StoryEditorOCM
Dalmacijaod Velebita do Prevlake

Pročešljali smo rezultate lokalnih izbora: evo kako su u Dalmaciji prošle 'treće opcije' i tko je poremetio planove HDZ-u i SDP-u

23. svibnja 2017. - 15:28

Kako su "treći" prošli u Dalmaciji u odnosu na HDZ – koji je desetljećima suveren od Velebita do Prevlake – i SDP, koji mu je tu uvijek bio glavni takmac, da bi na ovim izborima, u najvećem dalmatinskom gradu – njegova kandidatkinja Aida Batarelo osvojila mršavih deset posto?

Telegrafski: Most je izgubio većinu u Metkoviću, ali Katarina Ujdur će trčati drugi krug s HDZ-ovim Daliborom Milanom, Pametno je postalo duplo "pametnije" u četiri prošle godine, ali nedovoljno da se Splićani u finalu mogu odlučiti i za gradonačelnicu, a Nezavisna lista mladih ponovno ima više glasova od HDZ-a u Vrgorcu u prvom krugu, kao i Ivo Tomasović, kandidat grupe birača u Omišu, koji je dobio više glasova od glazbenika Jure Šabana Stanića iz HDZ-a.

Most bi u Gradskom vijeću Splita mogao imati četiri glasa – a baš bi te četiri ruke mogle biti presudne u formiranju većine, tako da bi "treći" opet mogli zagorčati "prvome" – Željku Kerumu ili Andri Krstuloviću Opari.

Tako su političke opcije koje su izrasle na kritici politika HDZ-a i SDP-a – i dalje u sedlu, ako ne računamo Živi zid koji se samo periferno pojavio na izborima u Dalmaciji.

Most, bez obzira na lošije rezultate u Metkoviću, neće nestati, Pametno raste, ali sve je to nedovoljno kad je u pitanju preuzimanje vlasti u četiri dalmatinske županije, jer "trećima" nedostaje novca, logistike i stranačkih vojnika koji bi za njih glasovali po automatizmu.

Ako u "treće" u Splitu, kao najvećem dalmatinskom gradu, ubrojimo i Kerumov HGS – iako se on nije libio koalicija što otvorenih, što tihih i s HDZ-om i sa SDP-om – ispada da su dvije najveće partije "alternativci" najviše stisnuli u Gradskom vijeću Splita.

HDZ je stranka koja će u Splitu imati najviše vijećnika, s osvojenih 24,26 posto glasova, drugi je HGS s 18,54 posto, treće Pametno sa 17,14 posto, SDP-HNS su na 11,3 posto, a Most, koji je predvodio Ante Čikotić, koji je u posljednji tren zamijenio Roberta Pauletića u utrci za gradonačelnika, na 10,57 posto. I tko će tu s kime činiti većinu – nitko sada ne može odgovoriti.

Češljajući prve prijevremene rezultate u Dalmaciji – utvrdi HDZ-a, jasno je da su Most i Pametno prošli relativno dobro u samom središtu regije i na njezinu jugu, ali u zadarskoj i šibenskoj regiji, HDZ je i dalje daleko najjača stranka, kojoj se ni ljevica ne može približiti, a kamoli Most, Pametno ili netko drugi iz šarenog društva novih stranaka i nezavisnih lista.

Kažemo, puno bolje stoje u najvećem gradu Dalmacije i oko njega – jer na razini Splitsko-dalmatinske županije Most je u finalu ili bi barem tako moglo biti?. Baš kao što su ankete pokazale, prvi rezultati su pokazivali da je vodio Blaženko Boban (HDZ) s 40 posto glasova, a slijedio ga pučki tribun Miro Bulj s 24 posto, dok je SDP-ov Arsen Bauk dobivao dvadeset posto, da bi po rezultatima koji su dolazili oko 23 sata, Bauk, ipak, pretekao Bulja, a onda se Bulj u zadnji tren vratio u borbi za drugi krug. I tako je Most postao glavna opozicija HDZ-u u SD županiji.



Na krajnjem jugu Hrvatske HDZ-ov kandidat, aktualni župan Nikola Dobroslavić, s 50 posto glasova bio je uvjerljiv, ali svejedno mora u drugi krug s idejnim tvorcem Mosta Nikolom Grmojom. I tu SDP zaostaje s mršavih devet posto za političkom opcijom iz Metkovića.

U Splitu, najvećem gradu u Dalmaciji, u kojem se SDP, koji je dobio prošle izbore pa se razišao s gradonačelnikom Baldasarom, otopio na svibanjskom suncu, HDZ nije dobio toliko da bi mirno ušao u drugi krug borbe protiv Željka Keruma, iako je Andro Krstulović Opara postigao najbolji rezultat od svih HDZ-ovih kandidata za gradonačelnika, glavnu ulogu alternative velikim strankama imat će Pametno Marijane Puljak.

 

Ono što je Pametnom i Mostu barem donekle uspjelo u srcu Dalmacije ili na krajnjem jugu, nije na sjeveru regije, jer je u Zadarskoj županiji u utrci za župana dominirao Božidar Longin, koji je prema prvim rezultatima prešao pedeset posto glasova, a slijedila ga je Renata Sabljar Dračevac (SDP, HNS, DSU, HSS) koja je, prema prvim neslužbenim rezultatima, imala 20 posto, dok su mostovci i Akcija mladih treći s 12,36 posto koliko je dobio njihov Marko Pupić Bakrač.

Isto je i u Šbensko-kninskoj županiji: vječiti Goran Pauk iz HDZ-a ima 42 posto, i u drugom krugu izbora borit će se s Frankom Vidovićem (SDP, HNS, DSU, HSS). Ivica Ledenko iz Mosta je s osam posto na trećem mjestu, ni blizu takmacima.
U gradu Šibeniku stari gradonačelnik dr. Željko Burić s 45 posto glasova očito ne želi prepustiti žezlo opoziciji, a slijedi ga Josip Živković (SDP, HSS. HSU) sa 17,68 posto, dok je Mostov kandidat Ivo Glavaš tek na pet posto.

Na koncu iznenađenje svih iznenađenja je dr. Marko Jelić, koji je prema prvim rezultatima prešišao do sada nedodirljivu Josipu Rimac, dugogodišnju gradonačelnicu HDZ-a u Kninu,a prema prvim neslužbenim rezultatima u borbi za kraljevski grad imao je više od pedeset posto. Marko Jelić je dekan Kninskog veleučilišta, a do odličnog rezultata stigao je zahvaljujući glasovima doseljenih Hrvata iz BIH – i mogao bi biti, što se nezavisnih lista tiče – najveće iznenađenje ovih izbora u Dalmaciji.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:57