StoryEditorOCM
DalmacijaPRESKUPE ČISTKE

Kninu prijeti bankrot zbog političkog revanšizma: moraju poništiti otkaze službenicima koji su prozvali Josipu Rimac i isplatiti ogromne odštete

26. listopada 2016. - 09:29

Ovih dana stigla je pravomoćna sudska odluka kojom se nalaže Gradu Kninu da u roku od osam dana poništi rješenje o otkazu, provede presudu i vrati na posao svog bivšeg službenika Nikolu Lončara koji je 2014. godine dobio otkaz jer mu je radno mjesto ukinuto, a on postao višak.

Sud je ocijenio da se radilo o diskriminaciji i Gradu stavio u zadatak da žurno donese novi pravilnik kojim će ustrojiti odgovarajuće radno mjesto za "povratnika" i rasporediti "nepoćudnog" Lončara na posao.

Lončar, po zanimanju diplomirani inženjer poljoprivrede (agronom), gradskoj je vlasti postao teret, baš kao i njegova kolegica, pravnica u Gradu, Cecilija Tolo, onog trenutka kada su se drznuli pokazati kritički odnos spram vlasti i deklarirali se kao neistomišljenici tadašnje gradonačelnice Josipe Rimac i njezinih suradnika.

Umjesto da provedu presudu, odgovorni ljudi Grada stavili su Lončara "na raspolaganje". Što je u osnovi "otkazni rok", tijekom kojega prima naknadu plaće, a nakon dva mjeseca bi mu prestao radni odnos jer za njega nema odgovarajućega radnog mjesta. Bio je to tek perfidni pokušaj gradske vlasti, upozorava Nikola Lončar, da kupi nešto vremena dok on ne napuni 65 godina i "po sili zakona" ode u mirovinu.

No, Lončar se kod odvjetnika informirao o svojim pravima, utvrdio da ga Grad nije prijavio ni na zavod za zapošljavanje, ni na mirovinsko i zdravstveno, ukratko, da su mu uskraćena sva prava. I povrh svega, da je nezakonito stavljen "na raspolaganje" jer se takav status može primijeniti samo na djelatnike Grada, što Lončar nije već dvije godine.

Otkako je primio pravomoćnu presudu, kninski je agronom svakodnevno dolazio "na posao" u Grad očekujući da ga rasporede na posao u skladu s njegovom stručnom spremom, ali se to nikako nije događalo.

A onda je angažirao odvjetnika i s njim zakucao na vrata gradonačelnika Nikole Blaževića i zaprijetio novom tužbom zbog neizvršavanja sudskog rješenja. E to je već bilo puno uvjerljivije, pa je brzo pao dogovor, a gradonačelnik obećao donijeti žurno pravilnik kojim će predvidjeti i novo radno mjesto za Lončara kako bi ga što prije vratio na posao.



U međuvremenu teče odštetni postupak Nikole Lončara za dvije godine uskraćenih primanja, što bi Grad moglo stajati poprilične svote! A kako izgleda, to nije sve, jer u tijeku je i sudski postupak u slučaju bivše pročelnice i pravnice u kninskoj gradskoj upravi Cecilije Tolo, koja je također dobila otkaz, kako vjeruje, zbog svojih kritičkih opservacija o radu gradske vlasti.

Ali, kako presuda nije pravomoćna, Tolo ne želi slučaj komentirati. Bude li i u drugom stupnju potvrđena diskriminacija, Knin bi zbog samovolje svojih gradskih čelnika mogao doći do bankrota.

- U ponedjeljak očekujem rješenje o raspoređivanju na odgovarajuće radno mjesto i prijavu na mirovinsko i zdravstveno - kaže Lončar. Svjestan je, veli, da će od Nove godine, "po sili zakona" morati u mirovinu - osim ako se poslodavac ne predomisli pa me odluči zadržati još dvije godine. Bolje mu je to nego da mu dođem za dogradonačelnika iz manjinske srpske kvote - šali se Lončar.

Gradonačelniku Nikoli Blaževiću nije do šale.

- Lončar je bio kod mene, razgovarali smo, pružili jedan drugome ruku i dogovorili se da neće s tim ići u medije. Kako vidim, ipak nije održao riječ - prijekorno će gradonačelnik.

Upozoravamo ga kako Lončar nije zvao nas, nego mi njega, kad smo saznali za pravomoćnu presudu. Ali, to ne umanjuje muke kninskoga gradonačelnika.

- Rekao sam da ćemo provesti pravomoćnu presudu i sve što se od nas njome traži. Već smo održali Gradsko vijeće i donijeli odluku o izmjenama i dopunama odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika, što je pretpostavka za donošenje pravilnika o ustroju gradske uprave, i time ćemo predvidjeti odgovarajuće radno mjesto za Nikolu Lončara. Grad je tuženik i mora izvršiti sudsku presudu, a ne on, pa nema potrebe da dolijeva ulje na vatru - pomalo će ljutito Blažević, napominjući kako u predviđenih osam dana nisu proveli sudsko rješenje jer je bilo "nedorečeno".

- Ali, nema potrebe za pritiscima, korak po korak, izvršit ćemo odluku suda, no ona je neprovediva u samo osam dana. Zato smo donijeli odluku o koeficijentima, a odmah zatim ćemo donijeti pravilnik i oba akta stupaju na snagu odmah, danom donošenja. U roku četiri, pet dana, uvjeren sam, sve ćemo riješiti. Mi poštujemo sudske odluke ma što mislili o njima, i ne želimo ih komentirati - kazao nam je gradonačelnik Blažević.

Nikola Lončar, dakle, može računati da će se za koji dan vratiti na posao. Ali, nije jasno zbog čega se sve to pokušalo opstruirati i nakon pravomoćne presude, budući da će za samo dva mjeseca zakon učiniti što "sila vlasti" nije mogla, i Nikolu poslati u mirovinu…

Upozoravao na diskriminaciju

Nikola Lončar zaposlio se u gradsku upravu Knina 2007. kao stručni suradnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša, a promaknut je u višeg stručnog suradnika 2011., te u tom statusu bio do rujna 2014., kada je u duhu novog pravilnika o unutarnjem redu upravnih tijela Grada stavljen "na raspolaganje".

U novom pravilniku za njega više nije bilo radnog mjesta, staro je preoblikovano, pa je postao višak i dobio rješenje o suspenziji, naposljetku otkaz.

Upozoravao je na nezakonitosti, na diskriminaciju, jer su kolege istog ranga imali veći koeficijent, a sve je kulminiralo nakon izbora 2013., kada je kao pripadnik srpske manjine bio kandidat SDSS-a za zamjenika gradonačelnika na listi Darija Šimića, nezavisnog kandidata kojeg je podupirao SDP. Izgubili su izbore, a Lončar i posao…

Slična je sudbina zadesila i Ceciliju Tolo, bivšu pročelnicu i pravnicu Grada Knina, koja je suspendirana jer je, kako je tvrdila, sustavno upozoravala na nezakonitosti u radu gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:09