StoryEditorOCM
Dalmacijaviški problemi

Što muči mještane Komiže? Ribarima smetaju jahte, mlade muče trajekti, no jedne se stvari boje više nego ičega

Piše PSD
23. travnja 2017. - 11:17
vis_zivot14-181116

Reporter Nove TV Mario Jurič posjetio je Komižu kako bi otkrio što mještani žele i s kojim se problemima susreću

U Komiži je nekada živjelo i preko 4.000 stanovnika. No, kao i druga brojna mjesta u Hrvatskoj i Komiža se bori sa depopulacijom pa tu danas živi tek oko tisuću stanovnika.

Koji su problemi s kojima se oni susreću, istražio je Dnevnik Nove TV.

Komiža je poznata po svojoj ribarskoj tradiciji koju su iseljeni Komižani prenijeli i u Sjevernu Ameriku. Prije Drugog svjetskog rata u mjestu je postojalo sedam tvornica za preradu ribe. Toga više nema pa se Komiža zapravo uzda uglavnom u turizam.

No, s ljetom dolazi i kaos koji posebno muči komiške ribare – zbog jahti im ne ostaje dovoljan prostor za ukrcaj i iskrcaj. Kao rješenje se, kažu, spominjala gradnja ribarske luke no do danas se po tom pitanju nije napravilo ništa.

Osim ribara, problem imaju i vlasnici blaga – otok Vis već godinama nema veterinarsku stanicu pa je u hitnim slučajevima jedino, ali i skupo rješenje putovanje u Split.

A upravo su nedovoljna povezanost s kopnom, kao i cijene prijevoza vječna boljka ovog otoka. Dvije prometne veze otoka Visa s kopnom su katamaran i trajekt koji plovi dva puta na dan u zimskom razdoblju. 

„Za mlade bi bilo bolje da ima više linija. Meni kao umirovljeniku je besplatno, ali cijene su visoke za ljude koji nemaju besplatna putovanja“, kaže Petar Ivčević iz Podhumlja.

No, ono čega se stanovnici ovog mjesta s puno potencijala najviše boje je redukcija vode usred turističke sezone jer bez vode nema turizma, kažu, a ni poljoprivrede. 

Cijeli prilog iz Komiže možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:07