StoryEditorOCM
Dalmacijablagdan velike gospe

Preko stotinu tisuća vjernika u Sinju na proslavi Uznesenja Blažene Djevice Marije

15. kolovoza 2016. - 15:11
velika_gospa21-150816

Više od 100 tisuća vjernika prošlo je samo u ponedjeljak kroz "Vrata milosrđa" u Sinju gdje se u najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima proslavio blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, blagdan sinjske nebeske zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske koji se ove godine odvija u znaku 300. obljetnice krunjenja Gospine slike. Blagdansko slavlje počelo je svetom misom zornicom u 4 sata, a nastavilo se misama u Gospinoj crkvi svakih puni sat. Po stogodišnjoj tradiciji u 7 sati održana je sveta misa na starom Gradu gdje su se upravo na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo 15. kolovoza 1715. godine, u čudesnoj obrani Sinja od osmanlijskih osvajača, rodili Gospa Sinjska i viteška igra Sinjska alka.

Glavno slavlje počelo je u 9,30 sati velikom procesijom u kojoj je sudjelovalo oko 50 tisuća vjernika. U trenutku kada su zasvirale fanfare i zapucale mačkule sa staroga Grada sinjski franjevci skinuli su s oltara sliku Gospe Sinjske u njenom srebrnom okviru i sa zlatnom krunom te je ponijeli preko "Vrata milosrđa" na glavni gradski trg, popularnu Pijacu. Tu su među vjerničkim mnoštvom Gospinu sliku dočekali i prihvatili alkari i alkarski momci među kojima je bio slavodobitnik 301. Sinjske alke Tino Radanović sa svojim alkarskim momkom Mariom Bošnjakom. Za trajanja izvedbe Gospine himne "O Gospe Sinjska..." alkari su Gospinu sliku držali na ramenima u mirovanju, a potom su je kao prvi nositelji ponijeli u ophod ulicama alkarskog grada.

Svo vrijeme vjernici su posipali Gospinu sliku laticama ruža. S Pijace, odnosno Trga kralja Tomislava, procesija je nastavila Glavičkom ulicom, Matića ulicom, Splitskom ulicom, Ulicom alkarsko trkalište, Ulicom Put Petrovca, Kvartira, Ulicom Andrije Kačića Miošića, Glavičkom do Trga dr. Franje Tuđmana gdje je postavljen privremeni oltar. Ispred Gospine slike u procesiji nošena je zlatna Gospina krunica, zavjetni dar sinjskih franjevaca izrađen od milodara vjernika u povodu 300. obljetnice krunjenja Gospine slike, a koja će biti posvećena 22. rujna, upravo na dan spomenute 300. obljetnice.

Gospinu sliku u procesiji su, poslije franjevaca i alkara, nosili članovi brojnih udruga, časne sestre, bogoslovi, medicinske sestre i drugi. Na čelu procesije išao je križonoša, iza njega su bili barjaci Gospe Sinjske i Republike Hrvatske, barjaci velikog broja župa te brojnih braniteljskih i drugih udruga.

A iza njih vjerničko mnoštvo iz Sinja, cijelog cetinskog kraja, Dalmacije, Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine te hodočasnici pristigli sa svih strana svijeta. Među njima su, uz ostale, bili kompletna povorka alkara i alkarskih momaka predvođena alaj-čaušom Ivicom Filipovićem Grčićem i harambašom Ivom Vukasovićem Parinim, predstavnici HV i MUP-a, tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač, Ante Sanader, dožupan Luka Brčić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović, Dragan Primorac, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Kada je procesija s Gospinom slikom došla do zgrade Općinskog suda na trenutak je zastala kako bi se po ustaljenoj tradiciji s toga mjesta Gospinom slikom obavio blagoslov na sve četiri strane. Po dolasku na Trg dr. Franje Tuđmana počelo je misno slavlje koje je predvodio mons. Marin Barišić uz asistenciju provincijala fra Joška Kodžomana, sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, župnika fra Perice Maslaća, don Stipe Ljubasa, dekana Cetinskog dekanata i desetina drugih svećenika. Središnje blagdansko slavlje uveličao je mješoviti zbor župe Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i sestre Jelene Mijić.

Na kraju slavlja, prije nego je na sve sudionike nadbiskup Barišić zazvao Božji blagoslov, riječi zahvale uputio je gvardija Klapež koji je kazao da je sinjska procesija najljepša u Hrvatskoj i među najljepšima u svijetu. Klapež je najprije zahvalio Bogu za dar Čudotvorne Gospe Sinjske, potom nadbiskupu Barišiću, svim svećenicima među kojima je bila i skupina franjevaca iz Albanije, alkarima i alkarskim momcima, Gradskoj glazbi Sinj, dužnosnicima državnih i vojnih te županijskih i gradskih vlasti, HV i MUP-u, hodočasnicima, posebno sinjskim policajcima, djelatnicima Hitne medicinske pomoći, vatrogascima, komunalcima i svima koji su pridonijeli ovogodišnjem središnjem slavlju u svetištu Gospe Sinjske.

Poslije blagoslova ponovno je odjeknuo plotun mačkula sa staroga Grada, a svečanost je završena zajedničkim pjevanjem Lijepe naše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:05