StoryEditorOCM
Dalmacijavežite se, polijećemo!

Druga strana priče o 'Pišonji i Žugi' iz Imotskog: mladi vozač prije dva tjedna je s prijateljem ukrao autobus, a sad se zabio u stijene nakon što je odvezao djecu u školu

23. veljače 2017. - 11:31
autobus_imotski_2.JPG

Dva tjedna nakon što je s parkirališta u krugu imotske tvrtke "Autoherc – Autopoduzeće Imotski" ukraden autobus marke "renault iliade", vrijedan oko 300 tisuća kuna, imotski policajci uspjeli su otkriti kradljivce. Riječ je o 23-godišnjem vozaču te tvrtke i njegovu 19-godišnjem prijatelju koji su, bez zasad jasno utvrđenog motiva, u noći između 7. i 8. veljače ukrali vozilo i krenuli na vožnju.

Ovaj slučaj uvelike nas je podsjetio na legendarnu pjesmu "Balada o Pišonji i Žugi" sarajevske grupe "Zabranjeno pušenje", o dvojici 17-godišnjaka "vrele krvi" koji su "maznuli kasetaš iz Doma invalida, pa malo zatim i autobus 'Auto-prevoza' sa Hrida", a sve kako bi došli na more o kojem im je pričao Lepi govoreći "More je provod, more su koke"...

I dok su originalni Pišonja i Žuga svoj put na more završili tragično nakon prijeđenih 20-ak kilometara zabivši se u policijsku blokadu "kod Bradine oko dvaes tri i pet", njihovi imotski pandani ukradenim su autobusom prešli čak 50-ak kilometara.

No, oni nisu išli na more, već u brdo, po nepristupačnom terenu vozeći se do zaseoka Mrnjavci, gdje je vozilo naposljetku ostavljeno i pronađeno nekoliko dana nakon krađe.

Tijekom svojih putešestvija kozjim stazama u blizini prometnice Lovreć – Studenci, autobus je oštećen, a iako se u početku mislilo da je riječ o neznatnim oštećenjima podvozja, iz tvrtke su nam jučer kazali da točna šteta još nije utvrđena, ali da je dosta velika.

U pjesmi su, dakle, na kraju stradali i vozač Pišonja i Žuga "koji je pušio duvan". Imotski 19-godišnji "Pišonja", vozač ukradenog vozila, u cijeloj je priči prošao bez ozljeda. No, za razliku od njega, njegov 23-godišnji prijatelj "Žuga" teško je stradao jučer, nakon što se pronijela vijest da je osumnjičen za krađu autobusa.

Naime, on se oko 13 sati autobusom kojim je prevozio djecu iz škole zabio u kameni usjek na državnoj prometnici Grubine – Zagvozd, na predjelu zvanom Golo brdo. Imotski "Žuga", doznajemo, vraćao se u poduzeće nakon što je odvezao đake te je, srećom, bio sam u autobusu koji je u srazu sa stijenom poprilično uništen.

Jučer još nije bilo poznato zbog čega je došlo do nesreće u kojoj je 23-godišnjak zadobio teške tjelesne ozljede – vanjski prijelom potkoljenice. Imotski vatrogasci i Hitna pomoć vrlo su brzo stigli na mjesto nesreće.

A što se tiče krađe, kako smo uspjeli doznati, 19-godišnjak je bio taj koji je odvezao vozilo, a njegov četiri godine stariji prijatelj navodno mu je pomogao otkrivši mu kako će, uz što manje buke, provaliti u krug tvrtke. Na snimkama nadzornih kamera navodno se vidi da je mlađi muškarac sam ušao u autobus i izvezao ga, a nismo uspjeli doznati je li naknadno ukrcao svog prijatelja te jesu li se zajedno odvezli u brdo.

Prema nekim neslužbenim informacijama, navodno je motiv ovakvog čina bio to što je tvrtka 23-godišnjem vozaču, koji u tvrtki "Autoherc – Autopoduzeće Imotski" radi nekoliko godina, dugovala neke plaće. Priča se da su se dvojica prijatelja te večeri malo napila i odlučila uzeti autobus kako bi iskazali revolt. No, iz tvrtke izričito opovrgavaju i negiraju bilo kakav dug.

– Kad smo doznali o kome se radi, bio je to za nas veliki šok. Nikakvo dugovanje tvrtke prema djelatniku ne postoji, niti ga je ikad bilo, pa čak je tvrtka njemu platila polaganje vozačkog ispita. Što se tiče drugog mladića, on nije imao nikakav doticaj s našom tvrtkom, niti ga ja osobno poznajem, tako da mislim da je u pitanju čisti mladenački hir.

Drago mi je da se sve ovo napokon riješilo, da je policija otkrila lopove i da se vidi da mi kao tvrtka nemamo nikakve veze s ovim činom – komentirao nam je jučer Zvonimir Milas, direktor tvrtke "Autoherc – Autopoduzeće Imotski".

– Nema nekog motiva zašto su to napravili, ne zna ni policija zašto i šta im je bilo u glavama – kratko je rekao član uprave tvrtke Ljubo Bošnjak, a na našu konstataciju da cijeli sučaj podsjeća na legendarnu pjesmu, samo se nasmijao i kazao: "Moglo bi se skoro tako opisati."

Dodajmo i da je imotska policija, osim krađe autobusa, mlađahni dvojac kazneno prijavila i za provalu u benzinsku postaju u Cisti Velikoj 20. veljače, kada je otuđen novac i prehrambeni proizvodi. Također, sumnjiči ih se i da su u prosincu prošle godine u Lovreću ukrali gorivo iz radnih strojeva pričinivši štetu od 6700 kuna.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:08