StoryEditorOCM
DalmacijaVremenska prognoza

Orkanska bura snijeg će danas nositi i do otoka, Dalmacija opet prometno odsječena, evo kad se očekuje smirivanje vremena

17. siječnja 2017. - 08:59

Danas će prevladavati umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na Jadranu i kišom.

​Na srednjem Jadranu promjenljivo s kišom i snijegom nošenim burom, kojega mjestimice može biti i na otocima, javlja HRT. Bura će biti jaka i olujna, ponegdje s orkanskim udarima. Temperatura zraka uz obalu uglavnom između 2 i 7 °C. 

I na južnom Jadranu promjenljivo povremeno s kišom, a ponegdje je moguća susnježica i snijeg osobito u dolini Neretve te u Konavlima. Bura će na ovom dijelu Jadrana biti slabija nego drugdje. 

U drugom dijelu dana na Jadranu postupni prestanak oborina. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorju može imati olujne udare. Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura od -5 do 0, na Jadranu između 3 i 8 Celzijevih stupnjeva.

Na Jadranu sutra još malo kiše može pasti uglavnom na južnom dijelu. I dalje će puhati jaka i olujna, na udare i orkanska bura. U četvrtak i petak djelomice ili pretežno sunčano uz slabljenje bure, ali će se zadržati razmjerno hladno.


HAK: Zbog jakog vjetra teškoće u prometu

Zbog jakoga vjetra i snježnih zapuha za sav su promet zatvoreni dijelovi autocesta i drugih prometnica ili se vozi uz ograničenja, a u prekidu su brojne brodske linije, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).
 
Za sav su promet zatvoreni dijelovi autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; autocesta A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC1 između Udbine i Knina; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most i Krčki most.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica i DC25 Gospić-Karlobag.

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s i bez prikolice) prema Dalmaciji i obrnuto, te za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, sjevernom primorju i obrnuto.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme, ako je moguće odgode putovanje.
Zbog zimskih uvjeta na dionicama autoceste A1 između čvorova Bosiljevo2 i Sveti Rok zabrana je prometa za teretna vozila s ili bez prikolice.

Pojačan je ulazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo.

U prekidu su i brodske linije. Na riječkom okružju ne plove katamarani na linijama Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka; brodovi na linijama Mali Lošinj-Unije-Susak; trajekti na linijama Brestova-Porozina, Lopar-Valbiska. Stinica-Mišnjak, i Prizna-Žigljen.

Na splitskom okružju u prekidu su katamaranska linija: Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Split-Hvar-Korčula i trajekt na liniji Split-Supetar.

Na zadarskom okružju u perkidu je katamaranska linija Zadar-Premuda-Silba-Olib. Katamaran na liniji Split-Bol-Jelsa isplovit će iz Splita u 16 sati direktno za Stari Grad bez pristajanja u lukama Bol i Jelsa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:52