StoryEditorOCM
Dalmacijaneočekivan ulov

U privatnoj kući u Hvaru pronašli skriveno blago: arheologe iznenadila velika količina novca

Piše M. Crnčević
24. studenog 2016. - 16:21
arheolosko_istrazivanje_hvar-231116

U Hvaru su u tijeku arheološka istraživanja u prizemlju privatne kuće Uroša Sarjanovića u Ulici Petra Hektorovića, a provode se pod pokroviteljstvom Agencije za upravljanje Starogradskim poljem.

Zanimljivo je da Agencija, prema riječima njezina ravnatelja Frančeska Dubokovića, poduzima ovakve aktivnosti, s obzirom na dobru suradnju s arheolozima, konzervatorima i stručnim osobljem, da bi se održala i barem djelomično samofinancirala.

Voditeljica istraživanja je arheologinja Ivana Protulipac, dok su ostali članovi tima Eduard ViskovićAndrea Devlahović i Marko Matković. Konzervatorski nadzor radova u ingerenciji je Saše Denegrija, djelatnika Konzervatorskog odjela iz Splita.

– Prva faza zaštitnih arheoloških istraživanja trajala je deset dana. Istražena je istočna polovica kuće, dok će u drugoj fazi biti istražen zapadni dio. Utvrđeno je postojanje kasnoantičkog sloja, koji se u Hvaru pronađe prilikom svakog istraživanja u centru grada, kao i temelja gradskih bedema iz 15. stoljeća koji čine organski dio kuće, tj. njezino južno pročelje. Osim ostataka bogate antičke arhitekture, pronađena je velika količina brončanog novca, različiti stakleni, koštani, metalni ukrasni i uporabni predmeti – kazala je Protulipac.

Zastupljeni su brojni ulomci keramičkog posuđa, uključujući grubo kuhinjsko i fino stolno posuđe, terra sigillata, kao i različiti oblici amfora. Tu je i tzv. hipokaust, dakle, sustav centralnog grijanja koji su razvijali još stari Rimljani, te podni i zidni mozaici, koji zapravo nude neke zaključke o bivšim vlasnicima građevine te načinu njihova življenja. Novac će nakon čišćenja i konzervacije također dati precizniju dataciju vremena iz kojeg potječe.

Istraživanje dubljih stratigrafskih slojeva dosad nije bilo moguće zbog kompleksne arhitekture, pa se arheolozi nadaju novim spoznajama pri istraživanju zapadnog dijela kuće u drugoj fazi, a što ih tamo čeka, to zasad nitko ne zna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:12