StoryEditorOCM
Dalmacijaproslava 300. obljetnice krunjenja

U Sinju svečano zavjetovana osmorica mladih bogoslova

23. rujna 2016. - 00:37
sinj_krunica7-220916.JPG

U Svetištu sinjske nebeske zaštitnice u četvrtak poslijepodne svečanom svetom misom otvorena je proslava 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske. Svetu misu predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, uz sudjelovanje više od 50 svećenika među kojima su bili sinjski župnik i gvardijan fra Perica Maslać i fra Petar Klapež, don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata i drugi.

Glavni događaj kojim je otvoreno slavlje velikog jubileja u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima bio je svečano zavjetovanje osmorice mladih bogoslova, i to fra Ivana Đuzela iz Imotskoga, fra Ivana Grubišića iz Trilja, fra Jerka Kolovrata iz Imotskoga, fra Marija Leme iz Nevesta, fra Dejana Međugorca iz Knina, fra Ante Prološčića iz Klisa, fra Kristiana Radasa iz Vodica i fra Tonija Šimunovića Erpušine iz Otoka.

Njihovu činu kojim su postali punopravni članovi Franjevačke provincije nazočili su roditelji, braća, sestre, druga rodbina i prijatelji te vjerničko mnoštvo koje je ispunilo Gospinu crkvu u Sinju. Svečane redovničke zavjete kojima su se obvezali na poslušnost, siromaštvo i čistoću bogoslovi su predali na ruke provincijalu fra Jošku Kodžomanu čemu su u ulozi svjedoka nazočili fra Ivan Maletić i gvardijan fra Petar Klapež.

U prigodnoj propovijedi provincijal fra Joško Kodžoman, obraćajući se mladim bogoslovima, izrazio je vjeru i nadu da redovnički život ima smisla i da će se nastaviti izgradnja prepoznaljive franjevačke duhovnosti. Pozvao ih je da budu dar crkvi i narodu. - Fratri su bili najbolji - kazao je Kodžoman - kada im je bilo najteže, kad su bili progonjeni, ubijani, stavljani na stup srama... Neposredno nakon misnog slavlja, koje je uveličao Mješoviti zbor mladih Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata, pristupilo se blagoslovu Zavjetne krunice Gospinih štovatelja koja je u povodu 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske izrađena od zlata, od zavjetnih darova. Umjetnički autor krunice je akademski kipar Kuzma Kovačić.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:25