StoryEditorOCM
Dalmacijaukleto lovrino žalo

Nova drama u Marušićima: hitna opet zapela na Spartinim skalinama

17. rujna 2016. - 13:42
Marusici

Jedva što su u Marušićima zaboravili na tragičan događaj početkom srpnja, kada je na Lovrinu žalu, u uvali Borak, život izgubio 38-godišnji Poljak, otac troje malodobne djece, na gotovo istome mjestu u petak prijepodne dogodila se još jedna nesreća koja je mještane podigla na uzbunu. Srećom, ovoga puta bez teškog, smrtnog ishoda.
Ipak, ženi kojoj je pozlilo, baš kao ni nesretnom Poljaku, ni Hitna ni vatrogasci nisu mogli pomoći.

Razlog je već više puta bio tema velikih novinskih natpisa - neprohodno dvorište obitelji Bitanga i 300 stepenica Giuseppea Sparte.

Na dojavu kupača, dežurne službe brzo su reagirale, no baš kao i sedmoga srpnja, zapeli su pred zaključanim dvorištem obitelji Bitanga. Umjesto deset metara širokog puta, ekipa Hitne osuđena je na pola metra širok labirint kojim je gotovo nemoguće proći s nosilima i opremom. Kada ga prijeđu, preostaje im još nešto malo manje od 300 stepenica do plaže, a zatim i istim putem nazad.

'Žele plažu za sebe'

Srećom, tu su dobri ljudi koji su spremni pomoći, a junak ove priče zove se Tonči Budić. Reagirao je brzo i kroz svega dvadesetak minuta unesrećenu gospođu gliserom je prebacio na plažu u Mimicama.

- A naravno da ću pomoći, tu nema premišljanja. Bogu hvala, sada sam prevozio živu ženu, a ne, kao prošli put, mrtvog muškarca. Gospođa ima šezdesetak godina, nadam se da će biti dobro, mislim da je imala srčani udar. Iskrcao sam je na plaži u Mimicama, tamo je već bilo vozilo i osoblje Hitne pomoći. Zamislite, čak je u smjeni bila i ista doktorica kao kad je preminuo Poljak, vjerujem da se i ona prisjetila tragičnog događaja iz srpnja, ne ponovilo se - kaže Tonči i nastavlja:

- Ma, samo se pitam što ako ja ili netko s gliserom idući put ne bude na raspolaganju? Što onda? Što ako se dogodi požar, kako će vatrogasci imati pristup? Ne znam što bih vam rekao, ovakve okolnosti i igranja pojedinaca s ljudskim životima nisu mi jasni - tvrdi Budić.

Mještani, pak, sve glasnije šapuću da obitelj Bitanga, ali i sporni Sparta, imaju zaštitu moćnih političara i velikih igrača. Vlast, ona gradska, županijska, ali i državna, kažu, šuti, a ništa se nije promijenilo ni nakon smrtnog slučaja ovoga ljeta.

- Sramota! Dobio sam privatnu tužbu, to je sve što se dogodilo. I Bitanga, koji ne da prolaz kroz dvorište, i Sparta na svojim stepenicama, snimaju svaki prolaz, tko prođe mogu ga tužiti zbog ometanja posjeda. I to učestalo rade. Žele cijelu plažu za sebe, malo po malo, mještani odustaju od kupanja. Očito se mora dogoditi čitav niz tragedija da netko konačno shvati težinu našeg problema! A htjeli bismo biti turistička destinacija! - veli Tiho Božić, jedan od mještana.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:45