StoryEditorOCM
Dalmacijadalmatinci na meti

Podla prijevara iz fantomskog veleposlanstva: 'Dobar dan, gospođa Šarić pri telefonu. Želite li spasiti sestru, hitno nam platite 1400 eura'

18. prosinca 2016. - 09:45
iStock-490617586 (1)

Već je dobro poznato da su osobe starije životne dobi vrlo često meta prevaranata koji se predstavljaju kao službene osobe i koji sve više koriste sofisticirane metode kako bi ih uvjerili da je ono u što ih uvjeravaju prava istina. Nerijetko naši stariji sugrađani povjeruju u izmišljenu priču jer su prevaranti vrlo uvjerljivi i susretljivi.

Žrtva takve jedne prevarantske akcije umalo je postao 66-godišnjak s područja Vrgorca kojeg je prije nekoliko dana u večernjim satima na telefon nazvala ženska osoba koja se predstavila kao gospođa Šarić iz hrvatskog veleposlanstva u Londonu.

Srećom, prije negoli je, a već je na to bio spreman, poslao 1400 eura nepoznatoj prevarantici, u priču se uključio njegov unuk koji je prozreo da je riječ o prijevari te je sve prijavio policiji. A na koju je priču prevarantica pokušala nasanjkati 66-godišnjaka?

– Odmah ga je počela ispitivati je li sam kod kuće, može li razgovarati jer da ima jednu vijest o kojoj s njim mora razgovarati u potpunoj tajnosti. Počela ga je ispitivati ima li on nekoga od rodbine u svijetu i on joj je rekao da ima sedmero braće razasutih diljem svijeta. Kad ga je upitala ima li koga u Australiji, rekao joj je da ima 74-godišnju sestru.

Ona ga potom pita ima li ona dvije kćeri, a djed potvrđuje da ima. I tad ta gospođa Šarić ponovno počinje govoriti da je ono što će mu reći strogo povjerljivo i ispituje ga je li sam u kući – kazuje nam unuk 66-godišnjaka.

Fantomska djelatnica veleposlanstva čovjeku je rekla da je njegova sestra krenula s kćerima u Hrvatsku, no da je zapela na aerodromu u Londonu, u nekakvom sektoru za imigrante, s navodno bankovnim čekom na golemi iznos.

Navodni dobitak na lotu

– Kazala je djedu da mu je sestra dobila veliki dobitak na lotu, no da mu radi sigurnosti ne može reći o kojoj je svoti riječ. Po njezinoj priči, njegovoj je sestri pozlilo te je trenutno pod nekakvim kisikom. Nadalje je rekla da je sestra kazala njima da kontaktiraju brata u Hrvatskoj i da on potvrdi da je prima i da jamči za nju.

Tad traži da se hitno uplati 1400 eura radi te potvrde. Zanimljivo je da je ta navodno djelatnica veleposlanstva odmah pitala djeda ima li novce, i da ako nema, neka ide u najbližu banku za koju mu je odmah dala adresu i broj – prepričava unuk, koji tad još nije znao što se događa.

Kako bi ga još više uvjerila u svoju priču, govori mu da kontaktira sestrine susjede u Australiji jer da su oni u njezinoj kući i da traže neke dokumente koje će poslati u London radi policijske provjere, no da ne priča puno na telefon kako ne bi potrošio puno novca. Pikirana žrtva tada prekida vezu s navodnom diplomatkinjom i zove svoju sestru u Australiju. Javlja se muški glas, navodno susjed koji je Hrvat.

– Ona doista ima susjede Hrvate i taj muškarac mu potvrđuje da su ga kontaktirali iz veleposlanstva i da traži te papire te da je sreća da mu je sestra ostavila ključeve. To je djeda definitivno uvjerilo da je sve što je Šarićka govorila istina.

Nakon nekoliko sekundi zove ga opet ona. Odnosno prvo je zvala njezina kao sekretarica na lošem engleskom i onda ga je spojila s njom. Tad sam ja došao u kuću i čuo sam što djed govori. Ona je valjda čula da sam ušao i pitala ga tko je došao, a on odgovara da sam mu ja unuk i da ima puno povjerenje u mene.

Zatim sam uzeo slušalicu od djeda i razgovarao s njom desetak minuta. Bilo mi je odmah sumnjivo jer sam već čitao o sličnim prijevarama. Tražio sam da kontaktiram s jednom od dvije kćeri djedove sestre, a kad je vidjela da sam uporan, postala je nestrpljiva i tražila je djeda na telefon.

Djed je bio zbunjen, nije bio svjestan koja je situacija. Počeo sam je pritiskati da mi kaže na koje ime i adresu ćemo poslati novac, a ona je nešto promrmljala u vezi Western Uniona. Rekao sam joj da ćemo uplatiti, ali da se želimo čuti s jednom od kćerki ili ćemo ih prijaviti policiji – prepričava naš sugovornik.

Blokiran telefon

On je potom s djedom otišao u policiju i šefu smjene objasnio što se događa, a dok su bili tamo, navodna djelatnica veleposlanstva opet je zvala. Unuk je rekao da su na policiji, a onda traži broj i ubrzo zvoni telefon šefa smjene.

– Pitala ga je da potvrdi da je policajac jer je očito mislila da glumimo i da smo u nečijoj kući. Prekida vezu i ponovno zvoni telefon, no sad se javlja muški glas koji policajcu govori da će ga čuti i da se neće dobro provesti. Nakon toga su još par desetaka puta zvali kako policiju tako i naš broj i svašta nam izgovorili.

Meni je bilo fascinantno kako je moguće da su toliko opremljeni da mogu preusmjeravati pozive, a djedov je telefon sutradan četiri sata bio blokiran. Kad smo zvali T-Com, rekli su da je s linijom sve u redu. Ovo je očito dobro uigrana ekipa i igraju na to da starije osobe neće posumnjati u njihovu priču.

Zato sam vam i ispričao sve ovo jer želim upozoriti druge ljude – zaključuje svoju priču unuk 66-godišnjaka koji, na kraju, srećom, nije ostao bez svojih desetak tisuća kuna. No, tko zna koliko je onih koji su nasjeli na ovu i slične prevarantske priče.


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:43