StoryEditorOCM
DalmacijaOBLJETNICA POKOLJA U DONJEM DOCU

Spomen na 272 nevine žrtve: 'Nacisti su dicu mamili bombonima u smrt, a onda ih streljali i spalili cilo selo'

27. ožujka 2017. - 12:18
donji_dolac2-260317.JPG

Premda je većina ovdje nazočnih rođena poslije ovih strašnih zločina i danas smo zatečeni i zbunjeni provalom mržnje, provalom zla koje je u ovom selu progovorilo svom svojom ubojitom silinom i ostavilo tragove dubokog mraka, pomračenja ljudske savjesti, srca i čovječnosti - kazao je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan na početku propovijedi na svetoj misi zadušnici u crkvi svetog Martina u Donjem Docu. Spomen je to na 73. godišnjicu pokolja nevinih žrtava u tom mjestu.

U tom pokolju na dan 26. ožujka 1944. godine pripadnici njemačke 7. SS divizije “Prinz Eugen” u jednom danu su ubili 272 nevine žrtve te su do temelja spalili cijelo selo. Među njima je bilo 103 djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati.

Bol u srcima

- Donji Dolac nije mjesto gdje se akademski postavlja pitanje otkuda i zašto zlo u svijetu, ono se ovdje nameće iz grča proživljene nevolje. Iz težine životnog iskustva naših roditelja, naše rodbine, naših milih i dragih. Kako razumom protumačiti svu nerazumnost i okrutnost zla koje se ovdje dogodilo. Zlo je u našem selu, našoj župi, našem kraju prouzročilo neizmjernu patnju. Patnja još uvijek duboko i ozbiljno boli u srcima sinova i kćeri, unuka, rodbine čiji su najmiliji poginuli.

Ne može se mržnjom pobijediti mržnju, ne može s osvetom pobijediti zlo, ako na zlo pokušavamo odgovoriti istom mjerom, istim zlom, onaj koji nam je nanio zlo je uspio. I nas je uveo u ponore zla i mržnje i doveo nas na svoju neljudsku razinu. Mržnja je uvijek mrak iz koje se ne vidi cjelovita istina. Osveta je nemoć izazvana zlom.

Ne olakšavaju patnju ni komentari i prijedlozi da o svemu što se dogodilo da je potrebno što prije zaklopiti te ružne stranice naše prošlosti, osobito mlade toga poštedjeti. Bijeg je to od teške stvarnosti koje ne onemogućuje oslobođenje od posljedica zla. Isus jasno kaže: "Istina će vas osloboditi". S istinom se valja suočiti, ma kako bila za koga bolna - poručio je msgr. Jure Bogdan koji je kocelebrirao svetom misom uz mjesnog župnika don Ivana Prelasa.

U tišini su brojni nazočni saslušali imena sve 272 žrtve, sjećajući se tako uz molitvu svojih pradjedova, baka, djedova, očeva, stričeva, teta...

Palili šterike

- Sjećamo se najranijih dana našega djetinjstva kako smo svake godine na današnji dan u osvit dolazili na svetu misu zornicu i s upaljenim šterikama u ruci slušali baš kao i danas tužni i dugački popis tragično ubijenih te tužne ožujske nedjelje i spomen njihovih imena - rekao je okupljenima msgr. Jure Bogdan.

Nakon svete mise susreli smo i 85-godišnjeg Vjekoslava Bašića, jednog od rijetkih koji su preživjeli taj pokolj.
- Imao sam tada dvanaest godina i dvadeset dana, u kući su bili još i majka, otac, brat i sestra. Meni je metak proša ispod oka, izaša za uvo...Sestra je isto preživjela, ali je ostala slijepa. Pravili smo se mrtvi, a oni su zapalili selo. Sestra je umrla prije dvi godine. Kako se danas osjećam!? - ostavio nam je barba Vjekoslav duboku pauzu kao da vrti strašni flm tog dana.

- Teško mi se prisjećati svega. Znam samo da sam dugo, dugo poslije kao dječak, kao mladić, na momente bjesnio za pravdom, za poštenjem... - govori nam sve teže Vjekoslav.

Nešto stariji, 88-godišnji Drago Prelas iz susjednog je mjesta, iz Srijana, zaselak Radovci. Nijemci njih u selu nisu dirali, kaže, ali su mu u Donjem Docu zapalili dvije tete. Sjeća se priča iz tih dana, kako su ti iz “vražje divizije” dicu mamili bombonima, da im neće ništa, pa ih okupili na jednom mistu i onda, zna se šta je dalje bilo - kaže Drago.

- Svake godine i mi mladi dolazimo ovdje odati počast našim poginulima. Iz moje obitelji po majčinoj strani ima 18 poginulih u tom tragičnom događaju. Svake godine ovdje slušamo priče o njima od naših starijih, pa mi se čini kao da sam ih i sama upoznala. Išli smo ispred starih kuća i zapalili za njih sviće. Netko spomen na njih mora nastaviti - rekla nam je tridesetogodišnja Petra Vrdoljak iz Solina.

Nakon svete mise prilikom komemoracije žrtvama kod spomen-križa ispred crkve na "Danu sjećanja" prigodne riječi i sućuti obiteljima u spomen na nevine žrtve uputili su i izaslanik predsjednice države prof. dr. sc.Andrija Hebrang.

- Žrtve za koje danas molimo simboliziraju sve žrtve hrvatske države u našoj višestoljetnoj povijesti koje su pale nevine. Hrvatska više ne smije biti podijeljena, jer i dalje podijeljeni u budućnosti ne znamo koje nas sudbine čekaju. Sada imamo svoju Hrvatsku i moramo premostiti razlike među nama, moramo osnovati sigurnosnu situaciju za naše ljude jer narod bez države nema ni sigurnost - kazao je Hebrang.

- Ove žrtve su vapaj izrečen u riječima predsjednika Mjesnog odbora Donjeg Doca, jer žalosno je da u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj nemamo danas ovdje dječji vrtić, urušavaju se krovovi škola. Ovo je vapaj žrtava sela, junačkog mjesta koje je dalo brojne mučenike i zaslužne za slobodnu Hrvatsku, vapaj prema nama koji upravljaju ovom državom da ovi krajevi ne smiju ostati prazni, ove žrtve to ne zaslužuju, obratio se okupljenima i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miro Bulj, dok je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja kazao kako čovjek ne može ne biti duboko potresen i ne zapitati se zbog čega je takvu kalvariju ovaj plemeniti, vrijedni hrvatski kršćanski puk podnio.

- Nikad kroz povijest naš hrvatski narod nije napadao, pokoravao, niti uzimao tuđe. Živio je i radio na svome, branio svoje. Dragi prijatelji, impresioniran sam i onim što je naš otac biskup kazao, a čega sam i sam svjestan, a vi još bolje od mene, da nikada niste bili odgajani u mržnji, nego da ste opraštali, i to je zaista nešto veliko na čemu vam se mi danas možemo pokloniti - izjavio je župan.

- Moramo izreći oštru osuda svakog zločina, na svakome od nas odgovornost je da se takvo zlo nikada ne ponovi - poručio je i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Omiša Ivo Tomasović, a prigodne riječi uputio je i predsjednik Mjesnog odbora Donji Dolac Stipe Bilić, a nakon toga uz njih vijence su na križ položili i brojni drugi, predstavnici institucija, udruga, stranaka...

Organizatori

Komemoraciju su organizirali Grad Omiš, Mjesni odbor Donji Dolac i župni ured Donji Dolac, a u programu su sudjelovali i učenici Osnovne škole “Gornja Poljica” koji su u staru školu položili cvijeće i upalili svijeće, a izveli su i nekoliko prigodnih recitacija koje su dirnule u duše okupljenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:32