StoryEditorOCM
DalmacijaDUGO TOPLO LJETO

Paklene vrućine ne posustaju, u kolovozu i do 40 stupnjeva u hladu

Piše Ojdana Koharević
31. srpnja 2016. - 10:51
vrucina00

Dugo vruće ljeto nastavlja se i u kolovozu, a ovaj će nas mjesec grijati još jače, pogotovo u drugom i trećem tjednu mjeseca.

To je sažetak mjesečne prognoze vremena koju su izradili meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.
S obzirom na to da je ljeto vrijeme za godišnje odmore, a o vremenu ovisi i posao svima u turizmu, u srpanj i kolovoz su s pravom uperene sve oči jer svi žele doznati hoće li ljeto doista zagrijati punom snagom.

Što se srpnja tiče, mjesec na izmaku nas je darivao suncem, vrućinom i toplinskim valovima, temperaturama iznad 35 stupnjeva, a takve, pa i više temperature pratit će nas i u kolovozu.

Kako prognoziraju iz DHMZ-a, srednja mjesečna temperatura u kolovozu očekuje se oko prosleka ili malo višom od prosjeka. Pritom se više temperature od dosadašnjih očekuju u drugom, te pogotovo u trećem tjednu kolovoza, što znači da bi se temperature mogle popeti i do vrućih 40 stupnjeva u hladu.

Mogući pljuskovi i grmljavine

Ljeto je vrijeme žege, no često se zna dogoditi da nakon velikih vrućina bude grmljavinskog pljuska ili tuče, poput proteklih dana u kontinentalnom dijelu zemlje. Hoće li sličnih meteoroloških scenarija biti i u sljedećem mjesecu?

Količina kiše u kolovozu bit će oko višegodišnjeg prosjeka, kažu prognostičari, tako su prvih dana kolovoza mjestimice i u Dalmaciji mogući pljuskovi s grmljavinom, pa lokalno može pasti malo više kiše od tjednog srednjeg prosjeka.

Što se ostatka mjeseca tiče, čini se da će kiše biti uobičajeno, što znači da će zemlja i te kako vapiti za kojom kapi kiše poput posljednjih godina.

U svakom slučaju, pred nama je vrući kolovoz, a ako negdje padne koja kap kiše, to neće biti velike količine koje bi mogle "presjeći" vrućinu. Onima koji uživaju u ljetu sve će biti po guštu, a onima koji vole hladnoću trebat će pričekati, jer nerijetko nakon vrućeg kolovoza stiže i vrući rujan, a s njim i bablje ljeto.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:35