StoryEditorOCM
DalmacijaMIC-Vis 2016.

Stručnjaci na Visu traže odgovore: Kakva budućnost čeka mediteranske otoke?

22. rujna 2016. - 02:11
Vis-Denis_Baric__izaslanik_predsjednice_RH_pozdravlja_sudionike_210916

U srijedu navečer je uz visoko pokroviteljstvo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i pokroviteljstvo grada Visa u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Veleučilišta VERN' u međunarodnom sveučilišnom centru VERN' Island School u Visu gradonačelnik Ivo Radica svečano otvorio međunarodnu multidisciplinarnu znanstvenu konferenciju "Mediterranean Islands Conference 2016."

Nazočne, njih više od stotinu iz deset zemalja pozdravili su Denis Barić, osobni izaslanik predsjednice, Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN'-a, prof.dr.sc. Vlado Šakić, direktor Instituta znanosti Ivo Pilar te prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN'-a.

Uvodničari na konferenciji su Dionigi Albera, direktor francuskog Instituta za etnologiju Mediterana, te prof. dr. sc. Joško Božanić, redovni profesor na Odsjeku za kroatistiku, Filozofskog fakulteta u Splitu. Očekuje se da će kroz tri dana trajanja sudionici konferencije kroz prezentacije i diskusije iznijeti svoja zapažanja o razvojnim potencijalima mediteranskih otoka.

Ukupno je 16 različitih tema konferencije: arhitektura, demografija, geografija, javni servisi, kultura i tradicija, mediji i komunikacija, migracije, obnovljivi izvori energije, obrazovanje, održivi razvoj, poljoprivreda i ribarstvo, posao i gospodarstvo, povijest, sigurnost, turizam te umjetnost i književnost.

Cilj konferencije MIC-Vis 2016. koja će trajati do 24.rujna je putem razmjene mišljenja, dijaloga i primjenjivih znanstvenih istraživanja donijeti nove spoznaje i razmišljanja te ponuditi određena rješenja za glavne izazove s kojima se susreću mediteranski otoci.

U okviru konferencije je prikazana izložba "Mali otoci - pioniri održivog razvoja", koju je organizirao francuski Konzervatorij za primorje, a večeras će s početkom u 20 sati u viškom ljetnom kinu biti održana hrvatska pretpremijera dokumentarnog filma "Dalmacija iz zraka", producenta Branka Borčića.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:38