StoryEditorOCM
Dalmacijapokret otoka

Ljubitelji škoja zajedno zaplovili prema promjenama

23. listopada 2016. - 10:33
pokret_otoka13-221016.JPG

Spojiti otočane na brodu ideja je toliko zdravorazumska da čudi kako se do ovog vikenda nitko toga nije sjetio.

Isplovivši jučer ranom zorom iz Stomorske na otoku Šolti, ljubitelji škoja okupljeni u Pokretu otoka, društvenoj platformi za održiv i odgovoran razvoj hrvatskih otoka, postali su pokretači promjena, koji ruku pruženih prema donositeljima odluka, prvi put udruženi pozivaju na sudjelovanje i suradnju.

Na kružnom putovanju brodom 'Polaris', koji je, skupljajući potom putnike na Braču i Hvaru, gdje su moreplovci dočekani i ispraćeni prigodnom feštom, među sedamdesetak otočana plovili su i predstavnici Korčule, Lastova, Mljeta, Prvića, Silbe, pa i otoka Krka te poluotoka Pelješca, potvrdivši organizatorima da za dobru ideju interesa ne manjka.

- Ovo je prvo fizičko sastajanje pokretača od kada je krenula neformalna inicijativa. No ovo nije tek neformalno druženje, već pokušaj da zajedno osmislimo kako bismo mogli doprinijeti održivom razvoju otoka, kazala nam je koordinatorica 'Pokreta' Maja Jurišić, opisujući agendu okupljanja prilikom pristajanja u Višku luku, gdje će, kako doznajemo, pokretači sudjelovati u nizu osmišljenih aktivnosti, ne bi li pridonijeli zajedničkom cilju održivog i odgovornog razvoja otoka.

- Riječ je participatornoj predstavi u kojoj će, uz članove Forum kazališta Besa i glumceKristijana Ugrinu i Ivana Lukića, prvi put sudjelovati i publika, odnosno naši pokretači. Na taj ćemo način pokušati saznati što otočani i oni koji otok vole žele otoku, objašnjava organizatorica pa dodaje kako će potom uslijediti i oslikavanje transparenata na temu: 'Hvala ti otoče' i 'Čujete li svoje otoke?' kojim će se danas (nedjelja) od 12 do 14 sati na splitskoj Rivi obratiti susjedima s kopna, ne bi li ih senzibilizirali za problematiku škoja.

A međusobnu nepovezanost, kao jedan od izraženijih otegotnih okolnosti koja bodulima stoji na putu, davno je detektirao Ivo Zaninović Grande s otoka Hvara, pokretač u čijoj je mašti i nastala ideja broda, koji danas umrežava izolirane otočane.

- Lijepo je vidjeti da je ta inicijativa zaživjela i danas je za sve nas veliki dan, koji je sam po sebi uspjeh. No još bi veći uspjeh bio kada bismo uspjeli organizirati redovita druženja, možda u mjesečnom ritmu tijekom zimskih dana, gdje bi svaki put netko drugi od nas bio domaćin, kako bismo neprestano razvijali nove ideje i projekte. Uz virtualnu platformu, da imamo i stvarnu interakciju - veselo će ovaj aktivist, koji je, kako kaže, nakon petnaest godina zalaganja za revitalizaciju svog otoka dirnut odazivom istomišljenika.

Potencijal ovih otočana, generatora pozitivnih promjena, prepoznao je Savez udruga Clubture, pa uživaju podršku Ministarstva kulture, zaklade kulture 'Nova', te 'Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva' i grada Zagreba, ali i lokalnije; LAG-a 'Škoj' i bračkog poduzeća Moreplovac, koje je domaćin druženja na brodu.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:51