StoryEditorOCM
Dalmacijaponiznost i pokora

Bosonogi križonoše cijelu noć po otoku nosili raspela obavijena crnim velom, na čuvenu hvarsku procesiju došao i premijer Plenković

14. travnja 2017. - 02:11
hvar01

U četvrtak navečer se, nakon "Žalovanja Gospi", mise Gospodnje večere i pranja nogu dvanaestorici "apostola", po jelšanskim kalama "škrabutavalo" uz povike "Ko će hodit neka gre, naš Križ partije!'" a čuvena procesija "Za Križen" (na Popisu svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a od 2009. godine) je po nagovoru mjesnog župnika don Stanka Jerčića u 22 sata krenula na put dugačak oko 25 kilometara.

Dva pjevača su zapjevala 'Nut mislimo svi mi danas, Ki na križu umri za nas', a onda se Pjacom prolamalo 'Klanjamo se Tebi Isukarste i blagosivamo Tebe'.....

U procesije, u kojima su tisuće vjernika i hodočasnika, a kreću se smjerom kazaljke sata, uključeno je šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara.

Naravno, od istog trenutka ih predvode križonoše (bosi ili s čarapama na nogama) koji nose Raspela obavijena crnim velom, teška od 10 do 18 kilograma.

Jelšonsku povorku predvodi Ivan Milatić(1983.), pitovsku Tomislav Carić (1974.), vrisnišku Jure Gurdulić (1981.), svirašku Jurica Božiković (1954.), varbonjsku Zanio Ivan Buratović (1982.) i vrbovačku Mario Gabelić (1979.).

Osobit doprinos dignitetu ovog jedinstvenog pokorničkog bogoslužja, što se neprekinuto održava više od pet stoljeća, svojom nazočnošću daje i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je inače porijeklom iz Svirača.

Procesijunari se cijele noći ponizno mole, pjevaju arhaične korizmene napjeve, te posjećuju župne i još neke druge manje crkve na svom putu, a na polazišna mjesta vraćaju na Veliki petak ujutro oko 7 sati, gdje ih dočekuju mnoštvo ljudi, rodbina i njihovi župnici.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:50