruh zarađuje radeći na dnevnicama po Vrgoračkoj krajini, i prodajući svoje vino i krumpire po primorju. Stoga smo odlučili pokrenuti jednu humanitarnu akciju, kako bi kupili neki automobil da naš Mate može ponovno otići na dnevnicu.

Sredstva svi mogu upaliti na račun Udruge „Mali zeleni“ koji je u otvoren u Splitskoj banci HR 1923300031152477216, svrha plaćanja: „Samo da vozi“- zaključio je Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:49