StoryEditorOCM
Dalmacijadolijao prevarant

Izvarao sve po redu, nitko nije ništa posumnjao: prodao tuđe zemljište u Marini i sebi u džep strpao 140 tisuća eura

21. ožujka 2017. - 17:54

Podignuta je optužnica protiv 74-godišnjaka kojeg splitsko tužiteljstvo tereti da je pod lažnim identitetom prodao tuđe zemljište u Marini pored Trogira pri čemu je sebi pribavio 140 tisuća eura, dok je stvarnog vlasnika oštetio za 1,8 milijuna kuna.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo osumnjičenog tereti za krivotvorenje isprave te prevaru posredničke agencije i tvrtke koju je ta agencija pronašla kao kupca zemljišta, a prema neslužbenim podacima riječ je o 74-godišnjem Kolavi Krešimiru Ignacu.

Optuženi muškarac se, prema sumnjama tužiteljstva, 1. ožujka 2013. lažno prikazao vlasniku agencije kao stvarni vlasnik zemljišta pa je vlasnik agencije, ne sumnjajući u njegov identitet, s njim zaključio posrednički ugovor o prodaji zemljišta nakon čega je agencija kao kupca pronašla jednu tvrtku.

Osumnjičeni je i kupca uvjerio da je vlasnik zemljišta pa su kod javnog bilježnika zaključili predugovor o kupnji zemljišta nakon čega je okrivljenik opunomoćio jednu osobu da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o kupoprodaji zemljišta i primi kupoprodajnu cijenu.

Okrivljenik je prilikom ovjere predugovora i punomoći kao dokaz svog identiteta predočio krivotvorenu osobnu iskaznicu na ime osobe koja je umrla 2010.

Kupac zemljišta je ne sumnjajući u njegov identitet predao okrivljeniku 40 tisuća eura na ime kapare i obvezao se u ime svoje tvrtke isplatiti još sto tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Nakon toga je 1. srpnja 2013. sa punomoćnikom okrivljenika zaključio ugovor o kupoprodaji nekretnina i s računa svoje tvrtke uplatio na tekući račun punomoćnika 747 tisuća kuna, koji je punomoćnik dana kasnije predao okrivljeniku, također ne sumnjajući u njegov identitet.

Zemljišnoknjižni odjel je istog dana uknjižio pravo vlasništva s okrivljenikova lažnog identiteta na trgovačko društvo u vlasništvu kupca čime  je okrivljenik pribavio korist od 140 tisuća eura, dok je stvarni vlasnik oštećen za 1,8 milijun kuna kolika je tržišna vrijednost zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:47