StoryEditorOCM
DalmacijaFlota od 300 milijuna eura

Marina Kaštela okupirana luksuznim jahtama: na ovim ljepoticama Jadranom plove besramno bogati i slavni

26. kolovoza 2016. - 15:07

Marina Kaštela u vlasništvu bivšeg kaštelanskog gradonačelnika Joška Berketa posljednjih je dana pravi praznik za oči. Vanjski lukobran ljude ostavlja bez daha.

“Okupiran” je najvećim i najluksuznijim megajahtama koje danas plove jadranskim akvatorijem, a čija je zajednička dužina oko 400 metara, dok im cijena, prema procjenama, doseže vrtoglavih 300 milijuna eura.

Elita slavnih i bogatih na ovim je ljepoticama krstarila po Jadranu uz razuzdane partyje na kojima su se keširali milijuni kuna. Alkohol na jahte unosio se viljuškarima na paletama, hrana se konzumirala u stotinama tisuća kuna vrijednosti, a bilo je, doznajemo, i gostiju koji su za vrijeme krstarenja samo na cvijeće znali isprsiti i do 200 tisuća kuna.

Danas najluksuzniji brod je 86 metara duga superjahta - jedrilica "Aquijo" ili u prijevodu leteći slon. Ovaj atraktivni dvojarbolni jedrenjak proizveden je u Nizozemskoj, impresivnih je dimenzija i ima jarbole visoke čak 92 metra, a tjedni najam stoji vrtoglavih 500 tisuća eura.

Ovo mu je, doznajemo, prvo putovanje, a na njemu se nalaze eminentni inženjeri iz Rotterdama. Odmah uz jedrenjak, na vez se smjestila 115 metara duga jahta "Pelorus" u vlasništvu bivše supruge Romana Abramoviča.

Projektirana je za gotovo 90 gostiju, a cijelo ljeto zakupljena je od strane kineskog multimilijardera Jimmya Leeja. Cijena ove jahte u vrijeme njezine proizvodnje, prije nekoliko godina, bila je 150 tisuća dolara, a ovoga ljeta, nakon splitskog festivala Ultra na njoj je krstario i slavni DJ David Guetta.

U oči prolaznika i posjetitelja kaštelanske marine "zapinje" i 37-metarska jahta "Galeocerdo" - brod nadasve neobičnog i zanimljivog, "svemirskog" izgleda, koji postiže iznimne brzine.

- Megajahte koje se nalaze u našoj marini svakako spadaju u sam vrh luksuza, glamura i veličine. Naša marina jedino je mjesto na Jadranu gdje se odjednom usidri ovoliki broj megajahta i jedna smo od rijetkih marina koja može pružiti ovakav komfor. Na prvome mjestu zahvaljujući lukobranu dugom gotovo 500 metara s vanjske i unutarnje strane i dubini gaza od devet do 11 metara - kaže Berket.

- Ova glamurozna plovila i ljudi koji se nalaze na njima od strane naše marine imaju potpune usluge. Nudimo im izmjenu otpadnih ulja, tankanje goriva, taksija, organizacija ručkova i večera, nabavu hrane po njihovim željama kao i iznimno dobru opskrbu strujom od utičnica s 500 ampera i dva megavata snage struje - veli Berket najavljujući kako se za sljedeću sezonu pripremaju i nove mogućnosti, kao i to da će se jahtama omogućiti vezivanje na krmu, čime će ih istodobno na vezu moći biti znatno više.

Kako nam je potvrđeno, agenti im za iduću turističku sezonu najavljuju još veći broj spektakularnih plovila koja će za svoje odredište imati upravo vanjski lukobran u Kaštelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:01