StoryEditorOCM
Dalmacijasva obećanja pala u more

'Viadukt' srušio sve nade: građevinar nije u stanju u roku izvesti radove, most za Čiovo će biti gotov tek u veljači 2018.

Piše Dražen Gudić
18. ožujka 2017. - 11:48
ciovo_most2-170317.JPG

Dileme više nema, Trogir će se i ovoga ljeta gušiti u prometnom kolapsu jer čiovski most neće biti dovršen do zadnjeg prihvatljivog roka - 15. lipnja.

Uzalud garancije i časne riječi, uzalud nade i očekivanja, dogodilo se ono što je i laičkim pogledom na gradilište bilo vidljivo - daleko je završetak radova. Što bi rekao ministar Oleg Butković "Hrvatska je pala na testu", na strateškom objektu koji se uglavnom financira europskim novcem.

Kapitulirao je glavni izvođač radova - tvrtka "Viadukt". Zagrebački građevinar, kojemu odavno ne cvjetaju ruže, konačno je priznao da nije u stanju dovršiti most u zadanom roku, štoviše, vlastitu blamažu potcrtao je tako što je za završetak posla, koji je odavno trebao biti okončan, zatražio još gotovo devet mjeseci (!) više od vremena koje ima na raspolaganju.

Iz "Viadukta" su, naime, u srijedu 15. ožujka investitoru poslali novi prijedlog dinamičkog plana izgradnje mosta i pristupnim cestama s predloženim novim završetkom radova do 27. 2. 2018. godine.

Negativna slika

Taj novi plan govori sve o stanju u kojemu se "Viadukt" i most danas nalaze – plan diktiraju trenutno raspoloživi resursi izvođača radova, stanje radova i tehnološka ograničenja.

Naručitelj radova Hrvatske ceste dale su jasan i nedvosmislen odgovor – ne.

- Neprihvatljivost novog plana prije svega se odnosi na nepovjerenje investitora prema izvođaču, uzrokovano nepridržavanjem službenih i predanih dinamičkih planova tijekom trajanja izgradnje, te zbog problema poslovanja i financijske nelikvidnosti u kojoj se trenutno izvođač radova nalazi, poručuju Hrvatske ceste preko glasnogovornice Tamare Pajić i dodaju kako je nepridržavanje rokova od strane izvođača radova utjecalo na negativnu javnu konotaciju projekta, istog projekta koji je svojim početkom bio prihvaćen oduševljenjem i velikim iščekivanjem.
Unatoč stavu o neprihvatljivosti "Viaduktova" novog dinamičkog plana, Hrvatske ceste nisu još povukle drastičan i očekivan potez - raskid ugovora.

U ponedjeljak će se u Hrvatskim cestama održati još jedan sastanak na kojemu će biti ministar Butković, predstavnici "Viadukta" i svi podizvođači.- Zajedno s resornim ministarstvom, u najkraćem roku od nekoliko dana, sagledat će se svi aspekti i moguće konstrukcije razrješenja novonastale situacije, a isključivo u interesu i pozitivnom ishodu ovog strateškog projekta. U ovom trenutku možemo konstatirati kako eventualni raskid ugovora nije isključen, međutim prije konačne odluke potrebno je provesti projekcijsku analizu mogućih scenarija, a na način da se donese ispravna odluka koja će biti najpovoljnija te dovesti do realizacije projekta u vremenski prihvatljivom roku - ističe Tamara Pajić.

Udri po Makedoncima

Gradilište kod Trogira još nije zamrlo, a tko će i pod kakvim uvjetima na njemu nastaviti radove, doznat će se idućeg tjedna. Sigurno je da "Viaduktu" ne prijete penali, jer ugovorom nisu ni predviđeni, ali poslovni fijasko ove tvrtke i bez toga je bolan. Blamaža je potpuna i zbog činjenice da se donedavno uvjeravalo kako će sve biti u redu, a za kašnjenja se krivilo podizvođača – prstom se upiralo u glavnog krivca, makedonsku "Iskru" koja je najprije loše izvela neke radove, a onda je zapela i s isporukom željeznih konstrukcija.

Na kraju su Makedonci dobili novu priliku koju su iskoristili i isporučili na gradilište sav potreban čelik i prije najnovijeg ugovorenog roka (konac ožujka), ali time su samo razotkrili najslabiju kariku velikog posla – "Viadukt". Tvrtku koja je do jučer ambiciozno planirala izvoditi i najveće projekte i koja je, tri mjeseca nakon čvrstih obećanja danih ministru Butkoviću, priznala vlastitu potpunu nemoć.

Grad Trogir tako čeka još jedno dugo toplo ljeto, ali prema riječima gradonačelnika Ante Stipčića, iako nije nimalo ugodno, to i nije iznenađujuće.

- Iako neka aktivnost na gradilištu i danas postoji, bilo je evidentno da posao neće biti dovršen u predviđenom roku jer dinamika radova ni približno nije bila u skladu s najavama. Nismo se opustili i već smo sve dogovorili s policijskom upravom i Županijskim cestama kako bi se smanjile gužve na ulasku u grad, a osigurali smo i dodatne timove za pružanje medicinske pomoći i vatrogasce na Čiovu - kaže Ante Stipčić.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:18