StoryEditorOCM
Dalmacijaposao stoljeća

U omiškom Galebu radi se punom snagom, masno plaćaju radnike, priskaču i umirovljene djelatnice! Direktor sve drži pod velom tajne, ali doznali smo tko stoji iza narudžbe teške pet milijuna eura...

10. svibnja 2017. - 20:18
galeb_omis1-150313

U malim mjestima Dalmacije rijetko će koja zanimljiva ćakula ostati unutar uskog kruga zainteresiranih. Takvi smo, svi sve znaju. Iluzorno je zato bilo očekivati da će se "bomba" od informacije o ugovoru vrijednom pet milijuna eura zadržati unutar omiškog "Galeba", u čijim se pogonima posljednjih dana užurbano dovršavaju artikli za ovaj veliki posao.

Situacija je takva da su iz mirovine na određeno kao nadzornice vraćene i umirovljenice, uvedena je dostava toplog obroka, one šivačice i krojačice koje to žele "tuku" prekovremene, strojevi su upaljeni noću i nedjeljom, isplaćene su i uskrsnice, a u najavi su i donedavno nezamislivi bonusi u tekstilnoj industriji koje bi radnice "Galeba" trebale dobiti uoči odlaska na ljetni godišnji odmor.

Nego, čiji euri su zaslužni što je mučnu svakodnevnu utrku za normom u trikotaži, barem nakratko, zamijenio optimizam? Po svemu sudeći, u pitanju je međunarodna vojno-politička organizacija NATO, što je i razlog zbog čega je direktor "Galeba" Stjepan Pezo oprezan i nevoljko pristaje da na ovu temu govori za novine.



No doveden "pred zid", daje nam informacije. Na kapaljku.

- Mnogi od ugovorenih poslova su sa subjektima iz obrambeno-sigurnosnog sektora, i to kako za domaće tržište, tako i za izvoz. MORH, MUP, Carina, INA, HP i Jadrolinija kao značajniji u Hrvatskoj, te slovenska i francuska vojska i policija, financijska policija ili ruske željeznice. Ipak, neki strani partneri su ugovorom definirali da se ne smije spominjati niti javno objavljivati da radimo za njih.

Što se tiče brojki, mogu reći da ove godine očekujemo dvoznamenkasti rast u svim segmentima, kako u količini proizvoda, tako i u prodaji – otkriva nam tek Pezo, koji kaže kako su svi ti poslovi dobiveni na javnim natječajima na kojima su imali konkurenciju iz puno bogatijih zemalja, kao što su SAD, Turska, Njemačka ili Francuska.

- Bez potpore koju nam daju naši domaći partneri na čelu s MORH-om i MUP-om teško da bi došli do ovih poslova. Takvi ugovori posljedica su dugogodišnjeg razvoja kompanije u smjeru usvajanja novih funkcionalnih materijala, ulaganja u inovativna rješenja s dodanom vrijednošću te promocije i prisutnosti u kanalima komunikacije namijenjenih obrambeno-sigurnosnom sektoru.

Tu nam puno pomaže i HGK, koja konkretnim potporama u vidu sufinanciranja 50 posto troškova sajma pomaže izlagače. Da nije toga bilo, mi bismo vjerojatno puno rjeđe bili na specijaliziranim sajmovima obrambeno-sigurnosne namjene i sigurno bi bilo otežano doći u priliku ostvariti prodaju - tvrdi čelnik "Galeba".



Prokomentirao nam je i nesvakidašnju situaciju u tekstilnoj industriji, zbog čega su neke radnice vraćene iz mirovine, a među radnicama se priča kako je dio posla, da bi sve stigli u dogovorenom roku, preusmjeren u tvornice u BiH i Rumunjskoj.

- Neke smo bivše radnike angažirali kao mentore u tom procesu. Ovim putem pozivam sve zainteresirane za rad neka nam se jave, stalno primamo nove radnike bez obzira na stručnu spremu. Trenutno u Hrvatskoj nema slobodnog kapaciteta u konfekciji osposobljenoj za laku trikotažu koji mi nismo zakupili. Za nas kod dvadesetak kooperanata, uglavnom malih obiteljskih firmi, trenutno radi dvjestotinjak radnika. Neke poslove za koje u Hrvatskoj ne postoji kapacitet osim kod nas, ali je nedovoljan za dostizanje ugovorenih rokova, kooperaciju radimo u zemljama u okruženju – potvrđuje nam "šuškanja" Pezo.

Uz pamučne "mudante i maje" koje su ih proslavile, tijekom posljednjeg desetljeća počeli su s korištenjem cijelog niza prirodnih ili vlakana na prirodnoj bazi, ali i novih umjetnih kao što su polipropilen, poliamid, poliester, modakril i aramid. Proizvodi koje će „Galeb“ isporučiti u ovom posljednjem izdašnom ugovoru služe za isparavanje znojenja tijekom intenzivnijih tjelesnih aktivnosti, zatim za bolju termoregulaciju zimskih uvjeta, a dio ih je skrojen od negorivih materijala.

Veliki iznosi su u pitanju, što se odrazilo i na bolje uvjete u svakodnevnom radu.

- Posebno priznanje moramo dati našim zaposlenicima koji intenzivno rade već mjesecima, a pogotovo srednjem menadžmentu, koji uz to upravlja odnosima i razvojima naših kooperanata. Mi radnicima već godinama organiziramo prijevoz na posao i s posla kako bi što manje gubili od svog dragocjenog obiteljskog vremena. Dostava hrane je samo još jedan znak da uprava i menadžment razumiju radnike i cijenimo predanost poslu i lojalnost kompaniji. Takvom gestom stvaramo još jače zajedništvo kao zalog za uspjeh u budućnosti - rekao je Pezo.

 

Za Božić 500 kn, za Uskrs po 400​

Sa zadovoljstvom mogu reći da smo radnike za Božić darovali s 500 kuna, sada za Uskrs sa 400 kn, a ako sve bude u redu s poslovima u tijeku, planiramo ih darovati i prilikom odlaska na godišnji odmor u ljeto. Naravno da će svi radni sati, kao i uvijek do sada, biti plaćeni sukladno važećim pozitivnim propisima i internim aktima, a najučinkovitije ćemo posebno nagraditi – najavljuje direktor „Galeba“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:22