StoryEditorOCM
DalmacijaSlušaju iz druge

Otkrivamo kako je 'prodan' Zlatni rat: isto Povjerenstvo je u petak poništilo natječaj, a u utorak ga odobrilo. Evo kako su se HDZ-ovci nakon 'burnog vikenda' predomislili

Piše Dražen Gudić
28. travnja 2017. - 11:10

Kakav je to interes, koja je to viša sila natjerala župana Zlatka Ževrnju da samom sebi, u jeku predizborne kampanje, "puca u noge", forsirajući, a potom neupitno braneći, odluku o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži Zlatni rat? Odgovor nećemo doznati, ali da je Ževrnji bilo jako stalo da se odluka donese pokazao je time što zaklon nije pokušao tražiti u županijskim službama i povjerenstvu koji su pravi garant zakonitosti.

Bio je to politički neinteligentno tempirana i loše izvedena operacija čak i da je "sve bilo čisto kao suza". A vidimo da je daleko od toga. Pritiskalo se po stranačkoj liniji, nutkalo ponešto i političkoj konkurenciji. Ulog je bio velik.
Javnosti je ostalo nepoznato da je Stručno povjerenstvo (članove je prije godinu dana predložio župan Ževrnja) o svemu raspravljalo dva puta u samo tri radna dana i da je donijelo dvije potpuno suprotne odluke.

Burni vikend

Na prvoj sjednici, u petak 7. travnja, Povjerenstvo je u punom sastavu donijelo jednoglasnu(!) odluku da se natječaj poništi. To je navodno učinjeno na prijedlog Veljana Radojkovića, Bračanina i veterana SDP-a, koji je pledirao da se, u nezgodnom trenutku, izbjegne politizacija i otvaranje sukoba. Iako o međustranačkom sukobu ovdje nije bilo ni riječi.

- Nisam želio da se odluka oko Zlatnog rata politizira, a ne želim to ni sada. Donijeli smo jednoglasnu odluku o poništenju i za mene je ta priča tu završila - kaže Radojković.

HDZ-ova većina u Povjerenstvu očito je krivo procijenila važnost trenutka, pa je nakon "burnog vikenda", gdje nije manjkalo ni telefonskih uvjeravanja, već u ponedjeljak upućen poziv za novu sjednicu, u utorak 11. travnja. Bio je to, uostalom, i zadnji dan kad se odluka mogla donijeti uoči Županijske skupštine.

Iz drugog pokušaja odluka je prošla s potrebnom većinom glasova. Od pet prisutnih članova Povjerenstva (odsutni su bili Radojković i nezavisni Marko Bertolino) za koncesiju su glasali šef Povjerenstva dr. Joško Dvornik (HDZ), profesor s Pomorskog fakulteta, Joško Stella (HDZ), direktor županijske Turističke zajednice, Mladen Bartulović (HDZ), načelnik općine Podstrana, i Petroslav Sapunar iz Kerumova HGS-a. Peti član povjerenstva Ivica Čikotić (HDZ), inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split, ostao je suzdržan.

Zašto je došlo do potpune promjene stava?

Profesor Dvornik, koji je pretendirao i na mjesto državnog tajnika u ministarstvu Olega Butkovića, o tome ne želi javno govoriti. Još ne. "Politički je nezgodan trenutak", kaže Dvornik, "strpite se i za koji dan ću moći otvoreno govoriti o svemu". Ipak će nešto reći.

Samo obećanja

- Član sam HDZ-a, ali struku sam uvijek stavljao ispred politike. Ne sumnjam u zakonitost odluke ni sada iako prihvaćam nalaz ministarstva. Ono ne vrijeđa moju stručnost, to je za mene tek još jedno novo iskustvo - kaže Dvornik.

Mladen Bartulović ne želi govoriti o tome zašto je mijenjao stav, poručivši tek da o svemu treba pitati "župana Ževrnju i v.d. pročelnika Čogelju", a Joško Stella je iz dalekog Manchestera rado objasnio kako još vrti film i da "s odlukom nije bio sretan ni na sjednici povjerenstva, a nije ni danas".

- Stavljeni smo u vrlo neugodan položaj. Na prvoj sjednici rečeno je da se dogodila neka manja računska greška pa smo se složili oko toga da poništimo natječaj budući da je riječ o najvažnijoj plaži na Jadranu. Nakon toga je rečeno da je sve ispravljeno i provjereno u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Imali smo informacije od stručnih službi da je sve u redu i upozorenje da odluku, po zakonu, moramo donijeti i preuzeti odgovornost osim ako ne postoji dobro obrazložen razlog zašto je odluka izostala. Politički razlozi, kampanja i slično nisu razlozi takvog ranga - objašnjava svoj stav Stella, upirući prstom u pravi problem "Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru" koja otvara (pre)veliki "manevarski prostor za pogodovanja i favoriziranja pojedinih kandidata".

Stella u takvom stavu nije usamljen, štoviše, puno je glasova koji tvrde da ćemo reprizu dodjele koncesije gledati u rujnu, ali tada bez predizbornih napetosti i političkih obračuna. Suština je, naime, u tome da prednost u dobivanju koncesije imaju oni koji ponude više obećanja (postoci od neizvjesnog budućeg poslovanja i visina ulaganja) nego oni koji nude veću čvrstu i izvjesnu fiksnu naknadu.

 


Olegovi kuhari

U priči o koncesiji za Zlatni rat, kroz upravni nadzor, presudili su oni koji su, uvjetno rečeno, sve i zakuhali - Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Uredba koja nije stara više od dva mjeseca loš je dokument koji otvara prostor za beskrajne manipulacije i pogodovanja, političku trgovinu.
Počelo je sa Zrćem, a Zlatni rat je bio samo prevelik zalogaj u nezgodnom trenutku, vrijedan teških političkih posljedica. Sličnih afera, ne treba sumnjati, uskoro neće manjkati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:42