StoryEditorOCM
DalmacijaALO, ŠOFER, IMA IZAĆ

Šokirani Lukšićanin se hvata za glavu i vapi: Pa kud pred mojim kućnim pragom, autobusi će mi ulaziti u dvor

13. siječnja 2017. - 23:43
mitrovic_stanica5-070117.JPG

Ima li ovoga igdje na svijetu? Pogledajte ovu sramotu - grade autobusnu stanicu usred raskrižja i točno na ulazu u moju obiteljsku kuću. U moj dvor. Ovako nešto prometne znanosti ne pamte. Od Grada tražim da se stanica za 'Prometove' autobuse broj 37 i 38 premjesti na drugu lokaciju jer mjesta za njezinu izgradnju ima. Ima ga u pravcu Donjih Kaštela, ali i u pravcu prema Kambelovcu - tim nas je riječima tražeći pomoć dočekao Đorđe Mitrović iz Kaštel Lukšića, kojemu će na kućnom pragu, nakon što se završi projekt rekonstrukcije Ulice sv. Lovre, osvanuti novo autobusno ugibalište dugo oko šezdeset metara.

I prije nekoliko godina, tvrdi Mitrović, pokušali su graditi autobusno stajalište tik pred njegovom kućom, međutim, odustali su, jer je on, kaže nam, sve na terenu skicirao i poslao prometnom stručnjaku Željku Marušiću, koji je ustvrdio da se radi o suludu projektu jer ugibalištu za autobuse nije mjesto usred raskrižja.

- Radovi su započeli prije dva mjeseca. Nitko od nadležnih nije sa mnom kontaktirao niti me obavijestio da će mi se tako reći pred nosom izgraditi stanica. Nemam ja ništa protiv autobusne stanice, ali nije joj mjesto ovdje gdje je rade. Imaju prostor u neposrednoj blizini, tamo gdje nema ni jedne kuće, tamo gdje autobusi nikome neće smetati. Zašto su baš odlučili na mom ulazu izgraditi stanicu - nije mi poznato. Ja iz svog dvora ne vidim ništa, pa tako neću vidjeti ni autobus koji tu bude stajao. Izlaz na cestu potpuno je nepregledan, netko će stradati. A kuda će sutra proći ta djeca kad izađu iz autobusa, trčat će preko raskrižja - veli Mitrović, pitajući se tko je smislio ovakvo rješenje, do sada neviđeno.

- Jer graditi ugibalište usred raskrižja nije normalno - tvrdi Mitrović, zahtijevajući da se radovi zaustave, a buduća stanica premjesti na novu i za to prikladniju lokaciju.

- Prostora za novu stanicu - tvrdi Mitrović - ima i u pravcu prema Kaštel Kambelovcu i zato nije jasno zašto će ugibalište osvanuti upravo pred mojim kućnim pragom.

S druge strane, iz nadležnoga gradskog odjela za komunalu napominju nam da je projekt uređenja tog dijela Kaštel Lukšića napravljen još 2008. godine i svi radovi koji se izvode rade se prema njemu.

- Nije ovo prvi slučaj da će autobusno ugibalište biti nekome pred kućom. Ima takvih primjera bezbroj, i to funkcionira godinama. Sve što se radi - radi se po projektu, a naš sugrađanin Mitrović, nakon završetka radova, imat će pet metara širine prije izlaza na glavnu prometnicu.

Dakle, četiri metra od autobusnog ugibališta i više od metra nogostupa. Njegove tvrdnje da smo ugibalište mogli izgraditi na drugoj lokaciji ne stoje jer na tim mjestima nema dovoljno prostora za stanicu. A upravo zbog Mitrovića Grad je bio prisiljen otkupljivati sva zemljišta sa sjeverne strane ceste, čime se zapravo i stvorio prostor pred njegovom kućom za gradnju stanice za autobuse. A sve se radi, ponavljam, po projektima - veli nam Antonio Bartulović, šef za izgradnju i održavanje u nadležnom Odjelu za komunalu.

Bartulović napominje da uvijek postoje građani koji nisu zadovoljni, svjestan je da će se ljudi buniti zbog autobusne stanice na kućnom pragu, ali drugog rješenja nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:14