StoryEditorOCM
DalmacijaPRSTE K SEBI

Zlatni rat je zauzet, tražite drugu plažu: Boljani jasno poručuju kako se protive dodjeli dugoročne koncesije

23. travnja 2017. - 20:46
Zlatni rat Akcija Mladih-0172

Dobra stara provjerena metoda zauzimanja mjesta na plaži šugamanom ljeti se pokazala uspješnom diljem naše obale. Primijeniti su je odlučili i Boljani ove nedjelje na Zlatnom radu zauzevši svoju plažu. Naime, mještani Bola još jednom akcijom jasno poručuju kako se protive dodjeli dugoročne koncesije nad Zlatnim ratom, kako objašnjavaju, nepoznatoj i fantomskoj tvrtki. Ne žele predati upravljanje plažom na kojoj počiva bolski turizam i od koje desetljećima generacije mještana žive, tvrtki bez zaposlenih, i bez iskustva u sličnim poslovima.

S toga su u nedjelju poslijepodne s ručnicima po rukom, krenuli prema svojoj plaži. Prevozili su ih brodari, stizali su pješke, automobilima, motorima, iz svih smjerova, staro i mlado. -Bome, ima judi!, primijetila je jedna mještanka spuštajući se niz šumicu na plažu. Ovoliko Boljana na ratu 'od puta' nije bilo nikada, primjećuje. 'Ne damo plažu! Ne damo plažu!' čuje se vika s broda koji kuži uz obalu. Što se ovo događa, pita nas neki stranac. Zaista, zbog čega se Boljani bune?

- Danas smo se okupili jer tražimo poništenje koncesije na Zlatnom ratu i radi promjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Tražimo da se prepusti gradovima i općinama da odlučuju o svom pomorskom dobru i molimo sve otočane da nam se pridruže. A sve političare molimo da se suzdrže od iskorištavanja ove situacije za svoje političke ciljeve i da svoju pravu iskrenost pokažu tako što će nam pomoći promijeniti ovaj zakon, kazuje nam Boljanin Josip Bačić iz Akcije mladih koji su ovu akciju organizirali, premda, kazati će, organizatori su svi Boljani koji se žele boriti za svoj Zlotni rot.

Iz njegovih je riječi jasno kako njihova borba nije samo bolska. Ona je mnogo šira i nipošto, naglašava, samo politička.

- Politika je imala priliku napraviti nešto, promijeniti nešto, no očito im nije išlo pa moramo sami, nastavlja Bačić.

Što zapravo žele, da plažom upravlja Grabov rat, općinsko poduzeće koje je njime upravljalo proteklih 12 godina?

- Ne mora Grabov rat dobiti koncesiju, budimo jasni, već neka pobjedi najbolji posuđivač, ali neka to bude transparentno. Mi ustrajemo da se pomorsko dobro prebaci na upravljanje općinama u čijem se području nalazi. Sporan je način donošenja odluke i zakon, naglašava Bačić.

Što nakon ovoga?

- Za desetak dana, udružimo li se na široj otočnoj razini, a punu potporu imamo Pokreta otoka, izlazimo u Split. I tamo je ova tema aktualna, Splićani su nam potpora, mnogo otočana živi u gradu i spremni smo napraviti 'šou' prije izbora - odlučan je Bačić.

Prekida nas smijeh i vika

- Bager se kupa!

Plješću Boljani svom sumještaninu kojem su se ubrzo pridružili još nekolicina hrabrih. Vrijeme je ovih dana pokazalo zube, a ni sunca te nedjelje nigdje. Mi sjedimo pored Bolke Lee Marinković koja maše svojim sumještanima kupačima. I ona je jedna od brojnih Boljana koji su se okupili na današnjoj akciji.

Priča nam kako je Zlatni rat dobio ime, jer je bio najbolja pošta, ribarska pozicija za ulov pored kojeg su se srdele u moru zlatile od brojnosti. Kaže kako nekad na njemu nije bila borova šuma, već loza i trstika i kako je otkupljen od tadašnjih vlasnika u zamjenu za kuću i penziju. U turizmu je čitav život, kaže, i svojim gostima se potpuno posvećuje. Boljani stvaraju Bol, kaže. Zaslužuju od njega i živjeti. A još kao dijete odgajana je da svoje plaže, pa tako i Zlatni rat voli i čisti. Plaže su, objašnjava nam, dio njih.

- Imam 51 godinu i pitam se hoću li za 15 godina opet tu dolaziti. Hoće li moje dijete imati ljubavi za ovu prirodnu ljepotu ili, bolje rečeno, hoće li imati snage boriti se za nju? Koncesiju ima pravo dobiti tko je bolji, mi samo želimo da je pošteno, da je pravedno prema nama, prema Bolu. U ovakvim stvarima treba biti senzibilan prema ovom zaista specifičnom prostoru, kazuje Lea Marinković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:25