StoryEditorOCM
Dalmacijaposlije što bude

Most igra na sigurno: Bulj će u utrku za fotelju župana, ali je i nositelj liste za sinjsko Vijeće

Piše Anita Belak-Krile
30. ožujka 2017. - 19:19

Most je u srijedu potvrdio da će kao kandidata za gradonačelnika Sinja istaknuti Joška Kontića, nekadašnjeg HSLS-ovog saborskog zastupnika, a listu za Gradsko vijeće Sinja nosit će Miro Bulj.

- Most nezavisnih lista je našao pobjedničko rješenje za Sinj. Sam Miro Bulj je bio favorit lokalnih izbora u Sinju, a sinergijom Bulja i Kontića idemo po apsolutnu većinu u Gradskom vijeću Sinja – poručio je jučer Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

Bandić

Kandidatura Mira Bulja za Gradsko vijeće Sinja ne isključuje njegovu kandidaturu za župana splitsko-dalmatinskoga.

Štoviše, ta je odluka u Mostu odavno donesena i samo je pitanje trenutka kad će biti javno obznanjena.

Prema Zakonu o lokalnim izborima kandidati se mogu natjecati za više lokalnih dužnosti, pa istovremeno i kandidirati za one koje su međusobno nespojive te naknadno odlučiti koju će od njih izabrati.

Tako se kandidat za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana može istovremeno kandidirati i za člana predstavničkog tijela. Primjerice, Milan Bandić kao kandidat za gradonačelnika Zagreba istovremeno se može kandidirati i nositi listu za zagrebačku Gradsku skupštinu.

Bude li izabran i za gradonačelnika i za gradskog zastupnika, mandat u Gradskoj skupštini mora zamrznuti. Osoba koja se kandidirala za župana i člana općinskog i gradskog vijeća ili županijske skupštine, ne može, ako bude izabrana na obje dužnosti, istovremeno obnašati dužnost župana i dužnost člana vijeća ili skupštine.

No, s druge strane, Zakon o lokalnim izborima dopušta da predstavnici lokalne izvršne vlasti sjede u predstavničkim tijelima i to tako da općinski načelnik, odnosno gradonačelnik mogu, ako budu izabrani na obje dužnosti, istovremeno obnašati dužnost općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika i biti članovi županijske skupštine. Ali ne mogu istovremeno biti na dužnosti općinskog načelnika i gradonačelnika te sjediti u općinskom, odnosno gradskom vijeću.

Petrina

Primoštenski načelnik Stipe Petrina ujedno je i vijećnik Šibensko- kninske Županijske skupštine. Godinama je trajala njegova bitka da mu se priznaju obje funkcije. Sa sjednica Županijske skupštine izbacivali su ga zaštitari i dobio je niz negativnih rješenja državnih tijela koji su se pozivali na Zakon o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, a koji pak nije bio usklađen sa Zakonom o lokalnim izborima.

Na koncu je Petrina dobio pravnu bitku i priznato mu je pravo da kao vijećnik može sudjelovati u radu Županijske skupštine. Niz je pak primjera u kojima su kandidati bili vijećnici u više predstavničkih tijela. Nedavno preminuli svećenik don Ivan Grubišić bio je tako istovremeno vijećnik Gradskog vijeća Splita i Županijske skupštine splitsko-dalmatinske.

Lokalni izbori, podsjetimo, održat će se u nedjelju 21. svibnja. Za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana izabran je kandidat koji dobije više od 50 posto glasova. Ako nitko ne dobije više od 50 posto glasova u prvom krugu, ide se u drugi krug glasanja za 14 dana, odnosno 4. lipnja 2017.

Slučaj Ivane Lesandrić Ninčević

Da bi kandidat na lokalnim izborima mogao istaknuti kandidaturu za predstavničko tijelo, dovoljno je da na dan stupanja na snagu odluke o raspisivanja izbora ima prijavljeno prebivalište na tom području. Za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovog zamjenika mora imati najmanje šest mjeseci prijavljeno prebivalište.

Prisjetimo se slučaja Solinjanke Ivane Lesandrić Ninčević (Most), koja je previdjela ovu odredbu zakona te je u startu otpala kao kandidatkinja za gradonačelnicu Splita jer ne ispunjava uvjet od šest mjeseci prebivališta.

Broj potpisa

Kad političke stranke predlažu kandidate, nisu duže prikupljati potpise za kandidature, no kad to čine birači, odnosno nezavisne liste, kandidatura je uvjetovana propisanim brojem potpisa. Broj potpisa ovisi o veličini mjesta. Tako za najmanja mjesta od 350 stanovnika kandidat treba prikupiti 25 potpisa birača, a za ona najveća iznad 500.000 stanovnika 2500 potpisa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:04