StoryEditorOCM
DalmacijaPogledajte video

Velika afera u Trogiru: tehnički direktor Holdinga snimljen kako uzima novac od HDZ-ovca Brkana; Morao sam mu dati, prvo je tražio mito da mi ne otpusti sina, a onda...

18. svibnja 2017. - 10:21

Mjesecima sam davao mito, nekad u kunama, nekad u eurima, tisuće su u pitanju a sada sam odlučio progovoriti jer mi je dosta, ne mogu više. A još kad sam vidio da se čovjek koji me reketario kandidirao za gradonačelnika, mrak mi je pao na oči, za "Slobodnu" govori trogirski poduzetnik Vinko Brkan.

Nije u pitanju "onaj" Vinko Brkan, nekoć jedan od najmoćnijih trogirskih političara, nego njegov 67-godišnji rođak i vlasnik tvrtke za pražnjenje septičkih jama, građenje i ekološku zaštitu, odnosno za prikupljanje i otkup željeza i obojenih metala. Tvrdnje su mu ozbiljne, a sve potkrjepljuje i snimkama, fotografijama i videozapisom na kojima se vidi kako daje novac, zapravo snop novčanica, tehničkom direktoru "Trogir Holdinga" Ivi Miliću. A u pitanju je baš onaj Ivo Milić koji je protekle četiri godine proveo na mjestu dopredsjednika trogirskoga Gradskog vijeća i kojega je Hrvatska konzervativna stranka, nakon što je u nju prešao iz HSP-a AS, predložila kao gradonačelničkoga kandidata na nedjeljnim izborima.

Duga je Brkanova priča, vratio se on daleko u povijest svojih odnosa s trogirskim gradskim ocima, no nemamo sada prostora da vam ispričamo sve o tome kako je tvrtka "Brkan Plano" poslovala s gradskom tvrtkom "Dobrić", kako je "Dobrić" Brkanu ostao dužan veliki novac, 2.500.000 kuna je u pitanju, kako je Brkan zatražio stečaj "Dobrića", kako mu je i Grad dužan 1.500.000 kuna, i kako unatoč svemu tome on danas posluje s "Trogir Holdingom", tvrtkom koja je naslijedila propali "Dobrić".
Brkan nas je primio u Planom, u svom uredu u jednom od tvrtkinih kontejnera na prikupljalištu sekundarnih sirovina. Vaš reporter sjeo je na istu stolicu na kojoj je u nekoliko navrata sjedio i Ivo Milić. Posljednji put 20. travnja ove godine. Zid pred nama prekriven je posjetnicama i telefonskim brojevima poslovnih partnera. Taj kreativni nered razbijaju tek dvije slike, na jednoj je Ante Gotovina, a na drugoj Gospe Sinjska.

Na radnome stolu prašinu skupljaju dva mobitela, prastare Nokije, jedan jednako star kalkulator i "Strojarski priručnik" Bojana Krauta. Pokraj njih, slučajno ili ne, ostavljena je novčanica od deset kuna. A zbog novčanica i jesmo došli u Plano.
– Sin Jakov mi je radio u "Trogir Holdingu", suspendirali su ga nakon što je prijavio inspekciji neke stvari, a vratili su ga na posao nakon što je Ivo Milić, tehnički direktor "Holdinga", od mene tražio da mu dadem prvo 10.000 kuna, a potom i 3000 kuna – počinje Brkan.

Tvrdi da je iskonski HDZ-ovac, nema, veli, u državi od njega većega. I priznaje da je bio svjestan da i sam, dajući mito, čini kazneno djelo.

– A što ću, otac će za sina sve napraviti – objašnjava.
 

 


No, na tome nije stalo. Miliću je, tvrdi Brkan, od lanjskoga lipnja do ovogodišnjega travnja svaki mjesec davao novac u zamjenu za korištenje gradskog odlagališta otpada. Činio je to iako njegova tvrtka ima valjani ugovor s "Trogir Holdingom".

– Pustite ugovor, ne znate vi s kime ja imam posla. Bili smo na kavi u Marini kad mi je Milić rekao da ću njemu na ruke svaki mjesec davati novac i da ću imati zeleno svjetlo za korištenje deponija – nastavlja Brkan, pa s pretrpanog radnog stola, izvrsno se snalazeći u moru vizitki, vadi papirić s brojkama.

– Prvih 600 eura Miliću sam poslao po sinu Jakovu, a onda su uslijedile mjesečne isplate od redom 400 eura, 300 eura, 2000 kuna, 2500 kuna, 2000 kuna, 300 eura, 1500 kuna, 2000 kuna i zadnja od također 2000 kuna – čita i nabraja Brkan.
Još jednom ga upozoravamo kako je svjesno činio kazneno djelo, a on širi ruke:

– Imao sam izbor: ili plaćati, ili pustiti da mi posao propadne.

Treću opciju ne spominje. Policiju. Označene novčanice i slične stvari. Dapače, sam je odlučio djelovati te Milića tijekom primopredaje novca snimati.

– Sve je čisto, eno na zidu naljepnice da je objekt pod videonadzorom, eno je i na vratima, tko je Miliću kriv što nije pazio – zadovoljno će Brkan.

Na snimci se jasno vidi kako Brkan sa stola uzima novčanice, teško je procijeniti koliko ih je, i kako ih predaje Miliću. A ovaj ih stavlja u džep sakoa, uz primjedbu, jasno se čuje, kako za prvi i drugi mjesec Brkan i nije baš bio izdašan.

Na spomen donacija za Milićevu stranku, Brkan se smije.

– O čemu on, kakve donacije, kakva stranka?! Zna on dobro zašto sam mu davao novac, a znaju i oni kojima sam sve to prijavio. Koji? Ne bojte se, nisu to ovi naši, nego sam sve direktno odnio u centralu, u Zagreb – zaključuje Brkan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tko je Vinko Brkan?

Vinko Brkan već je gostovao u medijima. Posljednji put u siječnju 2012. godine, nakon što je otkriveno da je prodao oštećeni antifašistički spomenik koji je prikazivao partizana s puškom na ramenu i bombom u ruci. Kip, dva metra visok i 900 kilograma težak, nakon oštećenja 1994. godine bio je deponiran u prostoru gradskog komunalnog poduzeća "Dobrić" u Planom, da bi 2007. godine bio prebačen na obližnji deponij Brkanove tvrtke. Nakon toga partizanu se gubi svaki trag.

– Partizan je kupljen, plaćen i otišao je u Italiju na "rehabilitaciju" – kazao je Brkan 2012. godine, tada već i trogirski gradski vijećnik, na jednoj od sjednica na kojoj se postavilo i pitanje nestalog partizana.

Za "Slobodnu" je tada potvrdio kazao kako je kilogram partizana "Dobriću" platio 14 kuna, ukupno 12.600 kuna, a za koliko ga je prodao, nije želio reći. Ipak, čitava je stvar završila u rukama policije, zatim i na sudu, a na koncu je Brkan osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od godine dana.

Nakon što je presuda postala pravomoćna, Brkan se medijima požalio kako ga je osudio jugoslavenski sud jer je Hrvatska komunistička država. Žalio se i Vrhovnom i Ustavnom sudu, ali bez uspjeha. Bez obzira na presudu, HDZ ga nije brisao iz članstva.

Vinko Brkan svojedobno je bio istraživan i u sklopu USKOK-ova postupka protiv njegova imenjaka, dogradonačelnika Vinka Brkana. Bilo im je sumnjivo što tvrtka "Brkan Plano" dobiva povoljniju cijenu odlaganja otpada na trogirskom smetištu, a prijava je odbačena nakon što je utvrđeno da je poduzetnik Brkan imao poseban ugovor jer je praznio trogirsko brodogradilište.

Istraživalo se i kako je moguće da svaki put nakon požara na trogirskom smetištu – a požari su u to vrijeme baš bili nešto zaredali – za sanaciju bude odabrana tvrtka "Brkan Plano". No, i tu je ostalo samo na sumnjama u namještaljku i pogodovanje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:04