StoryEditorOCM
Dalmacijakako funkcioniraju snage reda

Imotski policajac pijanom vozaču napisao kaznu pa ga dočekale prijetnje pomoćnika načelnika: 'Slušaj ti, postao si vrlo bahat i ne slušaš. Napiši da si pogriješio ili bi mogao završiti karijeru!'

8. svibnja 2017. - 23:01

Imotski policajac Ivan Vladić prijavio je za prijetnju svojeg pretpostavljenog Antu Đuku, pomoćnika načelnika te postaje za zaštitu granice. Policajac Vladić je u Ulici Bruna Bušića u Imotskom 30. travnja oko 4.30 zaustavio vozilo kojim je upravljao 38-godišnjak iz Prološca.

Alkotest je pokazao da je vozač imao 0,65 promila alkohola u krvi te je policajac htio napisati prekršajni nalog protiv njega, što je podrazumijevalo i vozačevo trenutačno isključenje iz prometa, mjesec dana oduzimanja vozačke dozvole i novčanu kaznu od tisuću kuna.

No, kako stoji u policajčevoj prijavi, ubrzo je na mjesto događaja stigao Đuka u policijskom vozilu s još jednim policajcem. Taj je djelatnik rekao kolegi Vladiću da dođe do automobila jer ga treba Đuka, a onda je počela tirada nadređenog: "Slušaj ti, Vladiću, postao si u zadnje vrijeme vrlo bahat i ništa ne slušaš... Koliko si dugo u policiji?"

Kad mu je Vladić odgovorio da je u policiji šest godina, Đuka je rekao: "Storniraj taj prekršajni nalog, napiši da si pogriješio, riješi to kako znaš jer bi vrlo lako mogao završiti policijsku karijeru."



Vladić je ipak nastavio sa započetim poslom i procesuirao je 38-godišnjeg vozača, a prijetnje nadređenog Đuke prijavio je najprije u Policijskoj postaji u kojoj obojica rade. O svemu je odmah obaviješten i načelnik PP Imotski Zvonko Bubalo, a potom imotski OKC obavještava centralni OKC Policijske uprave splitsko-dalmatinske u Splitu.

Službena šutnja

Postoji još varijanti ove priče, a jedna je i ta da je Đuka u dva-tri navrata zvao Vladića na privatni mobitel kad je vidio da se nije uplašio i da ga nije poslušao, te mu je i dalje nastavio prijetiti otkazom. Kako je Đuka u gluho doba noći završio u Ulici Bruna Bušića, vrlo je teško rekonstruirati, ali neki izvori govore da se u to doba upravo vraćao s nekog pira, a ne zna se je li na tom piru bio i 38-godišnji vozač iz Prološca, inače Đukin susjed.

O ovom se događaju službeno ništa ne zna jer o njemu nije obaviještena javnost na redovitom biltenu PU splitsko-dalmatinske jer se pretpostavlja da ova informacija za njih i nije od nekog sigurnosnog značenja, iako o događaju bruji cijela Uprava. Đuka je ne samo jako omiljen policajac među bivšim strukturama u MUP-u, nego je i istaknuti član IPA-e (International Police Association), točnije regionalnog kluba IPA splitsko-dalmatinska.

Zbog svega toga kontaktirali smo Službu za odnose s javnošću MUP-a, upitavši ih e-mailom je li prijetnja uopće prijavljena, je li Đuka možda suspendiran, je li unutarnja kontrola MUP-a dolazila u Split, te u kojoj je fazi čitav slučaj.

Đuka također šuti

Sutradan su nas nazvali iz Službe za odnose s javnošću MUP-a i kazali da će nam na sva pitanja odgovoriti glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić, iako je dosadašnja praksa bila da sve odgovore na ovako "teške" teme daje MUP. Od PU splitsko-dalmatinske tražili smo i odobrenje za razgovor s Đukom.

No, nakon svega smo od Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske dobili odgovor koji potpisuje glasnogovornica Lolić: "Poštovani, ovim vas putem obavještavamo kako nismo u mogućnosti udovoljiti vašem traženju vezano uz obavljanje razgovora. U odnosu na upit koji ste uputili Uredu glavnog ravnatelja policije, obavještavamo vas kako je kriminalističko istraživanje u tijeku."

Ante Đuka nije odgovorio na naš telefonski poziv, niti na SMS kojim smo mu ponudili da iznese svoju stranu priče.

Čeka novu funkciju
Antu Đuku je 14. travnja glavni ravnatelj policije Marko Srdarević rješenjem postavio za v.d. voditelja Tranzitnog prihvatnog centra za strance Trilj, ali natječaj još nije službeno objavljen i centar nije u funkciji, nego je u fazi hladnog pogona. Zato je Đuka još uvijek na radnome mjestu u imotskoj policiji, a ne u Trilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:58