StoryEditorOCM
DalmacijaDOMAĆI OPG-ovi

Kako su zeleni moji otoci, Nijemci bi ovo plaćali po zlato

6. studenog 2016. - 23:05
zeleni_turizam8-031116

Međunarodna konferencija "Zeleni i pristupačni turizam" koja je jučer završila u Splitu u organizaciji Davora Škrleca i Igora Šoltesa, dvojice zastupnika u Europskom parlamentu, poslala je jasnu poruku kako Hrvatska može ostvariti još bolje rezultate u turizmu primjenjujući inovativne instrumente u sklopu suradnje država jadransko-jonske regije i novih europskih zakonodavnih okvira - paketa kružne ekonomije i europskog akta o pristupačnosti.

- Želimo turizam koji će učinkovito koristiti lokalne potencijale u proizvodnji i ponudi zdrave hrane, zapošljavati sve generacije, a naročito mlade, koji će trošiti manje resursa primjenom lokalnih obnovljivih izvora energije. Ovim pristupom možemo prije svega umanjiti problem sezonalnosti hrvatskog turizma - kazao je, uz ostalo, zastupnik Škrlec.

Njegov kolega Šoltes smatra da je povezivanje turizma, lokalne zajednice i gospodarstva ključ za stvaranje dodane vrijednosti i novih radnih mjesta. Također je istaknuo važnost biciklističkog turizma u ovom kontekstu te je podvukao kako je promocija lokalnih proizvoda posebno važna.

- U Sloveniji, a mislim da je tako i u Hrvatskoj, imamo problem s javnom nabavom, koja se uglavnom zasniva na najnižoj cijeni, a trebala bi na kvaliteti. Ne zaboravimo da je turizam u EU-u jedan od najvećih sektora zapošljavanja, ali i tu postoje žrtve - u prvom redu mislim na sezonske radnike koji padaju od umora, a rade za neadekvatnu plaću - istaknuo je slovenski zastupnik.

Uz panele je za oba dana trajanja konferencije bio organiziran i sajam otočnih proizvoda na kojem su priliku za predstavljanje imali mnogobrojni predstavnici obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i mali poduzetnici, a sve u svrhu provedbe ciljeva i promocije održivog turizma. Tako smo kroz mrežu Pokret otoka na jednome mjestu u kongresnoj dvorani hotela "Park" mogli vidjeti i isprobati autohtone proizvode Brača, Hvara, Šolte i Visa, koji su se mogli kupiti po pristupačnim cijenama.

Hvarski štand nadaleko se dao "namirisati" zbog opojne arome lavande koja se nudila u zanimljivim ambalažama - kao, primjerice, jastučić ispunjen listićima ove aromatične biljke ili kao mirisna maca napunjena kombinacijom lavande i prirodne vune.

Ljubica Dianošić, predsjednica hvarske Udruge "Trim", koja je izlagala u sklopu ove konferencije, jako je zadovoljna plasmanom lokalnih proizvoda ovog otoka za vrijeme turističke sezone.

- Imamo često sajmove zahvaljujući Turističkoj zajednici Jelse i Vrboske koje su prepoznale naš trud, pa smo jednom tjednom u svojim mjestima mogli ponuditi na otvorenom svoje proizvode. I mogu vam reći da su stranci oduševljeni njima, posebno kad je riječ o hrani. U Njemačkoj bi sve ovo što nudimo plaćali po zlato - kazuje nam Ljubica, dok razgledavamo njezin štand s domaćim marmeladama i džemovima, začinima, sirupima, likerima, sapunima...

Štandovi s lokalnim delicijama i suvenirima itekako su privukli pažnju sudionika ovog događaja, tako da je na kraju malo tko otišao praznih ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:46