StoryEditorOCM
DalmacijaSVE DO TRI KRALJA

Kreće pilot projekt: Kaštelani dobivaju svoje adventske kućice

6. prosinca 2016. - 22:35
stari.JPG

Prvi put i Kaštela će kao svojevrsni pilot-projekt ove godine imati svoj božićni grad, odnosno popularne kućice u kojima će ugostitelji nuditi hranu i piće, kao i zabavu za svoje sugrađane.
Kućice koje će biti postavljene na brcu u Kaštel Starom dodatna su ponuda koju će Kaštelani moći koristiti u blagdanske dane te u dobrom društvu uživati u zabavi.

- Na javni poziv Grada Kaštela prijavilo se sedam kaštelanskih ugostitelja koji će postaviti kućice i u razdoblju od 10. prosinca do blagdana Tri kralja organizirati ugostiteljsku ponudu i zabavu za sve posjetitelje. Grad će u tom razdoblju svake subote, osim na Staru godinu, jer se doček na otvorenom do sada nije pokazao posebno zanimljiv Kaštelanima, organizirati nastupe popularnih bendova. U ostalim danima sami ugostitelji osmislit će taj zabavni dio programa - kazala je Sandra Zokić, pročelnica za društvene djelatnosti.

Ugostitelji su se sami pobrinuli za nabavu kućica, a Grad će im osigurati svu potrebnu infrastrukturu te će se brinuti o izgledu brca. Najam koji će ugostitelji platiti Gradu za korištenje prostora i infrastrukture ove godine iznosi simboličnih 500 kuna.

Ako se ovaj pilot-projekt pokaže zanimljiv Kaštelanima, prema najavama nadležnih sljedeće godine razmatrat će se mogućnost lokacije s većom površinom ili će se, budući da Kaštela nemaju jedan zajednički centar, božićni gradovi organizirati po svim kaštelanskim naseljima. Osim Božićnog grada i gastronomskih te glazbenih i zabavnih događanja u njemu, u Kaštelima ovog adventa i tijekom blagdana neće nedostajati ni drugih manifestacija.

-Tu su tradicionalni koncerti naših glazbenih društava Biranj i Zrinski, tradicionalni koncert Neverinki na blagdan Tri kralja, tu su i blagdanska događanja koje organiziraju Gradska knjižnica te Muzej grada Kaštela, kao i druga događanja u organizaciji kaštelanskih udruga diljem grada. Sve će započeti dolaskom svetog Nikole, i to u knjižnicu u Sućurcu te na brce u Kaštel Lukšiću, gdje posljednjih nekoliko godina pripreme zanimljiv program za doček ovog sveca koji dariva djecu. Ovom prilikom pozivam sve da nam se pridruže - poručila je Zokić.

Gdje može biti bučno

Organizacija Božićnoga grada bila je razlog da se na sjednici Gradskog vijeća donese Odluka o lokacijama i prekoračenju dopuštene buke prilikom održavanja javnih skupova i priredbi na otvorenim površinama.

Prema toj Odluci, prekoračenje dopuštene buke dozvoljeno je na portu i brcu u Kaštel Starom, području Gabina i Igrišća u kaštel Štafiliću, brcu i prostoru južno od perivoja Vitturi u Kaštel Lukšiću, glavnom dijelu rive i Sokolani u Kaštel Sućurcu, brcu, Tikvarinu i prostoru istočno od crkve u Kaštel Kambelovcu, prostoru Giričića i Opatičinom trgu u Kaštel Gomilici te đardinu, brcu i prostoru ispred gimnazije u Kaštel Novom.

Odlukom je predviđeno i da se na tim lokacijama elektroakustički i akustički uređaji prilikom javnih skupova radnim danom mogu koristiti do 24 sata, a vikendom, odnosno s petka na subotu i sa subote na nedjelju mogu koristiti do 2 sata. Kazne za nepoštovanje su za pravne osobe do čak 100 tisuća kuna, a za fizičke do 15 tisuća kuna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:45