StoryEditorOCM
Dalmacijasnijeg i zahtjevan teren

Okončana dramatična akcija: helikopter i HGSS-ovci izvukli muškarce i njihove spasioce koji su na minus deset 'zaglavili' na Mosoru

Piše Hina, M. Ilić
15. siječnja 2017. - 11:14
na fiksnom užetu.JPG

Dvojica muškaraca, koji su u subotu planinarili po Mosoru i jedan se ozlijedio, te spasioci koji su s njima probdjeli noć, spašeni su jutros u 8 sati iz vrleti na sjevernoj strani helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dozaje se u HGSS-u.

Akcija na Mosoru započela je jučer u popodnevnim satima. Troje pripadniga HGSS-a ostalo je cijelu noć uz ozlijeđenog planinara i njegovog kolegu uz postavljeni bivak na minus deset stupnjeva Celzijevih. 

Dvojica muškaraca su na Mosor, koji je bio pod snijegom, krenuli u subotu ujutro, a prilikom povratka jedan je pao i uganuo nogu. 

Pozvali su u pomoć spasitelje, koji su ih pronašli na vrhu Ljubljan odakle nije bilo moguće spuštanje bez pomoći iz zraka. Zbog uganuća ozlijeđeni muškarac je zadržan u KBC-u Split na liječničkoj obradi.

"U akciji je sudjelovalo ukupno 25 spasitelja i liječnik. Teren na kojem su bili muškarci izuzetno je zahtjevan, a zbog vremenskih prilika postojala je opasnost da se tijekom spuštanja s planine još netko ozbiljno ozlijedi. Zato su troje naših spasitelja i liječnik ostali sa dvojicom muškaraca grijući ih upaljenom vatrom u improviziranom skloništu", izjavio je za Hinu pročelnik HGSS- a Vinko Prizmić. 

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u osam sati na splitski heliodrom dovezao dvojicu muškaraca, te tri spasitelja i liječnika.

Prizmić je građanima poručio kako je snijeg radost, ali je u planini velika opasnost jer i mala ozljeda može dovesti do ozbiljne ugroze života, pa zato treba biti krajnje oprezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:20