StoryEditorOCM
DalmacijaUMORNI JUNACI

Priča iza fotografije koja je ganula Hrvatsku: ovo su heroji koji su obranili Podgoru i Tučepe od vatrene stihije - ne traže zahvale, ali trebaju našu pomoć

Piše NIna Glučina
21. lipnja 2017. - 18:57

Požar na Makarskoj rivijeri je zahvaljujući brojnim herojima vatrogascima, koji su gašenje požara i sigurnost stanovnika stavili ispred svojih života, stavljen pod kontrolu.

S olakšanjem nam Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik, javlja da situacija na terenu više nije opasna te da je sve zajedno u dva požara u Podgori i Tučepima izgorjelo 400 hektara borove šume: 250 hektara u Podgori i 150 u Tučepima, a od toga je stradalo i 30 hektara Parka prirode Biokovo. Više od tisuću maslina otišlo je u plamen. Neumorni vatrogasci četiri dana su bez prestanka gasili požar, a slika četvorice potpuno iznemoglih junaka iz DVD-a Podgora, koji leže na cesti za Vrgorac, poviše podgorskog sela, poharala je internet.

Ivan Juran, braća Marko i Ante Čošković te Milan Radomiljac, četvorica su s fotografije na društvenim mrežama pod kojom su brojni Hrvati ostavili riječi pohvale i zahvale za žrtvu, trud i hrabrost. Marka i Milana pronašli smo i jučer (utorak) na terenu. Nema odmora, kažu nam sve dok se požar ne ugasi do kraja.



- Nakon cijele noći i jutra u kojem smo gasili kuće u Podgori, oko 16 sati smo morali leći jer nismo više mogli nositi sebe ni opremu na sebi. Nismo spavali, to je bilo nekakvo međustanje premorenosti u kojem ne znaš za sebe. I danas smo na terenu, dimi iz panjeva, obilazimo teren i gasimo ono što je preostalo - govori nam Marko Čošković (23), na što Milan Radomiljac, koji upravo cisternu odvozi na punjenje vodom, dodaje da su doslovno prvih šest sati požara u Podgori gasili svoje vlastite kuće.

- Srića što smo bili prisebni i što smo u zadnji moment dobili cisternu. Da nije tako sve bi kuće izgorjele - kaže nam Radomiljac.
Nakon Podgore, u noći između nedjelje i ponedjeljka dobili su dopuštenje od zapovjednika da se odmore u cisterni. Međutim, nakon 15 minuta odmora počelo je gorjeti u Tučepima. Od tada nisu išli kućama - govore nam.

Odmaraju se "u hodu", trčeći s požara na požar uhvate koju minutu za predah. A na neočekivanu popularnost u medijima i društvenim mrežama te brojne zahvale Čošković poručuje: "Hvala svima na zahvalama, ali od toga nemamo ništa."

- Voljeli bismo da svi koji su vidjeli fotografiju shvate što mi sve radimo s manjkom opreme. Svega nam nedostaje, od osobne zaštitne opreme - kombinezona, majica, kaciga, čizama... pa sve do opreme za vozila. Volio bih da svi koji mogu pomognu hrvatskim vatrogasnim društvima, na bilo koji način, kako bi što sigurnije i bolje ubuduće mogli spašavati tuđe živote i imovinu - rekao nam je Čošković.


Još jedna noć
- Požar i dalje saniramo, svako malo nam izbijaju neke manje iskre. Napravili smo smjenu vatrogasaca, tako da su se naši heroji napokon malo uspjeli odmoriti, a pripadnici Oružanih snaga RH od popodne više ne dežuraju, rekao nam je u utorak zapovjednik Glavina, uz napomenu da će vatrogasci iz cijele županije i noć između utorka i srijede, i dalje dežurati na terenu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:59