StoryEditorOCM
Dalmacijačista histerija

Dalmatinski klaunovi u strahu: svi ih traže - policija da ih uhapsi, građani da ih prebiju!

22. listopada 2016. - 17:27
shutterstock_496899970

Strah – negativna emocija koja nas paralizira,imaginarni je produkt našega uma, koji nas, duboko pohranjen u podsvijest, zbog osjećaja nesigurnosti tjera na još veću jezu i preuveličavanje.

Strah od bolesti, smrti, gubitka posla, šefa, rata kredita... Odnedavno i zbog sasvim suludog razloga – klaunova, zahvaljujući bolesnoj pošasti koja se proširila svijetom iz Amerike, pa su tako maskirani likovi ovih dana stigli i u Hrvatsku, nakon izazivanja straha na kanadskim ulicama, u britanskim pubovima, oko slovenskih škola...

Da stvar bude gora, zahvaljujući internetu na društvenim mrežama munjevitom brzinom izranjaju nove slike i snimke s prizorima nalik onima u horor-filmovima.

Američki mediji u startu su se pozabavili motivima širenja sumanutog trenda, a mnogi su ga pokušali pripisati viralnoj kampanji za adaptaciju filma "Ono" ("It"), koji će se naći u kinima sljedeće godine. Drugi su se, pak, referirali na novi film "31" Roba Zombieja, još jednu ekranizaciju o klaunovima ubojicama, no filmski studiji koji stoje iza oba filma brzo su demantirali svoju upletenost u bizaran trend.

Oglasio se i New Line Cinema, distributer filma "Ono" u SAD-u, sa službenim očitovanjem kako nema nikakve veze s pojavljivanjem zastrašujućih klaunova. No, brojni i dalje sumnjaju kako je trend iniciran zahvaljujući gerila-kampanji u svrhu promocije filma, koja se otela kontroli, pa sada, zbog neugodnog vala zastrašivanja širom svijeta, njezini kreatori vjerojatno u tišini čekaju da bizarna hit-zabava sama od sebe odumre.

Koliko budalaštine skrojene u izopačenim mozgovima mogu prouzročiti problema, svjedoči i podatak o velikom prosvjedu klaunova u Meksiku, koji su, okupivši se u povodu godišnje konvencije, osudili pojavu jezivih klaunova čiji je jedini motiv sijanje straha.

Tijekom prosvjeda njih je nekoliko stotina, iz 14 zemalja, uzvikivalo kako nisu ubojice jer je njihova jedina zadaća zabaviti ljude, ali im je sada ugrožena profesija zbog brojnih zastrašivanja diljem svijeta.

Bojazan od potencijalno loših reakcija na svoju kostimiranu pojavnost ne krije ni splitski klaun animator Šarenko, punim imenom i prezimenom Veljko Barić, a vlastiti osjećaj nelagode obznanio je i na svojemu Facebook profilu.

– Svakodnevno se vozim u autu i šetam obučen u klauna. Sad moram gledat hoće li me policija privest, netko napast ili gađat nečim zbog nekoliko idiota koji nemaju pametnijeg posla. Uvijek sam za šalu i zezanciju, ali ovo šta rade mi je debilno – zaključuje Šarenko, koji sebe opisuje kao kreativnu, zabavnu, veselu i duhovitu osobu, željnu dobre zabave i veselih dječjih partyja.

Njegova ljubav prema radu s djecom, iskustvo i želja za napretkom pomogli su mu da stvori klauna koji zabavlja, nasmijava, pleše, žonglira, izvodi trikove, izrađuje figure od balona i svakim danom istražuje, vježba i teži za napretkom i boljitkom programa za dječje rođendane i zabave.

– Totalno je glupo, uopće nemam ideju tko bi se time bavio. Vjerojatno netko od mlađe djece, pa kome bi sad odraslom palo na pamet šminkati se i oblačiti u kostim – pita se Šarenko, ističući kako je u pitanju trend poput nedavne pošasti s igrom Pokemon Go.

– Toplo se nadam da će sve ovo što prije proći i da će sve ostati na šali i zafrkanciji. No, bojim se što će označiti kraj?! Hoće li ova priča i završiti u Americi iz koje je sve krenulo? Znamo da tamo svatko može dobiti dozvolu za nošenje oružja, a znamo i što tamo znači nepovredivost privatnog vlasništva. Što ako neki klaun zaluta na nečiji posjed? Kakve će biti reakcije njegova vlasnika? Volio bih da za okončanje ove priče okidač ne bude neka tragedija – nada se Šarenko.

Situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno ne ide nimalo u prilog profesiji od koje živi – u samo protekla dva dana splitski su organi reda dobili četiri dojave o klaunovima u Solinu, Trilju i Splitu, no u policiji ističu kako njihovi ljudi na terenu nisu vidjeli klaunove na koje su upozorili dojavljivači.

Najprije je u četvrtak, oko 16.30, netko je anonimno javio kako je u blizini hotela u izgradnji, u Sv. Kaji kod Solina, vidio klauna. Policijska patrola se brzo zaputila na mjesto događaja, no tamo nije nitko zatečen.

Klaunomanija se zahuktala jučer kada je policiji dojavljeno kako je klaun viđen nešto prije podneva u Trilju, kod osnovne škole, a navodno ga je vidio jedan učenik i nitko drugi osim njega. I tu je policija odradila posao i došla do saznanja kako je 11-godišnjak zapravo samo vidio čovjeka s crvenim nosom.

Tek što su policajci odahnuli, nove su im dojave stigle nešto prije 14 sati. Zbog jedne je policija ponovno pretraživala Trilj pokušavajući pronaći klauna kojeg zapravo nitko nije vidio, nego samo osoba koja je to prijavila, a njihovi kolege u Splitu klauna su pak tražili u gradskom kotaru Kamen-Šine.

Zanimljivo je da je dojavljivač iz GK Kamen-Šine klauna "vidio" tijekom jutra, a da su prošli sati dok je to dojavio policiji. Policijski djelatnici zbog svih su dojava izišli na teren i ustvrdili kako nema mjesta nikakvoj panici.


 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:08