StoryEditorOCM
Dalmacija'NIJE TO OD BOGA'

Sinjska krajina vrije i nakon izbora: župnik najavio odlazak zbog pobjede 'sotone' u njegovom mjestu, vjernici u šoku čekaju novog dušebrižnika

23. svibnja 2017. - 10:23

Dosadašnji načelnik Hrvaca prof. Dinko Bošnjak, koji je na toj dužnosti još od utemeljenja općine Hrvace 1993. godine, s potporom od 76,86 posto glasova birača na nedjeljnim izborima osvojio je sedmi uzastopni mandat i tako se svrstao među najdugovječnije lokalne vladare u Hrvatskoj.

Bošnjak je do nogu potukao svoga najljućeg protukandidata, nezavisnog Željka Domazeta, koji je unatoč agresivnoj predizbornoj kampanji, čak i potpori župnika Hrvaca fra Nevena Pavlinušića, osvojio tek 16,67 posto. Na početku kampanje fra Neven je otvoreno s oltara podržavao Domazeta, sve kroz prizmu njegova zauzimanja protiv izgradnje plinske termoelektrane na Peruči. Nakon toga nakratko se bio primirio, ali kako su se izbori bližili, župnik je sve otvorenije navijao za svog prijatelja.

Nije odolio ni u nedjelju, na dan izbora. Ponovno je govorio o plinskoj elektrani na Peruči, kazao da se sotona zalaže za njezinu izgradnju, dodajući da će u slučaju izborne pobjede sotone, a svima je bilo jasno da aludira na Bošnjaka, on napustiti Hrvace. Zato sada, poslije objave izbornih rezultata, ako župnik održi riječ, Hrvace čekaju novog dušebrižnika.

Iako za Sinj kažu da je (bio) morlačka prijestolnica, alkarskim gradom i ubuduće će upravljati žena. Bit će to ili mr. sc. Ivana Pavić, uzdanica HDZ-a, koji bi se tako poslije 12 godina ponovno vratio na kormilo alkarskoga grada, ili Kristina Križanac, miljenica dr. Stipislava Jadrijevića, koji već osam godina kroji vlast u Sinju i bez čijeg blagoslova se ne može donijeti ni jedna važna gradska odluka.

I prije četiri godine dogodio se istovjetni drugi krug kada su u bitki za gradonačelnika sudjelovali kasnije prerano preminuli izabrani gradonačelnik Ivica Glavan kao kandidat dr. Jadrijevića i Tomislav Budimir iz HDZ-a. Hoće li se ponoviti ishod ili će u nedjelju 4. lipnja trijumfirati kandidatkinja HDZ-a, stranke koja je prije četiri godine u širokoj koaliciji osvojila 28,54 posto glasova birača, a u nedjelju samostalno 32,74 posto. Tako će HDZ u Gradskom vijeću imati osam mandata, NL dr. Jadrijevića sedam, Most pet, a SDP se sveo na samo jednog vijećnika
.
SDP je najveći gubitnik sinjskih lokalnih izbora. Doživio je totalni potop i debakl, što i nije neko naročito iznenađenje jer već godinama SDP-ovci se bave sami sobom i međusobnim podmetanjima, a ne politikom socijaldemokracije

Prije četiri godine SDP-ova koalicija osvojila je 15,85 posto glasova birača i četiri mandata. Sada im se potpora birača više nego prepolovila, svela se na 7,21 posto. Predsjednik te stranke Ante Milanović, ujedno kandidat za gradonačelnika, dobio je još manje, tek 6,90 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:41