StoryEditorOCM
DalmacijaDOBILI 'ČESTITKU' OD SUDA

Država kasnila s plaćama za trogirsku udrugu invalida, pa im zbog toga u rekordnom roku 'odrezali' kaznu i predsjedniku uzeli pola mirovine

8. prosinca 2016. - 13:55

Kriv sam jer radnicima nisam isplatio plaću jedan mjesec, i to zato što država nije meni proslijedila i uplatila moj novac. I sada mene kažnjavaju! – rečenica je koju bi vam mogla izreći većina hrvatskih poslodavaca i poduzetnika koji posluju s državom, no kada vam to kaže predsjednik udruge invalida, onda je to još jedan apsurdni, nelogični zakon...

Riječ je o Udruzi tjelesnih invalida TOMS iz Trogira koja je dobila "čestitke" od Prekršajnog suda u Trogiru – Udruga mora platiti kaznu od 13.333 kune i troškove postupka od 150 kuna, dok odgovorna osoba Ivica Bašić mora u državni proračun uplatiti 1666 kuna uz troškove postupka od 150 kuna.

A zbog čega i odakle novac za kaznu kada svaka udruga sva sredstva mora trošiti namjenski?

– E pa to je pravo pitanje. Još meni mogu dignuti pola mirovine jer sam volonter, a ostali novac mogu tražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji nam nije na vrijeme, po zakonu, uplaćivao sredstva za plaće djelatnika u Centru za poludnevni boravak osoba s poteškoćama u razvoju" – ističe Bašić, 63-godišnji čelnik Udruge, osnovane 1988.

Dobivanjem 20 kvadrata prostora za rad 1997. od Grada Trogira, proširuju djelatnost, te sada imaju 280 članova, više od 40 zaposlenih i 18 volontera, te dobivaju brojne nagrade koje su zaslužili predanim radom za bolji život osoba s invaliditetom.
TOMS aplicira i na natječaje za novac iz EU fondova. Preko resornog ministarstva dobili su novac za dva natječaja od po 1,5 milijuna kuna. Tri milijuna kuna na računu, a mjesec dana devetorici djelatnika ne isplaćuju plaću?!

– Da. Zvuči nevjerojatno jer su mi čak predlagali da blokiran račun Udruge. Pa zašto bih to uopće napravio? – kazuje Bašić.

– Za projekt "Dječji osmijeh" dobili smo 1,5 milijuna kuna, u kojem smo osposobili deset invalidnih osoba za status njegovatelja, od kojih je četvero zaposleno. Imali smo i brojne edukacije za roditelje, četrdesetak ih je prošlo kroz naše "škole", deset ih je uspjelo dobiti posao. I na krilima tog uspjeha aplicirali smo s novim natječajem "Dječji osmijeh osnažuje obitelj", gdje smo opet dobili iz EU fondova 1,5 milijuna kuna – kaže Bašić.

Grad Trogir je Udruzi ustupio korištenje prostora za Centar za poludnevni boravak, gdje su na samo uređenje uložili 300.000 kuna kako bi 52 štićenika mogla biti u Centru pod nadzorom osposobljenih djelatnika. Njih devet – "tete" u vrtiću, njegovatelji, fizioterapeuti, osobni asistent, te voditelj Centra – uz dolazak psihologa, logopeda, kao i obrok tijekom toga poludnevnog boravka, sve je osigurano projektom i dobivenim novcem.

– Projekt je započeo 15. srpnja 2015. i trajao do 15. rujna 2016. i sve je bilo u redu do svibnja ove godine. Novac koji uplaćuje ministarstvo ide na račun HZZ-a, jer mi smo neprofitna udruga i sva sredstva moraju biti strogo namjenski utrošena. I nakon svih godina odličnog rada, dobivamo kaznu zbog neisplate plaće. Jedne plaće za koju nam naš novac, na naš račun, nije "spustio" HZZ! – ističe čelnik TOMS-a.

Bašić je zvao HZZ tražeći novac za plaće koje se kreću od 3500 do 6000 kuna, jer je novac često kasnio.

– Odgovor je uvijek bio: "Bit će, stiže..." No kasnili smo mjesec i pol dana s uplatom djelatnicima i netko je to prijavio inspekciji rada. Tako bih i ja napravio da ne dobijem plaću. Inspekcija je stigla 18. srpnja, utvrdila stanje iako sam baš tada dobio iz HZZ-a izvješće kako je obavljena uplata. No prekršajni sudac 23. studenoga donosi presudu da smo krivi jer do 15. lipnja 2016. nismo isplatili minimalnu bruto plaću za svibanj.

Tko će platiti kaznu i tko je kriv?

– Pa valjda HZZ! Moram napisati žalbu na presudu, a valjda će netko i uvidjeti kako je sporost države uzrok svega ovoga. Nama HZZ nije "spustio" novac za rad, a Prekršajni sud je brzinski odradio raspravu i donio presudu. Samo se tješim da su tako brzi i kada se radi o velikim poslodavcima koji radnicima plaće duguju po godinu dana – kaže Bašić.


HZZ: Ispunili smo svoje obveze

Udruga TOMS provela je tri ugovora u nadležnosti Ureda za financiranje i ugovaranje projekata EU Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prema spomenutom iznosu pitanje se odnosi na provedbu ugovora dodijeljenog Udruzi TOMS u sklopu poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici". Po osnovi tog ugovora, Udruzi je isplaćen ukupan iznos ugovora te su time sve obaveze Zavoda prema Udruzi TOMS u ovom trenutku izvršene.

Napominjemo kako Zavod s Udrugom TOMS ima dobru i korektnu suradnju budući da je Udruga korisnik javnih radova u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja koje provodi HZZ te su sve dosadašnje terenske kontrole koje provode djelatnici Zavoda po zaključenim ugovorima bile uredne – navode iz HZZ-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:09