StoryEditorOCM
Dalmacijazalutali u Vještić gori

Dramatično spašavanje na Dinari: planinare iz snježne mećave izvukao HGSS

Piše M. Ilić
27. ožujka 2017. - 14:34
zaklon

Snježno nevrijeme zadesilo je u nedjelju navečer na padinama Troglava deset planinara iz Bihaća koji su u pomoć pozvali hrvatski Centar 112 i preko njih Hrvatsku gorsku službu spašavanja koja je uspješno provela akciju spašavanja.

Planinari su se penjali na najviši vrh Dinare (1913 m) i to sjevernom stranom, no na vrhu ih je zateklo snježno nevrijeme. 

Kako je ta sjeverna strana prilično strma i zahtjevna, odlučili su se spustiti južnom stranom, no zbog vremenskih neprilika zalutali su negdje u Vještić gori, ispod Troglava, te su oko 20 sati pozvali pomoć HGSS Stanicu Split i GSS BiH.

Prema planinarima su krenule dvije ekipe spašavatelja, s dvije strane, no bosansko-hercegovački spašavatelji nisu uspjeli probiti se do planinara iz pravca Sajkovića zbog snježnih nanosa.

Srećom, to uspjelo četvorici spašavatelja iz sinjske ispostave HGSS-a koji su ekipu iz Bihaća pronašli u jednom skloništu, zaostalom iz rata, te su ih, uz pomoć dva terenska vozila, preko Vrdova, prevezli do graničnog prijelaza Vaganj i predali ih kolegama iz BiH negdje oko ponoći. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:36