StoryEditorOCM
Dalmacijatko se usudio?!

Dalmatinski masakr motornom pilom: je li moguće da ovako ubijaju borove - zbog štekata?

Piše Nina Glučina
20. siječnja 2017. - 00:11
borovi_makarska3-170117

Komunalni redari Grada Makarske prošlog primijetili su nedavno da je na šetnici između hotela "Park" i "Meteor" zarezan jedan bor, a nakon dva dana ustvrdili su da su još dva bora uništena, zbog čega je jučer na policiji podnesena kaznena prijava.

Borove je nepoznati počinitelj zarezao i oštetio im deblo kako bi stablo oklimavilo, zbog čega bi se bor osušio ili prilikom prve sljedeće bure prelomio, doznajemo od dogradonačelnice Lori Veličković.

- Redari su sastavili zapisnik i fotografirali borove, a na policiji smo podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. Nije ovo prvi put da u Makarskoj netko siječe borove.

Ovakav slučaj već prije je zabilježen na Peškeri, a počinitelji su bili pojedini korisnici kioska koji su borove sjekli kako bi povećali prostor za postavljanje stolica i stolova - kaže nam dogradonačelnica Veličković.

Prvoosumnjičena

Podsjeća na to da je ova gradska uprava, kad je preuzela vlast, sve korisnike štekata obavijestila kako će im zbog slučajeva s oštećivanjem borova ubuduće uskraćivati štekate. Sada, priča dalje, s korisnicima imaju dobru suradnju, a tko je posjekao ova tri bora na šetnici kod hotela "Park" i "Meteor" - još se ne zna.

Nakon podnesene kaznene prijave i policajci su izišli na teren i fotografirali zarezane borove na šetnici.

- U ovakvim slučajevima obično se prvo posumnja na korisnika štekata, što je u ovom slučaju gospođa Danijela Matoš, koja u zakupu drži prostor u kući Slezak u kojem je njezin restoran "Bruschetta".

Međutim, vlasnica restorana je novinarima lokalnog lista već izjavila da slučaj s borovima nema veze s njom te da joj je žao što su borovi posječeni, jer je od njih u restoranu imala prirodnu hladovinu - govori Veličković, koja moli sve koji to rade da prestanu sjeći borove.

Kaže nam da su doznali da Matoš u svome restoranu ima dvije kamere, te se vlasnica restorana ponudila policiji ustupiti snimke kako bi ih pregledali i eventualno raspoznali identitet počinitelja.

Za komentar o zarezanim borovima i snimci na kamerama telefonski smo upitali i Danijelu Matoš, no vlasnica restorana "Bruschetta" bila je bez komentara.

Nove mladice

Grad će nabaviti nove mladice bora kako bi nadomjestili ove tri koje će vatrogasci sljedećih dana ispiliti do korijena zbog sigurnosti prolaznika. Tražit će se što veća stabla za posaditi, kako bi imali što veću mogućnost da prežive nalete vjetra.

- U ove tri godine od kad smo na vlasti, zasadili smo ukupno 150 novih borova, pomladili smo zeleni prsten na plaži i ove godine bi trebali ići u sječu bolesnih grana. Žalosno je da koliko god mi imamo želju zasaditi drveća, toliko pojedinci imaju potrebu napraviti štetu - potužila nam se dogradonačelnica Veličković.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:19