StoryEditorOCM
DalmacijaCRVENO SVJETLO

Europska komisija ne da Cemex Nijemcima!

30. ožujka 2017. - 15:31

Europska komisija namjerava blokirati ponudu njemačkog HeidelbergCementa i Schwenka za preuzimanje tvrtke Cemex Hrvatska, objavio je Reuters, a prenijela Hina. Reuters se u svojoj informaciji poziva na dvije osobe upoznate sa situacijom oko ove transakcije i intervencije Europske komisije.

– Službena informacija koju imam ista je kao i do sada, očekujemo odluku Europske komisije koju treba donijeti 18. travnja – kazao je za Slobodnu Dalmaciju Trpimir Renić, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska, te dodao:
– Neslužbene izvore ne možemo komentirati.

Europska komisija je, podsjetimo, u listopadu prošle godine pokrenula detaljnu istragu kako bi ocijenila je li preuzimanje Cemexa Hrvatske od strane tvrtke HeidelbergCement i Schwenk u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, što je tada bilo golemo iznenađenje. Uskoro je, međutim, uslijedilo još jedno kad je nakon isteka zadanih 90 dana umjesto odluke osvanulo priopćenje Komisije o produženju roka sve do 18. travnja ove godine.

Tržišno natjecanje

Pokretanje istrage obrazloženo je zabrinutošću Komisije da bi predloženo preuzimanje moglo smanjiti tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu sivog cementa. Odluka o produženju roka, međutim, nije bila popraćena obrazloženjem, što i nije bilo obvezno.

Dogodilo se tako da ugovor o prodaji Cemexa Hrvatske, potpisan u kolovozu 2015., kojim je CEMEX svoje poslovanje u Hrvatskoj, uključujući i imovinu u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, prodao kompaniji Duna-Drava Cement iz Mađarske u vlasništvu njemačkog HeidelbergCementa za 230,9 milijuna eura, do danas nije realiziran. A okončanje transakcije očekivalo se do kraja 2015. godine.

Kupoprodaja Cemexova poslovanja u Hrvatskoj dogodila se u uobičajenom preslagivanju unutar cementne industrije, kakvo se redovito događa u svim djelatnostima.

Najbolji primjer upravo je Dalmacijacement, kako se nekada zvala tvrtka koja ima tri cementare u Kaštelima i Solinu, koja je prvi put promijenila vlasnika 2000. godine, kad je prodana engleskom RMC-u.

U preslagivanju koje je uslijedilo pet godina kasnije meksički CEMEX kupio je RMC, čime je DC drugi put promijenio vlasnika. Treći vlasnik uslijedio je, ili je trebao uslijediti 2015. godine.

Prodat će se drugima

I dok je preslagivanje uobičajeno, kao što je uobičajen i postupak regulatorne agencije, odnosno (ne)suglasnost Europske komisije, posve je neuobičajen rok u kojemu se sve skupa događa. Tim prije što su glatko prošle druge transakcije, među ostalima i ona kojom je HeidelbergCement iste 2015. kupio i 45 posto udjela u Italcementi, za koji je platio 1,670 milijardi eura. Ili ona kojom su spojeni švicarski Holcim i francuski Lafarge.

U međuvremenu, u očekivanju odluke Komisije, s vlasnikom koji je definitivno u odlasku i novim koji to još nije postao, Cemex Hrvatska nastavio je poslovati. I to dobro, informacija je iz uprave, što je postignuto laganim oporavkom domaćeg tržišta te time što je Cemex Hrvatska kvalitetom i cijenama najkonkurentniji sudionik na regionalnom tržištu.

Nameće se, dakako, pitanje što slijedi u slučaju da se obistini najava Reutersa i Europska komisija uistinu blokira transakciju. Službenog odgovora na ovo pitanje nema, ali izgledno je da će Cemex Hrvatska biti prodan.

Zaključak je logičan i očekivan zna li se da se CEMEX na prodaju dijela svoje imovine, ne samo dakle poslovanja u Hrvatskoj, odlučio radi podmirenja dugova. U kolovozu 2015. navodio se dug od 1,9 milijardi dolara koji treba podmiriti do kraja ove godine.

Među potencijalnim kupcima, ni neslužbeno se ne spominje irska CRH grupa, koja je bila u ozbiljnoj utakmici s HeidelbergCementom 2015. godine, ali se spominju potencijalni kupci iz Turske i Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:31