StoryEditorOCM
Dalmacijavrijedna donacija

Vatrogasci će kontrolirati požare bespilotnom letjelicom

Piše A. Krolo
29. kolovoza 2016. - 14:17
zupanija_donacija3-290816

Ključevi suvremenog stožernog vozila te deset tablet računala predani su u ponedjeljak Vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije. 

Vozilo je, među ostalim, opremljeno bespilotnom letjelicom, meteorološkim senzorima te softverima za mapiranje i detekciju ljudi.

– Prvi put ćemo ga isprobati na požaru na Biokovu koji je još uvijek aktivan. Ide u Bašku Vodu, gdje će služiti kao veza između vatrogasaca i požarišta, te za koordinaciju rada na terenu – kazao je Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik, objasnivši da će vozilo biti iznimno vrijedno vatrogascima, koji su od početka ljeta na području županije imali oko 600 vanjskih intervencija, od čega 10 većih požara, 31 put intervenirale su zračne snage, a svi su požari ugašeni u rekordnom vremenu.

Oprema vozila omogućuje uspostavu sigurne radioveze, vidljivost vatrogasaca na požarištu i njihovu preraspodjelu pri spašavanju i radu na terenu. 

Također posjeduje i dron za dobivanje stvarne slike na terenu, koje će biti vidljive na tabletima. 

Nepovratna sredstva za vozilo vrijedno 1.400.000 kuna, te za tablete u iznosu od 110.000 kuna, osigurana su u sklopu projekta "Holistic". Vodeći partner u projektu je Splitsko-dalmatinska županija.

– U idućih desetak dana uložit ćemo još 1.400.000 kuna u četiri kamere koje ćemo smjestiti na Hvaru, Kozjaku, u Sinju i u Radmanovim mlinicama pokraj Omiša. Snimat će teren 24 sata na dan, otkrivati začetke požara i omogućiti njihovo gašenje u što kraćem roku – najavio je splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja dok je vatrogascima uručivao opremu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:45