StoryEditorOCM
Dalmacijaledeni val

Pripremite se, Dalmaciju čeka Sibir: za vikend stiže nezapamćena hladnoća, temperatura pada do minus 20 stupnjeva!

3. siječnja 2017. - 13:35
split_snijeg13-040212

Loša vijest je da će biti jako, jako hladno, a dobra vijest je da neće dugo trajati. Osim prepričavanja zgoda s dočeka Nove godine, glavna tema razgovora sada je veliko zahladnjenje koje su meteorolozi prognozirali, a osjetili smo ga već u utorak ujutro.

Najniže temperature bilježit će se u dalmatinskom zaleđu, gdje bi, prema nekim najavama, moglo biti i do minus 20 stupnjeva Celzijevih, dok će se priobalje smrzavati na minus šest, sedam, pa možda i koji stupanj niže.

Naglo zahladnjenje prijeti zdravlju: ovo su znakovi za hitan povratak u zatvoreni prostor, a evo kada se obavezno treba javiti liječniku

Danas bi, prema informacijama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, kao nastavak događanja protekle noći, trebalo biti kiše i snijega.

Ponegdje bi moglo pasti i do 20-30 litara kiše, mogući su pljuskovi s grmljavinom, a u dalmatinskom zaleđu očekuje se i malo snijega uz stvaranje snježnog pokrivača. Teško je predvidjeti koliko će on biti debeo, ovisi od području i visini, moguće od centimetar-dva do desetak centimetara.

Zahladnjenje od sredine tjedna

Slijedi prestanak oborina, a za njim stiže zahladnjenje od sredine tjedna kad počinje pritjecati izuzetno hladan zrak sa sjevera kontinenta u jakoj zračnoj struji. Srijeda još neće biti "strašna", a u četvrtak će biti najvjetrovitije, osjećaj hladnoće dodatno će pojačavati jaka i olujna bura, na udare i orkanska.

Pogledajte zimsku idilu: Dalmacija pod bijelim pokrivačem!

Atmosfera će se još više ohladiti, temperature će posvuda biti negativne, petak i subota bit će izuzetno hladni, s minimalnim temperaturama u Dalmatinskoj zagori do minus petnaest, vjerojatno i niže, najviše dnevne će također biti negativne, dok bi u obalnom dijelu najniže mogle ići do minus pet, možda i malo niže, a najviše dnevne mogle bi biti malo ispod ili oko nule.

Najgore u subotu

Kako će to izgledati po pojedinim područjima, prema sedmodnevnoj prognozi Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda, podaci pokazuju da bi u Sinju najniža temperatura u petak mogla biti minus 15 stupnjeva, a u subotu čak minus 20 stupnjeva, a najviša minus pet, odnosno, minus sedam.

U Imotskom bi u petak moglo biti minus 12, u subotu minus 15, najviša dnevna minus šest, odnosno, minus osam, u Kninu bi u petak moglo biti minus osam, u subotu minus 12, uz najvišu dnevnu temperaturu minus četiri, odnosno minus šest.

U Splitu bi u srijedu najniža temperatura mogla potonuti do nule, u četvrtak do minus dva, u petak minus pet, u subotu minus sedam, te nedjelju minus četiri, dok bi najviša dnevna u petak i subota trebala također biti ispod nule, minus dva, odnosno, minus tri.

Fotogalerija s Malačke: i Kozjak je pod snijegom

U Dubrovniku bi u najhladnije dane moglo biti minus pet-šest, u subotu najviša dnevna minus dva. Makarska, Metković i Ploče ići će do minus sedam, odnosno, minus devet u najhladnijim razdobljima, dok se za Šibenik i Zadar predviđaju najniže temperature od minus četiri i minus pet Celzijevih stupnjeva.

Zahladnjenje će biti relativno kratkoga daha, od nedjelje će biti manje hladno, ali valja preživjeti "sibirsku" hladnoću dva-tri dana. Premda ovakvu hladnoću kakva stiže pred kraj tjedna pamtimo, pa i goru, ona nije baš uobičajena. No, vidjet ćemo hoće li vremenske (ne)prilike biti u skladu s prognozama ili će biti boljih ili gorih odstupanja.

Mala utjeha je da se, primjerice, za Sarajevo najniža temperatura u subotu predviđa minus 23 stupnja, dok će u Moskvi u subotu i nedjelju biti minus 31, uz najvišu dnevnu temperaturu od minus 25, odnosno minus 23 stupnja Celzijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:17