StoryEditorOCM
Dalmacijabilo je i vrime

Izguštajte se još ovaj vikend u suncu i moru, početkom tjedna dolazi drastična promjena vremena

Piše JL
29. rujna 2016. - 17:13
split_bura43-150716.JPG

I dalje uživamo u sunčanom i toplom vremenu kad više nije prevruće, a jedini jesenski pokazatelji su hladnije noći i jutra, često i jutarnje magle.

Takvo vrijeme trajat će do petka, dakle do kraja ovog mjeseca, a onda će za vikend i to osobito u nedjelju biti više oblaka, povremeno s pljuskovima i kišom iza čega će se malo sniziti i temperature, javlja Nova TV.

Na kopnenom području malo kiše može već u subotu biti u najzapadnijim krajevima, a posvuda će biti dosta vjetrovito uz jak jugozapadnjak. U nedjelju slijede pljuskovi s kojima će doći i svježije vrijeme.

Na Jadranu će u petak biti uglavnom sunčano, samo na riječkom području oblačnije. Iza toga će uslijediti kiša i pljuskovi, više u nedjelju nego u subotu, iako će u subotu lošem vremenu pridonositi i jako jugo.

I prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u nedjelju stiže promjena vremena u znaku kiše i osjetnog pada temperatura. Iako će promjena biti kratkotrajna, donijet će i do 10 stupnjeva niže temperature u početku idućeg tjedna. Jutarnje temperature će se u kopnenim predjelima spustiti blizu ništice, a dnevne neće prelaziti 15 Celzijevih stupnjeva.

A sredinom prve dekade listopada sinoptička situacija mogla bi se drastično promijeniti u korist dolaska hladnijeg vremena u cijelu središnju Europu, ali i na Balkanski poluotok, tvrdi Istramet.

Prema vodećim prognostičkim modelima, nakon 5. listopada postoji velika mogućnost jačanja prostranog polja anticiklone iznad sjevera Europe. U takvoj sinoptičkoj situaciji izgledan je dolazak dijela hladnijeg zraka i u središnjoj Europi, gdje valja očekivati prve izraženije jesenske mrazeve, no bez turbulentnijih događaja.

U prvoj dekadi listopada u višem gorju valja očekivati prvi snijeg, no snijeg u najvišem gorju zna pasti i u rujnu. Samim time zahlađenja i mogućnost pahulja ne treba nas pretjerano iznenaditi, no usprkos sve izglednoj promjeni sinoptičke situacije gorskih snježnih situacija zasad nema na vidiku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:42