StoryEditorOCM
DalmacijaAJME MENI...

Kaštelanin se skoro onesvijestio nakon 'čestitke' šibenskog vodovoda: Ni kapi nisam popio, a račun mi 3570 kuna!

6. prosinca 2016. - 22:47
andjelko_grbesa9-261116.JPG

Kada mu je u poštanski sandučić stigao račun za potrošnju vode, Kaštelanin Anđelko Grbeša umalo se nije onesvijestio kad ga je pogledao! Nije ni u najluđoj noćnoj mori slutio kakva će mu "božićna čestitka" stići od "Vodovoda i odvodnje" iz Šibenika.

Umjesto dvadeset do četrdeset kuna maksimalno - toliki su mu računi dolazili do sada - Grbeši je račun za listopad ove godine stigao u iznosu od čak 3570 kuna, i to za 371 "kubik" potrošene vode! A vodu na špini, kako nam veli, nije otvorio skoro cijeli mjesec.

Sugovornik iz naše priče obnovio je prije desetak godina svoju djedovinu - obiteljsku kuću u Vinovu Donjem. Nakon što je "Vodovod i odvodnja" iz Šibenika još prije petnaest godina izgradio glavnu vodovodnu mrežu, Grbeša je, kao što je to učinila većina žitelja tog dalmatinskog sela, zajedno s još dvoje susjeda priključio vodu do svoje kuće.

Iskopali su se kanali, postavile cijevi i zajedničko brojilo svega nekoliko metara od Grbešine kuće, s tim da je potom svatko dobio svoj "sat" da se zna koliko je potrošio. Jada nam se Anđelko i zahvaljuje svojoj susjedi Milki. Da nije bilo nje, račun za vodu Grbeši bi vjerojatno bio i nekoliko puta veći.

- To jutro nazvala me susjeda Milka i kazala mi kako isprid moje kuće teku slapovi vode. I to iz puknute cijevi koja je bila u zemlji. Kazao sam joj da zatvori mjerilo, a kada sam iz Kaštela došao na selo imao sam što vidjeti. Sami pogled na mjerilo odavao je nevjericu. Čak 371 "kubik" vode istekao je iz cijevi, a koji je razlog njezina puknuća nitko ne zna.

Cijev je duboko u zemlji i jednostavno mi nije jasno kako je uspjela puknuti. Voda je iz nje tekla danima, a da nije bilo susjede koja je tim putem vodila magarad, tekla bi još više. Jer, obitelj i ja u ovo doba godine slabije dolazimo na selo. Više smo gore u proljeće i ljeto - govori nam Grbeša, navodeći kako je odmah svoj problem otišao riješiti u "Vodovod" u Šibenik.

Tamo su mu, kako nam govori, kazali da napiše žalbu na račun i odmah su ga upozorili da - žalba neće biti usvojena! Nije mu bilo jasno zašto u "Vodovodu" ne bi usvojili njegov prigovor, jer vodu nije potrošio. Voda je istekla zbog puknuća cijevi koja je bila u zemlji, uzalud im je Anđelko ponavljao.

- Za razliku od "Vodovoda i odvodnje" u Šibeniku, u Splitu imaju komisiju koja, nakon što se građanima dogodi slučaj kao što je moj, izlazi na teren i utvrđuje stanje. Građanima se otpisuje dug jer voda nije istekla njihovom krivnjom, te im se ispostavlja račun prosječne mjesečne potrošnje - otkriva nam Grbeša i pokazuje odbijenicu "Vodovoda i odvodnje" iz Šibenika.

A u odbijenici, koju potpisuje Zorana Kuvač iz Službe prodaje, navodi se da oni upravljaju sustavom javne vodoopskrbe, ali ne i privatnim vodovodnim mrežama. Dodaje da isporučitelj usluge ne odgovara za gubitke nastale na privatnoj vodovodnoj mreži, te da gubitke do kojih dođe zbog kvara na privatnoj mreži snose vlasnici, odnosno korisnici vodovodnog priključka.

-Tko bi platio vodu da se puknuće cijevi dogodilo na dijelu javne mreže? - pita se u nevjerici Anđelko Grbeša, pokazujući nam dokument na kojem mu nude da visoki račun plati u obrocima ili da se opet žali Povjerenstvu za reklamacije potrošača.

Šibenski vodovod: mi smo odgovorni do okna ...

Zatražili smo komentar iz "Vodovoda i odvodnje" - Šibenik, odakle su nam na naše upite uputili sljedeći odgovor: "Sukladno članku 8. Pravilnika o općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga određeno je da isporučitelj usluge upravlja i održava sustav javne vodopskrbe do vodomjernog okna, uključujući i vodomjerno okno kao posljednje mjesto isporuke, kao i da isporučitelj usluge ne odgovara za gubitke nastale na privatnoj mreži za koju je isključivo odgovoran korisnik, odnosno vlasnik nekretnine, a koju sačinjavaju vodovodne cijevi s pripadajućim uređajima, počevši od vodovodnog okna pa nadalje", kazali su iz Vodovoda, ne želeći odgovoriti na upit što će poduzeti ako Anđelko Grbeša ne plati račun za vodu koju nije potrošio. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:01