StoryEditorOCM
Dalmacijastiže led ledeni

Mali Vakula najavljuje: Već sutra u Dalmaciji prvi snijeg, ekstremna hladnoća i orkanska bura, temperature u Zagori padaju i do -15 stupnjeva!

Piše PSD
2. siječnja 2017. - 13:10
vakula00

Veliko zahlađenja zahvatit će cijelu Hrvatsku, a iznimno niske temperature i prvi ovogodišnji snijeg već od utorka očekuju se i u Dalmaciji, predviđa Ivan Šolić, meteorolog amater iz dalmatinske Zagore poznat pod nadimkom Mali Vakula.

Ivan Šolić tako na svojoj Facebook stranici najavljuje kako se već u petak, 6. siječnja, u Dalmaciji očekuje ekstremna hladnoća i opasna orkanska bura.

Maksmalne temperature će i uz obalu biti ispod nule, najavljuje, dok će se minimalne u Zagori spustiti i ispod -15C!

Zbog velike razlike u tlaku između ciklone nad otrantskim vratima i anticiklone bura će bit orkanska, stvarat će velike probleme i situacija zaista izgleda jako opasno.



Prvi ovogodišnji snijeg, kako predviđa Mali Vakula, u zaleđe Dalmacije stiže već u utorak, 3. siječnja.

Anticiklona je konačno ondje gdje treba biti da se stvore izvrsni preduvjeti za pravu zimu, otvorena je "autocesta" polarnom zraku, a istvoremeno anticiklona zaustavlja dolazak toplog oceanskog zraka, upozorava mladi prognostičar.

Prve oborine nam stižu već ovog ponedjeljka u večernjim satima u obliku kiše i u višim dijelovima Zagore, ali u maloj količini, a za neke krajeve Zagore, poput Zelova i Vrdova, snježna idila rezervirana je već za sutra, najavljuje Šolić.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:09