StoryEditorOCM
Dalmacijaćakula sa županom

Zlatko Ževrnja: Čekamo još samo zeleno svjetlo od ministra i krećemo s Lećevicom!

3. siječnja 2017. - 11:27
zevrnja_novinari7-291216.JPG

Na kraju jedne i s početkom druge godine uvijek se nekako podvuče crta što smo to radili u godini iza nas, pa smo za rezime "otišle" nam 2016. upitali i čelnika Splitsko-dalmatinske županije – župana Zlatka Ževrnju.

Mnogo je turbulentnih trenutaka bilo upravo u 2016. godini u vezi s ustrojem jedinica lokalne samouprave, od tendencija da se ukinu županije, gradovi i općine po sadašnjem modelu, do razgovora s Vladom u prosincu na kojoj se naglašava potreba i za jačanjem uloge županija. O čemu se radi?

– Kao imali smo sastanak s Božom Petrovom, predsjednikom Sabora, i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Istaknuta je potreba za jačanjem funkcionalnosti, ali i financija županija, budući da imamo prevažnu ulogu u državnom ustroju.

Iskustvo je pokazalo kako se najbolje upravlja na terenu i da najbolje o potrebama stanovništva znaju oni koji su doma, na terenu. Na tom je tragu, evo vidim, i ministar uprave Ivan Kovačić osnovao stručno povjerenstvo za reformu uprave.

Treba napraviti kriterije imaju li stvarno neke od općina svrhe ili nemaju, dok ja na svojem primjeru općine Dugopolje, koja je prvo izišla iz patronata zajednica Splita, Kaštela i Solina, a zatim i iz drugog, onog općine Klis, mogu kazati da male općine imaju svrhu. Pokazali smo kako se svojim rukama, svojom pameću i upornošću može napraviti "čudo u kamenjaru".

Hrvatima se kosa diže na glavi od riječi "reforma". Najnovija je porezna reforma, koja će, po svemu sudeći, u ovoj, 2017. godini "stanjiti" mnoge proračune, poglavito manjih i nerazvijenih općina.

– Imamo obećanje iz državnog vrha da se nova porezna reforma ipak neće toliko osjetiti na proračunima. A ako i dođe do te nezavidne situacije, obećavaju nam da će se iznaći mjere pomoći, odnosno izravno kompenziranje iz državnog proračuna.

I ovogodišnji proračun Županije je nešto manji?

– Da, iznosi 829 milijuna kuna, no kako su sredstva određena za zdravstvo, školstvo i socijalu, većih promjena u samom proračunu baš i nema. No, raduje me što smo uspjeli, među brojnim projektima, prvi put osigurati i novac za nove studentske stipendije. Uz sredstva za uspješne studente, izdvojili smo 2016., pa i ove 2017., i pomoć za studente iz obitelji s pet i više djece. To raduje! Kao i utemeljeni centri izvrsnosti u Splitu, za nadarene učenike....

Prvi put ste pomogli i malim iznajmljivačima?

– Da, jer oni su jako važni za naš itekako uspješan turizam. Rekordna turistička godina je iza nas, a mi želimo pomoći i malim iznajmljivačima, na koje otpada 70 posto smještaja, pa smo osigurali 1,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava za unaprjeđenje njihova poslovanja. No, poglavito sam ponosan na turističke rezultate u Dalmatinskoj zagori.

Imoćani su napravili pravili bum, a jedna od bitnih komponenata tog uzleta je i gradnja tunela "Sv. Ilija" kroz Biokovo. Stoga smo već u dogovorima s Olegom Butkovićem, ministrom prometa, pomorstva i infrastrukture, za projekt tunela Ravča, koji bi povezao Vrgorac i Makarsko primorje. Nastavljamo i projekte brze ceste, žile kucavice, na relaciji Trogir – Solin – Omiš, kao i Dicmo – Sinj, te obilaznicu Zagvozd – Imotski.

Bez infrastrukture nema napretka, a ni turizma, pa Županijska uprava za ceste također ima niz rekonstrukcija, obnova te gradnji cesta u novoj godini.

Autocesta nam je dovela goste, no kažu kako nam se turizam događa?

– Ne mogu se složiti u potpunosti. Pa kroz Županijsku lučku upravu gradimo trajektne luke, kao što je ona u Trogiru, širimo i uređujemo lučka područja, od pristana do luka nautičkog turizma i novih vezova, kao što je u Rogaču na Šolti, Supetru, Jelsi, Starom Gradu, Visu, Makarskoj... Puno se ulagalo, a nastavlja se i dalje, sve kako bismo produžili nautičku sezonu, dok gradnjom luka nautičkog turizma otvaramo i brojna radna mjesta.

Novi moment u našoj ponudi je svakako i bogatstvo Zagore, koju je posjetilo tek jedan posto gostiju, no uređenjem biciklističkih staza, vjerskih puteva, pa otvaranjem muzeja Sinjske alke i Cetinskog kraja, privukli smo nove posjetitelje. Skorašnjom izgradnjom i Turističkog informativnog centra u Dugopolju dobit ćemo novi zamah za turizam u Zagori.

Okončane su i gradnje sportskih dvorana u Supetru, Hrvacama, počeli ste obnovu osnovne područne škole u Krušvaru, ulažete u školu u solinskim Ninčevićima... S ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem dogovorili ste i nova ulaganja u bolnički centar, ali i u Dom zdravlja, s ministrom graditeljstva Lovrom Kuščevićem i ministricom regionalnog razvoja Gabrijelom Žalac osigurali ste 40 milijuna kuna za razvoj Dalmacije. Jeste li postigli ono vaše obećanje dano na početku ovog mandata – ravnomjeran razvoj županije u svim njezinim krajevima, a prostorno smo najveća regija u državi?

– Mislim da jesam, no nikada nije dovoljno. Uvijek treba težiti višem! Nastaviti s radom i ulaganjima.

Kraj godine obilježilo je i prepucavanje sa Slavenom Dobrovićem, ministrom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, zbog projekta Centra za zbrinjavanje otpada Lećevica?

– Nakon 12 godina pri kraju smo same realizacije tog projekta teškog 530 milijuna kuna, od čega je 400 milijuna osigurala Europska unija, i to nepovratno. Sve preglede dokumentacije i usklađivanja prošli smo i od Europske komisije, da bi tijekom ishođenja lokacijske, a time i građevinske dozvole iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Dobrović opet sve vratio u svoje ministarstvo zbog još jednog papira.

Baš ne razumijemo tu njegovu politiku, jer od zadanih šest prekrcajnih stanica, za pet smo ishodili lokacijske dozvole, osim za onu na Karepovcu, te za samu gradnju centra. I svi znamo kako nam nad glavom visi plaćanje penala ako zbrinjavanje otpada ne riješimo do konca 2018. godine.

No, imamo obećanja kako će sve biti gotovo u prvim danima nove godine, kad bismo promptno, dobivanjem i zelenog svjetla od ministra Dobrovića, napokon počeli i realizaciju te dugo čekane Lećevice. Samo gradnjom centra može se pokrenuti zatvaranje splitskog Karepovca, što je prijeko potrebno obaviti u što kraćem roku.

Objavili sve kandidaturu i za novi, drugi mandat župana u ime svoje stranke, HDZ-a. Za sada ne znamo druge kandidate, no kao suparnik vam je najavljen Sinjanin Miro Bulj, kandidat Mosta, vašeg partnera na nacionalnoj razini. Što očekujete?

– Živimo u demokraciji i svatko se ima pravo kandidirati. Birači će, kao i uvijek, odlučiti. A iza mene su moji dobri rezultati, što je najbitnije. Sve ostalo je sporedno, i prepucavanja u kampanji, i obećanja...

Imamo i novo ministarstvo, ono upravljanja državnom imovinom, te je i novi ministar Goran Marić također bio u posjetu županiji.

– Mnogo je državne imovine na području županije koja propada, radi se o atraktivnim zemljištima kao što je područje Dječjeg sela u Baškoj Vodi, gdje se već 15 godina vodi spor po sudovima. Tražili smo pomoć od ministra, a takvih slučajeva imamo dosta, od vojarni po otocima kao što je Vis, pa u Zagori, primjer Sinja... Očekujemo da se i ovo pomakne s mrtve točke, budući da nam je to svima u interesu, odlična je to podloga za nova ulaganja i prosperitet.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:58