StoryEditorOCM
Dalmacija'ANTILOPE' U ZAMOSORJU

Afrika u srcu Dalmacije: Ja sam Wycliffe Kipkorir Biwot, moje je Dugopolje

25. rujna 2016. - 20:38
dugopolje_polumaraton8-240916 (1)

Kenijci osvojili Dugopolje! Savladali su dvadeset i jedan kilometar Dalmatinske zagore i ušli u legendu osvajanjem prva tri mjesta na prvom Dugopoljskom polumaratonu!

Nakon jednog sata, 12 minuta i 59 sekundi prvi je u cilj utrčao 27-godišnji Wycliffe Kipkorir Biwot, na hrvatskim utrkama već dobro znani kenijski atletičar. Pobjeđivao je na trkama u Rijeci, Plitvicama, Lošinju, od Križevaca do Kalnika...

- Dugopoljski polumaraton bio je dobro organiziran, vruće je, nije baš lako trčati, ali može se - kazao nam je nakon prolaska kroz cilj pobjednik Wycliffe Kipkorir Biwot, koji je stigao u Dugopolje iz mađarskog Debrecina, gdje zajedno sa četvero svojih sunarodnjaka, dva atletičara i dvije atletičarke, trenira u klubu Benedek - Team.

Drugi je stigao Kenijac Moses Masai Komon, a treći Joel Maina Mwangi. Četvrti je u cilj utrčao 31-godišnji Tomislav Kopač iz Atletskog kluba Imotski.

- Više volim popodnevne utrke, bolje mi tada ide - kazuje nam Tomislav, kojemu je ovo šesti polumaraton. Najbolji mu je rezultat 1:15:37, a trči na pet, deset i 21 kilometar. Zaposlen je i svakodnevno trenira, a veli kako u Imotskom ima dosta dobrih staza.

Prvi Dugopoljski maraton - 21 kilometar Dalmatinske zagore organizirali su zajedno Turistička zajednica općine Dugopolje i Maraton klub Marjan iz Splita, a osim atletske utrke na 21 kilometar održala se i utrka na pet kilometara.

- Ovaj događaj organizirali smo u sklopu proslave blagdana sv. Mihovila i Dana općine Dugopolje. Imali smo 150 natjecatelja, od kojih je stotinu bilo na polumaratonu, pedeset na rekreativnoj utrci, a utrka je imala i međunarodni karakter. Stigli su iz više mjesta u Dalmaciji, od Zadra do Dubrovnika, zatim iz Zagreba, iz nekoliko klubova iz Hercegovine i Sarajeva, te mađarskog atletskog kluba Benedek - Team, kazao nam je Tomislav Balić, direktor TZ-a Dugopolje.

Stazu nam je opisao direktor utrke, poznati maratonac Jakov Teklić, koji u svojih 65 godina života trči već pedeset godina, a istrčao je sedamsto utrka na gotovo svim kontinentima.

- Start i cilj je od stadiona Hrvatski vitezovi, trčalo se dva kruga od stadiona prema Sinju, Biskom, nakon tri kilometra skrenulo se prema crkvi, krug oko sela, kroz Dugopoljsko polje. Rekreativci su isto trčali prva četiri kilometra, odvojili se i kraj hotela krenuli prema stadionu - kazao nam je Teklić.

Pobjednik utrke na pet kilometara je Srđan Oršulić iz Splita, a Ivan Pavić iz Triatlon kluba Split, koji je vodio program, obavijestio je okupljene gledatelje da je drugi Tomislav Brečić iz Atletskog kluba Imotski i treći Dragan Baničević iz ASK-a.

- Bilo je dosta vruće. Istrčao sam četiri maratona, a draže su mi utrke na pet i deset kilometara. Bavim se triatlonom, na ovu utrku sam se odlučio zbog našeg Jakova Teklića, a nisam išao na polumaraton jer već u nedjelju trčim u Zadru, poslije utrke, kazuje nam pobjednik, 25-godišnji Srđan Oršulić, koji je pet kilometara pretrčao za 17 minuta i 14 sekundi.

Trčalo se tako u Dugopolju pod vrelim suncem. Jednima je važno na cilj stići što prije, a nekima je bitno biti u prirodi i rekreirati se. Tako nam je prije početka utrke Denis Orlić (37) iz Splita rekao:

- Kad god mogu trčim na utrkama u blizini Splita. Važno je preživjeti, istrčati i stići na cilj!

Desetero najbržih​

1. Wycliffe Kikorir Biwot 1:12:59; 2. Moses Masai Komon 1:13:12; 3. Joel Maina Mwangi 1:14:59; 4.Tomislav Kopač 1:21:50; 5. Christine Moraa Oigo 1:23:16; 6. Margaret Wamahiga Muringi 1:23:20; 7. Zdravko Jadrijev 1:23:38; 8. Tanja Samardžić 1:24:55; 9. Krešimir Parlov 1:25:24; 10. Želimir Štaba 1:27:47

 

Nogomet, vaterpolo... stignem sve​

Dok je tata Zdravko trčao polumaraton, desetogodišnji Toni Jadrijev je za 24:34 pretrčao pet kilometara i u cilj stigao četvrti! Priča nam da ide u peti razred u školi don Lovre Katića u Solinu.
- Ne treniram trčanje već nogomet u 'Splita' i vaterpolo na Poljudu, kaže Toni.
- Stigneš sve?
- Da - kaže Toni kroz osmijeh.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 03:59