StoryEditorOCM
DalmacijaRAVNATELJ UZVRAĆA

Liječnik kontra sinjskog bombardera: Ja grobar?! A digao sam Dom zdravlja iz mrtvih

8. veljače 2017. - 14:36

Eto, dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SD), dobio je još jednu "titulu", i to od Mira Bulja, Mostova saborskog zastupnika. Bulj je dr. Petrica (uz dr. Mirana Propadala i župana Zlatka Ževrnju) nazvao "grobarom ispostava Doma zdravlja".

Ružan naziv za čovjeka koji je već sedam godina ne čelu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i koji je "cijelog sebe" dao za tu medicinsku ustanovu. Dr. Petric, kao i većina onih koji nešto rade, ima puno oponenata kojima smeta iz ovih ili onih razloga. No, na ovakve uvrede ipak treba i onom drugom dati priliku da se obrani, odnosno da kaže što je on to kao "grobar" uradio za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i da pokuša objasniti zašto ga "grobarom" oslovljavaju.

- Ravnatelj sam ove ustanove već sedam godina. U tom smo razdoblju vratili 70 milijuna kuna duga, koje smo zatekli prilikom stupanja na dužnost. U mom dosadašnjemu mandatu poslali smo na razne specijalizacije 61 liječnika ili liječnicu i godinama poslujemo bez gubitaka, odnosno u plusu, a taj plus ulažemo u opremanje i uređenje onih prostora koji u DZ SD županije nisu uređivani desetljećima.

Prije sedam godina u DZ SD bilo je 56 liječničkih timova, a sada ih imamo 157. Dalje, u proteklih sedam godina smo 103 ambulante koje su bile u koncesiji liječnika koncesionara vratili pod okrilje DZ SD županije, a sve one bile su u katastrofalnom stanju i trebalo ih je urediti i opremiti - kazuje dr. Petric.

Posebno se dr. Petric osvrnuo na zgrade Doma zdravlja u Sinju, odakle je Miro Bulj.

- Poštovani saborski zastupnik Bulj morao bi znati da u Sinju postoje tri zgrade DZ SD županije i da su od toga dvije i pol zgrade obnovljene, odnosno promijenjena im je fasada i postavljena nova izolacija. U jednu od njih smo, nakon tko zna koliko godina, doveli centralno grijanje. Ujedno, u Sinju je uređena i najsuvremenija dijaliza u Županiji, a isto je napravljeno i u Imotskome. Za te dvije dijalize potrošili smo oko osam milijuna kuna - kazuje dr. Petric.

Uredio je "grobar" dr. Petric i zgradu Dječjeg dispanzera u Splitu, koje su se Splićani godinama sramili.

- Za nju smo potrošili oko devet milijuna kuna, a uredili smo i u Makarskoj dvije trećine fasade zgrade Doma zdravlja, za što smo do sada potrošili između tri i pol i četiri milijuna kuna. Dalje, u Vrgorcu smo obnovili neke ambulante i dio krova, u Imotskome isto tako, a uređena je ambulanta u Aržanu, velik dio one u Šestanovcu, u Vrlici je napravljena nova ambulanta. I što je najvažnije, novac koji imamo nastojimo ravnopravno raspodijeliti po županiji - kazuje dr. Petric.

Osim ulaganja u obnovu zgrada, u proteklih sedam godina ulagalo se i u opremu.

- Kupili smo šesnaest UZV uređaja, 35 EKG uređaja, 25 spirometara, jedan ergometar i holter EKG-a i deset digitalnih rendgena, na što sam posebno ponosan - kazuje dr. Petric.

Na prosvjednom skupu na kojemu je u utorak bio Miro Bulj bile su i neke liječnice, koje su zakupci prostora u DZ SD županije.

- Dvije od njih su čak i govorile, a te dvije stomatologinje na ime zakupa DZ SD županije duguju oko 86 tisuća kuna. Naime, od četiristo liječnika zakupaca u DZ SD županije, zakup nam ne plaća pet liječnika (troje stomatologa, jedan pedijatar i jedna ginekologinja). I ta ginekologinja je bila na Buljevu prosvjedu, samo nije ništa govorila, a i ona nam duguje oko 40 tisuća kuna na ime zakupa - kazuje dr. Petric.

Dvije stomatologinje, koje su se pojavile na prosvjedu u Trogiru, imaju prigovore na vodstvo Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

- One prigovaraju što ih nismo kontaktirali što ćemo raditi u našem prostoru u zgradi DZ SD županije u Trogiru, u kojemu i one imaju prostore u zakupu. Naime, krenuli smo u uređenje dijalize u Trogiru i njima moramo zbog tog projekta uzeti dio čekaonice, koje su one bez suglasnosti DZ SD županije zatvorile samo za svoje pacijente, doslovno ostavivši ostale pacijente bez zraka, jer u preostalom prostoru uopće nema prozora.

Također imamo saznanja, odnosno imamo fotografiju da je jedna od njih u "svoju" ambulantu postavila još jednu stomatološku sjedalicu, i to bez znanja DZ SD županije. Sada se kroz politiku žele zaštititi, zato su se i učlanile u Most.

One sebe žele zaštititi na štetu najtežih pacijenata kojima je potrebna dijaliza i bez obzira što ćemo taj prostor u Trogiru urediti na nivou Sinja ili Imotskoga. Tim stomatologinjama čak ne smeta što naš liječnik za dijalizu u Trogiru radi na prvom katu te ustanove iako se dijaliza nalazi u prizemlju - kazuje dr. Petric.

Zanimalo nas je zašto pet liječnika ne plaća zakup DZ SD županije.

- U ugovoru koji su potpisali sa DZ SD županije izričito piše da moraju plaćati 1250 kuna mjesečnog zakupa prostora i da ne smiju u tom prostoru ništa raditi bez suglasnosti DZ SD županije. Oni ne žele plaćati zakup prostora jer, po njihovim riječima, plaćaju Županiji koncesiju, a to vam je isto kao da odete u samoposlugu i samo platite kruh koji ste kupili, a salamu ne želite platiti jer ste već platili kruh - kazuje dr. Petric.


A zašto bih se bojao ministra?
Na kraju nas je zanimalo boji li se dr. Petric reakcije resornog ministra prof. dr. Milana Kujundžića, kojeg je Bulj pozvao da hitno obiđe sve ispostave DZ SD županije.
- Ne bojim se ničije reakcije i ovim putem pozivam ministra prof. dr. Kujundžića da dođe u našu županiju i da vidi što su 'grobari' uradili od nekada derutnog DZ SD županije - zaključio je dr. Dragomir Petric.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:57