StoryEditorOCM
Dalmacija'GUP-om PROTIV ISELJAVANJA

Ako mi u Kaštelima ne daju radit - odoh ja u Irsku

7. prosinca 2016. - 22:57
prosvjed_kastela8-051216

Da smo tajkuni i strani trgovački lanci, sve bi se brzo riješilo", "Gradonačelniče, zašto bježite od argumentirane rasprave?", "Izmijenite GUP da nam mladi dobiju šansu". To su samo neke od poruka koje su s jučerašnjeg prosvjeda, kada je u Kaštel Štafiliću blokirana stara kaštelanska cesta, s ciljem izmjena GUP-a i PPU-a Grada Kaštela, aktualnoj gradskoj vlasti uputili članovi Saveza za Kaštela.

Razlog okupljanja? Nonšalantni – vele prosvjednici – odnos Grada Kaštela prema prijedlozima Inicijative za izmjene GUP-a i PPU-a i Saveza za Kaštela, te uporno odbijanje stručne i argumentirane rasprave u cilju unaprjeđenja stanja u prostoru kroz odredbe prostornih planova, i prenamjene visoko vrijednog poljoprivrednog zemljišta u gospodarsko-poslovnu zonu.

Naime, prostori i zemljišta koja se odnose na prenamjene zemljišta, površine su koje uglavnom nisu izgrađene, a sve se nalaze u neposrednoj blizini aerodroma i uz državnu cestu D8.

Prosvjednici tvrde kako su te površine već desetljećima izvrgnute nekontroliranom zagađenju uzrokovanom avionskim i automobilskim prometom i nisu više podobne ni za kakvu visoku poljoprivrednu proizvodnju.

– Prenamjenom bi se otvorila mogućnost novih ulaganja u druge gospodarske djelatnosti, dok je prednost što su gotovo sve zemljišne čestice u većini slučajeva vlasništvo "jedan kroz jedan". Većina je vlasnika anketirana i brojni od njih imaju planove pokretanja konkretnih poslova, ali se nisu usudili u rizik ulaganja u gradnju objekata protivno zakonu. Ti vlasnici s pravom računaju na startnu prednost jer imaju početni kapital u zemljištu na idealnoj lokaciji i jednu od odlučujućih činjenica kod početka investicije – čisti vlasnički odnos na zemljištu bez upletanja državnog sudstva da to rješava – kategoričan je Mario Serajlić, u ime Saveza za Kaštela.

– Inicijativu su formirala 43 vlasnika čestica zemljišta sjeverno i južno od ceste D8 poviše Zračne luke Split, koji su Gradu Kaštela uputili obrazložene prijedloge izmjena GUP-a radi unaprjeđenja stanja u prostoru. Naknadno se broj članova Inicijative čak i povećao. Da odmah kažem, prijedlog koji smo iznijeli je realan, omogućio bi velike razvojne mogućnosti u gradu, jer sadašnje stanje poljoprivrednog zemljišta, uzimajući u obzir položaj prostora uz cestu D8 i Zračnu luku Split, stanje poljoprivredne infrastrukture te ekološke pokazatelje, to ne omogućuje, dodaje Serajlić.

Otkriva i ovo:

– Kaštelanska gradska vlast to je čak i priznala, ali, nažalost, ne želi ništa poduzeti da pomogne.
– Kada je u pitanju procedura izmjene i smanjenja poljoprivrednog zemljišta, to je u nadležnosti Županije i resornog Ministarstva, a Grad bi tu trebao zauzeti stav i pokrenuti odgovarajuće postupke prema Županiji i Ministarstvu, sve u cilju maksimalne iskoristivosti stanja prostora. Međutim, Gradu je nadležnost Županije u ovom dijelu alibi da ništa ne poduzima, očito zaboravljajući da i u tom dijelu Grad mora biti taj koji prema Županiji i Ministarstvu predlaže radnje i postupke temeljeno na argumentima i stručnoj podlozi – tvrdi Serajlić.

– Nakon sastanka s gradonačelnikom i resornim pročelnikom za urbanizam Borisom Škarom – koji se od početka nisu htjeli sastati sa širim brojem predstavnika Inicijative – Grad se pozitivno očitovao na prijedlog, ali samo usmeno. Međutim, s vremenom smo uvidjeli da od podrške Grada neće biti ništa. Nakon toga, uputili smo poziv predsjedniku Gradskog vijeća Denisu Ivanoviću da se održi tematska sjednica Gradskog vijeća na temu GUP-a i PPU-a Grada Kaštela, a na što smo dobili negativan odgovor – proziva nadležne Serajlić, a obrušio se i na oporbene vijećnike od kojih je očekivao pomoć.

A da se Grad ne razvija u pravom gospodarskom smjeru, smatra i Marin Laštre koji razmišlja o odlasku iz Hrvatske. Trbuhom za kruhom – ravno u Irsku, gdje se već nalazi velik broj njegovih prijatelja.

– Što kazati, moj dida na području gdje se traže izmjene prostornoplanske dokumentacije ima zemlju. Imamo viziju pokrenuti poslove vezane uz brodogradnju, održavanje brodova. Ali ne možeš ništa – ne možeš dobiti dozvolu za rad. A ako se to ne promijeni, odoh ja za svojim prijateljima – kazuje nam Laštre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:34