StoryEditorOCM
Dalmacijagasitelji brži od eksplozije

U posljednji trenutak spriječena tragedija: na Braču planula kuća u kojoj su bili majka i dvoje djece, vatra prijetila vrtiću i školi!

Piše I. GOSPODNETIĆ
11. veljače 2017. - 17:01
pozar

Ovog petka, u večernjim satima, u Sutivanu je planulo prizemlje obiteljske kuće, dom četveročlane obitelji. 

Kako doznajemo, u tom je trenutku u stanu bila majka s dvoje djece koja je, pozvavši pomoć, obavijestila i ostale stanare stambene zgrade upozorivši ih na opasnost.

- Dojavu smo zaprimili oko osam sati navečer i na mjestu nesreće zatekli požar u razbuktaloj fazi. Imali smo informaciju kako se u prostorijama zahvaćenim plamenom nalaze i plinske boce pa je čitava zgrada odmah evakuirana, a, u dogovoru s HEP-om, privremeno je isključen dovod električne energije u tom dijelu mjesta. 

Kako se radi o višekatnici s drvenim podovima, izrazito požarno nestabilnom objektu, prijetila je velika katastrofa, upućuje nas Nikola Martinić Dragan, zapovjednik supetarskih vatrogasca.

Požar, u čijem je gašenju sudjelovalo šesnaest supetarskih vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila u potpunosti je ugašen petnaest minuta iza devet sati navečer, a uzroke njegova izbijanja istražuju djelatnici PP Brač.

Neslužbeno, pak, doznajemo kako je riječ o neispravnim plinskim instalacijama, to jest, plinskim bocama. Katastrofa je tako mogla biti i mnogo veća. Naime, drvena je višekatnica smještena u starom djelu Sutivana, u neposrednoj blizini ostalih zgrada, te vrtića i škole.

- S obzirom na starost zgrade izvršeno je preventivno uklanjanje dijela stropnih drvenih konstrukcija, a sav šut izbačen izvan prostorija i natopljen vodom. Ono što je najbitnije je da ozlijeđenih osoba nema. 
No, stambeni prostor prizemnog stana je izgorio, spašene su tek spavaće sobe, nastavlja Martinić Dragan dodavši kako su stare zgrade podložnije ovakvim nesrećama.

A upravo se u zimskom razdoblju, to jest, u vrijeme grijanja, ovakve nesreće postaju i učestalije. Vatrogasci, stoga, apeliraju da dodatan oprez.

- Svake godine raste broj intervencija i premda je uglavnom riječ o nesrećama zbog neispravnih dimnjaka, peći na drva, i slično, nesreće povezane s plinskim bocama izrazito su opasne. Radi se, naime, o ekstremno brzom širenju požara, a neispravno instalirane plinske boce tako postaju opasnost i za stanare i vatrogasce. Još uvijek imamo običaj plinske boce držati u kući, a ovo bi trebalo biti upozorenje kako je rješavanje tog pitanje od izrazite važnosti, poručuje Martinić Dragan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:27