StoryEditorOCM
Dalmacijajesen neka pričeka

Tjedna prognoza: vrućina neće popustiti ni do ponedjeljka

Piše OJDANA KOHAREVIĆ
30. kolovoza 2016. - 16:43
plaza_pas4-120813

Došli smo do samog kraja kolovoza, ovaj tjedan ulazimo u klimatološku jesen, no na meteorološku jesen još ćemo pričekati. 

Potvrđuje nam to i Drago Žaja iz Pomorskog meteorološkog centra u Splitu najavljujući što nas s vremenom čeka iz dana u dan.

UTORAK

Nakon toplog i vrućeg ponedjeljka, još vrući je utorak jer su u većini mjesta temperature iznad 30 stupnjeva; u Vidu 36, u Šibeniku 34, u Omišu 32.... 

S obzirom da se za ovaj dan najavljuje povratak bure zanimalo nas je hoće li opet zapuhati olujna ili orkanska poput prošlih dana? 

– Bure će biti najviše na Kvarneru i u sjevernoj Dalmaciji gdje se očekuje u drugom dijelu utorka i u noći s utorka na srijedu, na našem području 'spustit' će se najviše do šibenskog područja, no ni blizu onakve snage kao prošlih dana – kaže Drago Žaja.

SRIJEDA

Zadnji kolovoški dan i zadnji dan klimatološkog ljeta donijet će nam i nešto naoblake, no ovo će biti najvrući dan, s temperaturama do 32 stupnja, a možda i koji stupanj toplije.  

Bura će ponovno puhati samo na sjevernom Jadranu, no i na tom će području slabiti do kraja dana. 

ČETVRTAK

Prvi dan rujna i prvi dan klimatološke jeseni nimalo neće biti nalik tom godišnjem dobu jer će biti toplo od jutra, u Zagori do 20, uz obalu i na otocima i preko 25 stupnjeva, a žarko sunce će peći kao u sred ljeta pa bi ponegdje u Zagori moglo biti i do 35 stupnjeva. 

PETAK

Ako ste slobodni i volite more i sunčanje onda će dan biti kao stvoren za ljetne užitke - ujutro s temperaturama od 20 do 25, danju do 32, a ponegdje i toplije. Bit će ovo dan i za nautičare, jer na vidiku nema ni jačeg vjetra ni nevere. 

SUBOTA

Prvi dan vikenda donosi pravo ljetno vrijeme, tako da će upeći već od jutarnjih sati, no popodne će s mora makar malo ugode donijeti maestral. Ovakva prognoza neće se svidjeti maslinarima, no njima samo možemo poručiti kako kiše do daljnjega – nema. 

NEDJELJA

Još jedan vruć, pravi ljetni dan, za one koji vole vrućinu, parav blagodat, a oni koji vole hladnije vrijeme morat će se u hladovini strpiti još neko vrijeme jer kiše i pogoršanja do daljnjega nema. 

Ovaj dan sjetimo se i svih školaraca kojima je ovo zadnji dan ljetnog odmora, a roditeljima neka je na znanje da će i nakon ovoga tjedna prvi školski dani biti u znaku pravog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:43