StoryEditorOCM
Dalmacijafekalije u cetini?

Užasnuti posjetitelji alarmirali javnost: 'Radmanove mlinice potajno ispuštaju kanalizaciju u rijeku!'; Koncesionar: Sve je pogrešno protumačeno...

23. lipnja 2017. - 19:02
DA551501

Hoće li vodopravna i sanitarna inspekcija imati posla na izletištu Radmanove mlinice?

Ispušta li se uistinu kanalizacija iz obližnjeg istoimenog restorana u čistu Cetinu, pitanje je o kojem Omišani već neko vrijeme spekuliraju. Stvar je postala ozbiljnija kada nam je u redakciju "Slobodne Dalmacije" pristigao video, snimljen na izletištu u večernjim satima, iz kojeg je jasno vidljivo kako se iz cijevi skrivene u kamenom zidu rijeka onečišćuje.

Poslala nam ga je čitateljica (podaci poznati redakciji, op.a.), zaljubljenica u prirodne ljepote koja to mjesto često posjećuje. Nikako joj nije jasno, kaže nam, kako je moguće da koncesionar, koji živi od čiste prirode, nju zagađuje.

Plivao je izmet

- Ostali smo malo duže nego što je bilo predviđeno, zadržale smo se na kajacima. Već je padao mrak i nije više bilo posjetitelja. Primijetila sam nešto čudno, odjednom se počeo širiti smrad. Približila sam se i bilo je prestrašno, ostala sam šokirana. U rijeku se iz cijevi koju nisam prije primijetila, ugrađene u kameni zidić, ulijevala kanalizacija! I to nekoliko metara od restorana, gdje se kupaju i djeca, kraj mjesta gdje završava rafting.

Pitala sam se kako je to moguće, nisam vjerovala svojim očima, baš sam se razljutila i odmah snimila video kao dokaz. Jer kako bih to drugačije dokazala, pa tko bi mi vjerovao? Po površini je plivao izmet, voda je bila mutna, mislim bilo je jasno kao dan, ispušta se kanalizacija. Istina je da rijeka sve nosi, no u blizini izletišta Cetina se ulijeva u more, tu se nalaze i najpoznatije omiške plaže, ljudi se kupaju - još uvijek je ljuta čitateljica iznoseći nam sumnju u "očito varanje posjetitelja zbog umanjivanja troška".
 


Odmah smo kontaktirali i "Hrvatske vode". Zanimalo nas je jesu li upoznati s tom situacijom, ali i kakve su zakonske odredbe. Na teren su, tvrde, izišli odmah po dojavi.

Obavijestiti inspekcije

- Djelatnici Hrvatskih voda istoga su dana izašli na teren, obišli su predmetnu lokaciju te obavili očevid kojim je utvrđeno da na predmetnom području nisu uočeni tragovi onečišćenja fekalnim otpadnim vodama, kao ni miris karakterističan za fekalne vode.

Zabranjeno je svako ispuštanje otpadnih voda u površinske vode, koje nije u skladu s važećim Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda, kao i drugim propisima iz područja vodnoga gospodarstva. Ako postoje saznanja o nelegalnim ispuštanjima otpadnih voda u prirodne recipijente, o istima je potrebno obavijestiti nadležne inspekcije, vodopravnu i sanitarnu - stoji u odgovoru Hrvatskih voda.

Nije nam ostalo ništa drugo doli kontaktirati samo izletište Radmanove mlinice, odnosno koncesionara koji upravlja i obližnjim restoranom Kaštil Slanica. Tvrdi da je priča pogrešno protumačena.

- U sklopu restorana nalazi se bazen s pastrvama koji se puni tijekom 24 sata neprekidno, a voda preko preljeva vraća se u Cetinu. Najmanje dva do tri puta tjedno voda iz bazena se u potpunosti prazni te se on pere od taloga algi, trave i zemlje. Zbog zahtjevnosti postupka on se odvija u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima kada nema posjetitelja - zaključio je vlasnik Damir Rogošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:20