StoryEditorOCM
Dalmacijapredsezona u dalmaciji

Turisti stigli i ostali u čudu: Krasno je ovdje, ali zašto ne radi niti jedan dućan ili restoran?; Načelnik: Ne mogu ja nikoga tjerati da otvori objekt...

17. travnja 2017. - 11:08
tucepi_predsezona1-130417.JPG

Ako ste kojim slučajem mislili kako znate što gosti na odmoru kod nas trebaju, što im fali, kako ih razonoditi, što žele i kako biste, da možete, vi sve to drukčije i naravno bolje organizirali nego naši turistički domaćini, osobito u predsezoni, e, onda ste baš kao i ja, bili u potpunoj zabludi.

Jer, vjerovali ili ne, našim gostima u proljeće u Dalmaciji gotovo ništa ne nedostaje, sretni i zadovoljni uživaju u miru i tišini naših još usnulih turističkih mjesta u kojima domaćini tek usporeno trljaju pospane oči, otvaraju mjesecima zatvorene "škure" i lagano počinju promišljati o tome kako se pripremiti za sezonu. Jer, ona je i za većinu domaćina u manjim turističkim mjestima još daleka budućnost od koje ih dijeli više od mjesec dana.

A s takvim sveprisutnim razmišljanjima, većina onih koji promatraju turizam ili aktivno sudjeluju u njemu, lako bi se zaklela da je travanj u Dalmaciji dosadan, pitajući se zašto su uopće ti gosti stigli u mala turistička mjesta na Jadranu u ovo doba godine. I eto iznenađenja: naše malo predsezonsko "istraživanje tržišta" i obilazak turističkih mjesta, ali prije svega razgovor s prvim turističkim lastama ovogodišnje sezone, pokazalo je upravo suprotne rezultate. Proljetni gosti u Dalmaciji su sretni gosti! Pa sad vi znalci i kritičari poput mene, pjevajte što hoćete...



Uputili smo se prema Makarskoj rivijeri, tradicionalnoj perjanici predsezone u Dalmaciji koja je svake godine najbolje posjećena već uoči Uskrsa nakon kojega se nastavlja sa prvosvibanjskim prometom i tako sve do vreline ljeta... Odlučili smo provjeriti kako se ti turistički pioniri ovogodišnje sezone, oni koje su prve hoteli primili ovog proljeća, snalaze u našoj pospanoj svakodnevici. Već prvi pogled na mjesne šetnice uz more prepune spuštenih roleta na poslovnim prostorima, zatvorenih ugostiteljskih objekata i trgovina, čiji spokoj remete tek građevinski radovi duž cijele Jadranske magistrale, lupkanje čekića, zvuk brusilice, bojenje fasada, mijenjanje prozora, daje naslutiti s kakvim dojmovima naših predsezonskih posjetitelja ćemo se susresti.

Dosadno? Nama nije!

- Od ponude u mistu imamo otvorenu poštu, dvije trgovine namirnicama, jednu pekarnicu, nekoliko kafića i jednu pizzeriju. I to vam je sve što ćete naći u ovo doba godine, slobodno to napišite. Naš hotel radi cijelu godinu, a zimi u mjestu nema baš ničega. Vrijeme je da kažemo istinu o našem turizmu u predsezoni. Svi dolaze raditi u "špici", uberu vrhnje i profit i nestanu, a to nije turizam kakav bismo trebali imati - ogorčeno nam u Baškoj Vodi govori Marko Luketina, direktor hotela "Slavia", jedinog hotela koji je imao snage tijekom zime držati otvorena vrata gostima.

Prije nekoliko dana i drugi je hotel "Horizont" primio prve goste, ovih dana ih je nekoliko stotina u Baškoj Vodi, susreću se na šetnici, uz more, na terasama. Ali domaćim poduzetnicima njihov broj još nije takav da bi započeli s radom. Rijetki ugostiteljski objekt koji je otvorio svoju terasu i ponudio slastice, sladoled i piće je Zedi Hakiku, ugostitelj čija obitelj već 52 godine na rivi u Baškoj Vodi ima taj objekt.



- Evo, sređujemo terasu i prostor i otvaramo jer mislim da moramo početi raditi ranije jer gostiju već ima, dolaze oni, sjesti će koji, nešto će se uvijek zaraditi... Jako je važno da su hoteli otvoreni, onda gosti dolaze i iz susjednih mjesta - govori nam optimistično Zedi, četvrta generacija ugostitelja u Baškoj Vodi.

I dok domaći uglavnom "grintaju" svjesni toga da bi svojim prvim gostima trebali ponuditi nešto više od onoga što mogu dobiti u hotelu, na terasi hotela "Slavia" zatičemo njemačku obitelj koja uživa u travanjskom suncu, pa ih oprezno pitamo što planiraju raditi u danima svojeg odmora podno Biokova, spremni čuti rafal nezadovoljstva zbog uspavanog mjesta.

- Prvi put smo u Hrvatskoj i na Makarskoj rivijeri i oduševljeni smo ovim suncem, toplinom i mirom koji nas je dočekao - odmah nas osmijehom i oduševljenjem razoružavaju Rita, Philip i njihov sinFrederik i nastavljaju.

- Dosadno?! Ma, kakvi, pa mi smo pobjegli iz Bonna gdje nam je gužva i buka, ovdje uživamo u miru kakvog ne pamtimo. Otkrivamo sve oko sebe, a oduševljeni smo Biokovom, nigdje nismo vidjeli tako veliku planinu odmah uz more. Čuli smo da je tu i park prirode, otići ćemo svakako vidjeti ga, bit ćemo nekoliko dana ovdje uz more, a onda idemo dalje prema Dubrovniku - kaže na Philip.

Overbooking nakon Uskrsa

Šetajući dalje jednom od najljepših rivijera na Jadranu sa oko 60 kilometara plaža sa oblucima, ne možemo ne primijetiti kako je redovno dohranjivanje plaža novim žalom u svim mjestima tek započelo, pa je, iako gostiju ima, teško šetati plažama zbog hrpi žala koje čekaju da ih se naspe. No, to ne smeta obitelji iz Frankfurta čija djeca veselo trčkaraju plažom dok roditelji uživaju u jutarnjoj kavi.



- Nama su u Njemačkoj sada školski praznici za Uskrs i odlučili smo sa djecom doći u Bašku Vodu da vidimo kako je ovdje kad nije gužva. Bili smo ljeti, ali nije nam se svidjelo u tom mravinjaku, a sada nam je super. Djeca se voze na skejtu po rivi, nitko im ne smeta, sunce sja, toplo je i više od toga nam ne treba. Išli smo pješice do Promajne, u Bast, Makarsku, otići ćemo i do Splita. Za nas je ovo idealan odmor. Djeca su sretna jer imaju zatvoreni bazen u hotelu, odemo do igraonica za djecu u Makarskoj. Jest, voljeli bismo da je poneki restoran u mjestu otvoren da možemo nekad jesti vani. Stvarno, zašto je sve zatvoreno? Ali, ne žalimo se, baš nam je lijepo! – priča nam Njemica Anamarija koja će sa suprugom Svenom i djecom Lukom i Emom provesti cijela dva tjedna školskog raspusta na Makarskoj rivijeri. I kaže, vratit će se opet dogodine u proljeće, ljeti više ne.

U potrazi za dojmovima predsezonskih gostiju i odgovorima na pitanje kako provode slobodno vrijeme u travnju na Jadranu, put nas je doveo do Tučepa, gdje je "Bluesun hotel Alga" prepun gostiju. Na jučerašnji dan bilo ih je 546, a otvaraju se i drugi hoteli u mjestu pa će od Uskrsa, kažu nam, biti popunjeni 108 posto!

- Jest, imamo overbooking u idućem tjednu, riješit ćemo mi to lako i rasporediti goste u druge naše hotele iste kategorije. Odlično je započela sezona i bit će najmanje jednako dobra kao lanjska koja je bila rekordna svih vremena. Gostima smo osigurali živu glazbu u hotelu svaku večer, animatore koji im organiziraju igre i zabavu, a svakodnevno odlaze na izlete u okruženje - kaže nam Ivo Visković.



Na pitanje gdje najradije odlaze gosti ovih dana na izlete, Natalija Đukanović,voditeljica poslovnice agencije "Sunce Global" koja im organizira izlete, kaže kako je ranč konja u Sinju i priča o Alci jako zanimljiva turistima, baš kao i safari na Neretvi, vinske ceste Imotske krajine, tura po "Hajdukovu" stadionu u Splitu, posjet farmi divljih konja u Livnu i puno drugoga.

- Skandinavcima je toliko toplo ovdje ovih dana da traže vodene sportove kojih još nema u ponudi, oni bi se kupali i zabavljali u moru, ali to se organizira tek od početka lipnja, pa su razočarani - govore nam marljivi turistički radnici.


A da kupanje u moru ili bazenu još samo nama domaćima baš nije prioritet, dokazuje nam pogled na atraktivne bazene na terasi pred hotelom, u kojima se veselo brčkaju djeca, ali i neki vremešniji gosti. Među njima i Njemica Gisela Scheider, 86-godišnjakinja koja veselo pliva u otvorenom bazenu u kojemu se voda uspjela popeti tek do skromnih 19 stupnjeva.



- Nije uopće hladno, pa ovo je idealna temperatura za kupanje. Moja grupa je danas na izletu, ali ja sam ovo sunčano vrijeme htjela iskoristiti za kupanje. Kupala bih se ja i u moru, ali nije uređen ulaz u more na plaži pa je svo kamenje klizavo. Kupila sam i gumene papuče, ali svejedno se kliže, pa me strah da ću pasti. Molim vas, recite domaćinima da prilagode malo ulaz u more za nas starije da ne padamo - priča nam vesela Gisela.

Sve zatvoreno, ništa od šopinga

Na pitanje nedostaje li joj nešto na odmoru u Hrvatskoj u ovo doba godine, kaže kako joj jako fali mogućnost kupovine. Ona bi, kaže, obnovila garderobu dok je na odmoru, ali nigdje u mjestu ništa ne radi. Čak ni suvenire ne može kupiti.

- Ali, doći ću opet dogodine u travnju, možda tada bude i otvorenih trgovina. Lijepo mi je i ovaj mir je najljepši dio odmora. Ali, zašto su vam svi ugostiteljski objekti zatvoreni?! Toliko je toplo i lijepo vrijeme, ne znam zašto ne otvore da možemo sjediti na suncu i uživati na terasama?! - pita se gospođa Gisela.



No, nije svima sunce toliko drago, pa u salonu hotela namijenjenom starijim gostima zatičemo Britanku Jean Lipscomb kako u tišini ispija čaj i čita omiljenu knjigu.

- Jučer sam bila na izletu u Omiš pa sam se umorila i danas mi baš prija ovaj mir. Bila sam i na vinskim cestama pokraj Imotskog, u nacionalnom parku, svuda ima turista, ali ovo mjesto kao da još spava. Tu nema ničega osim ljepote mora, prirode i tišine. Ali, sve je jako čisto i ljudi su ljubazni pa ću doći i dogodine. I da, recite mi zašto restorani ne rade?!- ponavlja i ova Britanka pitanje na koje nitko nema odgovor.

Među onima kojima baš ništa ne nedostaje na odmoru na Makarskoj rivijeri su obitelji dva brata iz BiH, od kojih jedna živi u Derbyju u Velikoj Britaniji, a druga je stigla iz Sarajeva, obje su sa šestomjesečnim bebama.



- Mi smo željeli pobjeći od gužve i ovdje stvarno uživamo. U hotelu imamo sve što želimo, osoblje je jako ljubazno i profesionalno, ne možete proći pokraj nekoga da vas ne pozdravi. Naše djevojčice Hana iSaira brčkaju se na bazenima, mi šetamo uz more, djeca uživaju. Izbjegavamo dolaziti ljeti jer nam je bila jako velika gužva kada smo bili.

Ovdje nam nedostaje samo neki dobar restoran da ponekad izađemo navečer, a čujemo Engleze kako komentiraju da nema kavana. Eto, to stvarno fali, ali sve drugo je čista petica. Kad poželimo grad, odemo do Splita kojeg obožavamo - pričaju nam oduševljeno Mirza i Asim uz supruge Selmui Sairu koje drže bebe u naručju na suncu.

I tako prolaze dani našim prvim predsezonskim gostima za koje se ne može reći da su nezadovoljni kod nas. Štoviše, čini se kako su mir, tišina i ljepota jedino zbog čega su došli u ovo doba godine na Jadran, pa to naši domaćini uzimaju zdravo za gotovo. Sve do lipnja, kada počinje sezonsko ludilo.
 

Poticati one koji rade cijelu sezonu ​


Na pitanje kako učiniti da i u zimskim mjesecima u mjestu postoji primjerena ugostiteljska ponuda i sadržaji, Luketina ima jasan prijedlog:

- Država mora odrediti dvije stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu. Onima koji rade cijelu godinu, zapošljavaju ljude i stvaraju pretpostavke za produženje sezone, porez mora biti 5 posto, a onima koji rade pola godine ili kraće, e, njima neka bude 25 posto. I to je jedino rješenje. Dok država ne bude stimulirala one koji rade cijelu godinu, nego ih izjednačava u poreznim opterećenjima s onima koji dođu samo po zaradu i nestanu, dotle nećemo imati produženja sezone.

Ne mogu nikome naredit da otvori lokal ili dućan'

Koliko lokalna uprava može učiniti da motivira poduzetnike na duži rad, pitali smo dugogodišnjeg načelnika općine Baška Voda Joska Roščića:

- Ma pravo je pitanje žele li naši ljudi dužu sezonu i cjelogodišnji rad?! To se stalno ponavlja s državne razine, a kada dođete u turističko mjesto, mali ljudi kažu da im ne treba sezona duža od 150 dana. Mudraci koji cijelu zimu drže zatvorene lokale i trgovine i tek početkom lipnja počinju raditi, briga njih za dužinu sezone. Lokalna uprava nema mogućnosti utjecati na njihovu procjenu kada će početi i do kada raditi. Oni očigledno smatraju da im je zarada dovoljno dobra i ako rade samo ljeti. Ja nikome ne mogu naredit 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:04