StoryEditorOCM
Dalmacijaproslava partizanskog ustanka

Mesić u Solinu: Sramimo se onoga čime se cijeli demokratski svijet ponosi

12. kolovoza 2016. - 01:19
polaganje_vijenaca1-110816

Činjenica je da se mi, osim jednoga ili dva dana u godini, sramimo onoga čime se cijeli slobodarski i demokratski svijet ponosi. Kada kažem “mi”, mislim, naravno, na državu, ali i na dobar broj stranaka oporbe koje oportunistički kalkuliraju što im se, u smislu prikupljanja glasova, više isplati. Biti oportunisti, ili biti antifašisti. Da su tako kalkulirali oni koji su se u Dalmaciji prije sedam i pol desetljeća digli na ustanak, ustanka nikada i ne bi bilo – kazao je to počasni predsjednik Saveza antfašističkih boraca i antifašista RH i bivši predsjednik države Stjepan Mesić na svečanosti u Solinu prilikom proslave 75. obljetnice partizanskog ustanka protiv fašističke okupacije Dalmacije kolovoza 1941. godine.

- Dalmacija je u narodno-oslobodilačkoj borbi dala golem doprinos, kako u borcima, tako i u poginulima. Naša je dužnost da jednostavno u kulturi sjećanja odamo počast i priznanje i da kažemo: Vaša borba i vaša pogibija nije bila uzaludna – poručio je to i predsjednik Koordinacije zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije Juraj Krstulović, koji su uz solinsko Društvo “Prvi solinski partizanski odred”, bili organizatori ovog događaja.

- Osnovna je poruka proslave da je borba za slobodu zajednički nazivnik narodno-oslobodilačkog i Domovinskog rata - istaknuo je Duško Čizmić Marović, predsjednik Društva “Prvi solinski partizanski odred”. 

Također je naglasio kako je ovo prva proslava antifašističkog partizanskog ustanka u Dalmaciji.

Među brojnim uzvanicma i govornicima u ime Grada Solina pozdravne riječi uputio je i predstavnik Grada Ilija Kokeza.

Uoči skupa u Domu Zvonimir položeni su vijenci na spomen parku na Širini palim borcima NOB-a, a potom i na spomen obilježje poginulim braniteljima Domovinskoga rata na Gospinu otoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:10